fbpx

Minister Logar in deželni glavar avstrijske Koroške Kaiser na prijateljskih pogovorih, usmerjenih v prihodnost

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Zunanji minister Anže Logar in deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser sta danes v Celovcu govorila o številnih temah. Pogovarjala sta se o pandemiji covida-19, položaja manjšine do skorajšnjega predsedovanja Slovenije Evropski uniji in njenih prioritetah predsedovanja ter projektih prihodnjega sodelovanja med Ljubljano in Celovcem. Govora je bilo tudi o posledicah pandemije na turizem in kakšni so načrti za poletje, glede odpiranja meja. Logar se bo danes sestal še z z novim celovškim županom Christianom Scheiderjem ter drugim podžupanom mesta Lojzetom Dolinarjem.

Kot je na novinarski konferenci dejal glavar Peter Kaiser, so to bili prijateljski pogovori, usmerjeni v prihodnost. Minister Anže Logar je dejal, da sta Slovenija in Avstrija partnerski državi s pomembno blagovno in storitveno izmenjavo, pomembni partnerici pa sta tudi Slovenija in avstrijska Koroška, ki imata okoli 600 milijonov blagovne menjave, na avstrijskem Koroškem in avstrijskem Štajerskem pa tudi dela nekaj tisoč Slovencev, poroča STA.

Vodja slovenske diplomacije in deželni glavar avstrijske Koroške sta med drugim govorila tudi o nadaljnjih korakih za izboljšanje položaja koroških Slovencev kot tudi nemškogovoreče skupnosti v Sloveniji, kjer je po Kaiserjevih besedah zaznati določen napredek.

Napredek pri izboljšanju položaja koroških Slovencev
Kar zadeva koroške Slovence, je Kaiser obljubil nadaljnja prizadevanja za izboljšanje predvsem na področju izobraževanja od vrtca do univerz ter dvojezične topografije. Po Logarjevih besedah pa je nedavna deseta obletnica podpisa dogovora o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem dobra priložnost za pregled doseženega in odprto razpravo o tem, kjer je še mogoče doseči napredek in “da se uresniči 7. člen avstrijske državne pogodbe”. Na ta način bi skupaj v dobrobit vseh prebivalcev Avstrije, tako večine kot manjšine, dosegli obojestransko zadovoljstvo, kar bi pokazalo, “kako dialog in skupno sodelovanje obrodita rezultate” in sta lahko vzorčni primer dobrega sodelovanja v regiji, je dodal.

Image

Na današnjih pogovorih je beseda tekla tudi o nuklearki Krško in presoji vplivov na okolje ob podaljšanju njenega obratovanja ter prometnih povezavah, kot so dokončanje druge cevi karavanškega podpora, tretja razvojna os v Sloveniji, železniška postaja v kraju Sinča vas na avstrijskem Koroškem ter železniškemu predoru pod Golico.

Zimski turizem utrpel veliko škodo
Tako Logar kot Kaiser sta izpostavila, da je predvsem zimski turizem na obeh straneh zaradi pandemije covida-19 utrpel veliko škodo. Ob tem je deželni glavar avstrijske Koroške izrazil željo, da bi ob upoštevanju določenih ukrepov prišlo čim prej do normalnosti pri prehajanju meja, kot “smo ga bili vajeni” pred pandemijo. Zavzel se je, da bi na obmejnem območju naredili vse za pospešitev gospodarskega in turističnega sodelovanja.

Usklajevanje med državama izjemnega pomena
Slovenski zunanji minister je dejal, da je pandemija pokazala, kako pomembno je usklajevanje med državama, ki si delijo skupno mejo, zato da življenje ob meji teče čim bolj nemoteno. Skupni interes obeh strani pa je po njegovih besedah, da bi za poletno turistično sezono naredili vse za usklajene pogoje za prehajanje meje ter osebam, ki so bile cepljene ali prebolele covid-19, prek digitalnega zelenega potrdila omogočili neoviran prehod meje ob upoštevanju vseh epidemioloških razmer. Kaiser se je zavzel za “previdno odpiranje, če je zagotovljena varnost”.

Logar ima v okviru današnjega obiska na avstrijskem Koroškem na programu srečanje z novim celovškim županom Christianom Scheiderjem ter drugim podžupanom mesta Lojzetom Dolinarjem, ki je prvi podžupan iz vrst koroških Slovencev. Pred srečanjem s Kaiserjem se je srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Deželni glavar avstrijske Koroške je današnjo novinarsko konferenco sicer končal s pozdravom v slovenščini z besedami Srčno pozdravljeni.

Anita Gužvič