Minister Logar na srečanju ministrov skupine C5: Podpiramo napore EU za izdajo digitalnega zelenega potrdila!

Datum:

Zunanji ministri držav skupine C5, med njimi tudi slovenski minister Anže Logar, so danes v Bratislavi govorili o regionalnem sodelovanju s poudarkom na koordinaciji ukrepov zaradi covida-19 pri prestopanju državnih meja med poletno turistično sezono. Srečanja v okviru neformalne pobude Central 5 so se udeležili tudi zunanji ministri Slovaške Ivan Korčok, Avstrije Alexander Schallenberg, Češke Tomaš Petriček in Madžarske Peter Szijjarto. “Srečanja zunanjih ministrov C5 prinašajo oprijemljive koristi vsem državam. Usklajevanje ukrepov med državami je ključnega pomena za omejevanje širjenja covid-19. To nam bo pomagalo pri pripravah na poletno sezono”, je povedal Logar.

Na avstrijskem zunanjem ministrstvu so poudarili, da je namen srečanja obnova svobode potovanj, posebej v luči prihajajoče turistične sezone. Avstrijska vlada si želi enotno rešitev po vsej EU. Če pa je ne bo pravočasno, bo sklenila dvostranske sporazume z drugimi državami. “Uvodni pogovori o tem – tudi med sosednjimi državami – že potekajo,” so povedali. Minister Anže Logar je na novinarski konferenci ministrov C5, dejal da so “z ministri govorili o možnostih sklepanja dvostranskih ali regionalnih dogovorov za prehajanje meja. Podpiramo napore EU za izdajo digitalnega zelenega potrdila.”

Foto: MFA

Logar je v sredo na seji odbora DZ za zunanjo politiko dejal, da je v času turistične sezone ključnega pomena, da se cepljenim čim lažje omogoči prehod meje. To je redna tema dogovarjanj s sosednjimi državami. Z Madžarsko se je Slovenija že dogovorila, s Hrvaško so dogovori v sklepni fazi, potekajo tudi ključni dogovori z Avstrijo in Italijo, je dodal. “Vesel sem plodne razprave z zunanjim ministrom Ukrajine Dmitrom Kulebo. V pogovoru sem podprl prizadevanja za razrešitev odprtih vprašanj z dialogom”, je dejal Logar.

Logar z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo (foto: twitter)
Foto: Twitter

Češka tiskovna agencija ČTK je poročala, da potekajo konkretni pogovori med “šestimi srednjeevropskimi državami” za lažji vstop in izstop iz držav. Avstrija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Slovaška in Slovenija želijo popolnoma imuniziranim osebam, torej cepljenim z dvema odmerkoma, omogočiti neoviran vstop, je poročala APA.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...