Minimalni dohodek lahko pomaga, a vprašanja revščine žal ne rešuje

Foto: epa

V Evropi so nizke plače, dolgotrajna brezposelnost in pomanjkljivo socialno varstvo 120 milijonov ljudi pripeljali na prag revščine, zato je eden izmed glavnih ciljev strategije Evropa 2020 zmanjšati število oseb, ki se spopadajo s tovrstnimi težavami. Evropski parlament je sicer za rešitev tega perečega problema sprejel vrsto resolucij, ki pa problema niso rešile.

Evropski poslanci, ki so člani odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, so Evropsko komisijo povprašali glede sheme minimalnega dohodka v EU. Tokrat so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu na to temo tudi razpravljali. Med govorniki je bila tudi evropska poslanka Romana Tomc iz vrst SDS/ELS, ki je dejala: “Človeka dostojno življenje ni mogoče, če nekdo nima sredstev za osnovno preživetje. Evropa je prostor, kjer se lahko pohvalimo z najvišjim socialnim standardom. Truditi se moramo, da tako tudi ostane. Revščino moramo zmanjšati na najmanjšo možno raven.”

V resoluciji Evropskega parlamenta, z dne 20. oktobra 2010 je poudarjeno, da bi moral biti ustrezen minimalni dohodek vsaj 60-% delež povprečnega dohodka v državah članicah, če bi hoteli rešiti zgolj problem kritja osnovnih življenjskih stroškov in na takšen način zmanjšati revščino v EU. “V mislih moramo imeti, da je zagotavljanje minimalnega dohodka obveznost, ki bremeni državo. Države so različno razvite in imajo različno ekonomsko moč ter s tem različno sposobnost zagotavljanja minimalnega dohodka,” je med govorom poudarila Romana Tomc.

Ključno je ustvarjanje novih delovnih mest
Minimalni dohodek ima morda v nekaterih državah članicah vlogo rešilnega čolna, vendar pa to po mnenju Tomčeve ne more biti dolgoročen način za reševanje problematike revščine. “Menim, da so nove zaposlitve bistvena rešitev za izhod iz revščine, zato moramo spodbujati gospodarstvo in ustvarjanje novih delovnih mest, ki bodo posameznikom omogočala samostojnost in neodvisnost. Pomembno je tudi, da je razmerje med minimalnim dohodkom in drugimi vrstami dohodkov, kot npr. plačo ali pokojnino, ustrezno. Njegova višina mora biti določena tako, da stimulira delo,” je svoj nagovor zaključila evropska poslanka.

D. M.

 • althar

  Edini posledici uvedbe minimalnega dohodka sta ukinjanje delovnih mest in popačenje plačne strukture. Vse drugo je politikantsko levičarsko nakladanje.

  Bog se nas umili, če Romana Tomc s temi stališči predstavlja našo “desnico”.

  • avtohtoni neandartalec

   Sploh ni res, UTD je odlična ideja, ampak delije edino v svobodnih in urejenih družbah, pri nas bi bila samo dodatna sol na krvavo rano, ker bi ubogim revežem vse pobrale kmečke mafije, šiptarji in bosanci.
   Nihče ne more ustvariti več kot mu lahko fašisti v trenutku pokradejo, to je bistveno.

   • tohuvabohu

    UTD je najbolj trapasta ideja, kar si jih lahko nekdo spomni (kretenizem je že samo imenovanje). Zanimivo pa je, da je všeč tudi nekaterim liberalcem.

   • althar

    Minimalna plača ni UTD.

  • moon

   Menda ja ne mislis, da stranka ki je vcasih bila socialdemokratska velja za desno?
   Pri nas desnih strank ni, So stranke aprtizanov in stranke domobrancev (v novem casu se stranke juznjakov in cudakov)

   • tarantela

    Čista desetka!

 • avtohtoni neandartalec

  To je logika vojaško policijskih džmajerij, najprej človeku vzamejo dom in pokradejo vse kar ne more stiščati v eno potovalko, nato mu ponudijo pa 20 evrov, da ne bo lačen, kakšna usmiljena duša bi si mogoče tešila slabo vest še tako, da bi brezdomcem plačala, da lahko prespijo vsaj prvo noč v hotelu, da se navadijo na klošarstvo do smrti.
  Imamo fašistično državo, ki ne pozna človekovih pravic in osebne lastnine, dokler bodo fašisti lahko izvajali nezakonito in nečloveško sodno prakso, dokler ne bo revizij, vračamja v prvotno stanje, visokih odškodnin in hudih kazni za odgovorne javne uslužbence, se nimamo kaj pogovarjati, vseeno je, če klošarjem kaj dajo ali jih na licu mesta pobijejo, bi jim vsaj muke skrajšali ter prihranili ponižanje in agonijo.

  • traktor

   A pol ti trdiš,da so javni uslužbenci fašisti?

 • Unikatna

  V smeh in jok me spravi tole – “Evropa je prostor, kjer se lahko pohvalimo z najvišjim socialnim standardom.”

  Mene zanima kako dolgo že imamo v Sloveniji minimalni dohodek?

  • samsara

   Kaj lahko pričakujemo od teh zblojenih, bajno plačenih, od realnosti odtujenih, €poslancev in €birokratov? Nič drugega s*****, ki dajejo od sebe in pa to, da kvarijo zrak ter uničujejo pitno vodo.

 • tarantela

  Se mi zdi, da bomo kmalu glasovali, da gremo nazaj v Jugo.

 • garfi

  Tomčevo sem višje cenil, mora paziti na besede, vse bolj izgleda kot levakinja.

 • Duhec

  Bla, bla, bla… sedi 1.

 • samsara

  Prestopijo naj med muslimane in naenkrat jih bodo z vseh strani obkladali s privilegiji.
  Vsega bo in vse bo zastonj. Muslimanski komunizem (delitev po potrebah) na tleh EU.

 • xtc

  Tomčeva govori neumnosti;saj vsi vemo;da;je zadeva bolj kompleksna ;kot izgleda:Ne samo ;da se proizvodnja širi izven EU se tudi robotizira in s tem se tudi zmanjšuje potreba po zaposleni živi sili za katero se pač ne da tako hitro dobiti novih delovnih mest sploh v proizvodnji zato si EU IZMIŠLJUJE VEDNO NEKA NOVA DELOVNA MESTA IN PREDPISA ;KAMOR ZAPOSLIJO DEL LJUDI;KI BI DEJANSKO MORAL V PROIZVODNJO A JE ZARADI STROŠKOV DELA;KISO V eu previsoki ukinejo in preselijo drugam vendar vsi ti ljudje vključno z brezposelnimi ponovno obremenijo gospodarstvo;ki vse to financira in vse to zažene novcikel selitve proizvodnje in proces se ponovi;vse to pačedalje bolj zajeda gospodarstvo in proračune;saj je vedno manj denrja;ker pa vse to od brezposelnosti;do stroškov države vse bolj rase pa ljudem vse bolj zmanjkuje denarja za trošenje in krog se vse bolj sklepa;ko ni potrošnje;majhne plače se tudi proizvodnja ustavlja in vse vleče eno z drugim_politiki pač vidijo le stran ;ki jim koristi ne vidijo pa celovitosti problema:

  • sevenx

   Ja. In to je pot v finančno diktaturo – komunizem 2.0. Sistem kot je zdaj je vzdržen dokler dopuščajo da se država kreditira. Ko država nima več v lasti ničesar, je na vrsti pitna voda in osebno premoženje ljudi.

 • garfi

  info
  Slovenci imamo protestni shod pred krivosodiščem v Ljubljani ob 17h.
  odbor 2014 press

 • Novakec1

  To bo veljalo samo za navano rajo/sužnje, izbranci se bodo pa še naprej preseraval in mastil na tuj račun.

 • Anton

  edina rešitev je ukiniti minimalni dohodek, slednji je “prozvod” mansonov a la Rockfeler, rotschild, blablabla,z namenom, da njim ostane več. to je čsita logika, tveza da bi vbrez njega bilo še več brezposlenih,še večja revščina na tem planetu je ustrahovanje, ki logično ne vzdrži,za strah pa vemo kaj je je ogromen, od znotraj pa votel.

 • Olga

  Ne razumem, da pri takšnem stanju EU še uvaža nepismene divjake?! Delajo si norca iz volivcev!

 • dr Janez Sveti

  Rešitev je UTD.
  Dr Janez Sveti genij

 • Jojo

  Tisti ki hoce delat bi tudi drek kidal za minimalca zato ne govorte da je kriva brezposelnost. Pozabili ste napisati, da so revezi tisti ki delajo za minimalca in ne tisti ki so brez sluzbe. Danes velika vecina delavcev slabse zivi kot tisti ki se prskajo po jajcih celi dan za televizorjem… Vecina mladih rece da se sploh ne splaca delati saj je bolje zivel ko je bil na socijalni podpori. Zastojn vrtci, subvencije, hrana, minimalne poloznice in se kaj bi se naslo medtem ko delavec placa vse ostane za hrano pa qrc kej…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!