fbpx

Minister Logar: Prva misija v Bruselj je bila uspešna

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Zunanji minister Anže Logar je prvi obisk v Bruslju, posvečen zlasti pripravam na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta, ocenil kot zelo vsebinskega. Zadovoljen je s kakovostnimi razpravami in obeta si zelo tesno sodelovanje z vsemi sogovorniki. “Ta prva misija v Bruselj je uspešna,” je povzel.

Minister Anže Logar se je v Bruslju sestal z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom, komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem, posebnim predstavnikom EU za dialog Srbije in Kosova Miroslavom Lajčakom, komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem, komisarjem za proračun Johannesom Hahnom ter vodjo politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfredom Webrom.

Izbor sogovornikov po ministrovih besedah pokrije celoten spekter tega, kar so želeli doseči. Vzpostavili so prvi stik s ključnimi odločevalci in Logar, ki je zadovoljen s kakovostnimi razpravami, si obeta zelo tesno sodelovanje z vsemi sogovorniki. Izpostavil je, da so dobili “zelo veliko informacij, ki po javnih virih niso dostopne in bodo dejansko ugledale luč sveta šele čez nekaj časa“. Podrobnosti ni želel razkriti.

Z Borrellom sta govorila o aktualnih političnih in varnostnih razmerah v svetu ter o posledicah pandemije na globalne odnose. Minister je visokega zunanjepolitičnega predstavnika povabil na blejski strateški forum. Na vprašanje, ali sta govorila o slovenskih kandidaturah za položaje v evropski zunanji službi, pa je Logar odgovoril, da so danes govorili predvsem o prioritetah predsedovanja, ko bo več časa za druženje, pa bomo lahko odprli tudi te teme.

Image

Z Varhelyijem sta po Logarjevih besedah podrobno pregledala agendo, komisar pa je predstavil zelo ambiciozne načrte na svojem področju. Ta dosje je pomemben tudi za slovensko zunanje ministrstvo, je poudaril Logar, ki je danes ponudil podporo Slovenije, ki da lahko za skupno mizo spravi različne poglede, ker dobro pozna razmere in ima tradicionalno dobre stike s to regijo.

Image

V povezavi z Zahodnim Balkanom je Logar izpostavil, da je treba z jasnejšo perspektivo spodbuditi apetit držav po reformah, in izrazil optimizem, da bo na tem področju do slovenskega predsedovanja narejen pomemben napredek. Do konca leta pričakuje prvo pogajalsko konferenco s Severno Makedonijo, z Albanijo pa marca ali aprila naslednje leto.

Na srečanju s Hahnom – sestala sta se po ministrovem pogovoru z novinarji – je Logar pričakoval zelo odkrit pogovor glede svežnja za obnovo Evrope po pandemiji, ki vključuje sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje. Upal je, da bo dobil konkretnejše podatke o novih načrtih predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, od katerega se v kratkem pričakuje nov pogajalski predlog. Slovenija podpira predloge Evropske komisije in želi čim hitrejši dogovor, je spomnil Logar in poudaril, da je preprosto treba počakati na nov Michelov predlog, saj da ne želi s preuranjenimi izjavami obremenjevati postopka, ki bo zelo zahteven. Kot glavne dileme je navedel zgornjo vrednost sedemletnega finančnega okvira, ključ za izračun nacionalnih ovojnic v skladu za okrevanje in vprašanje pogojevanja. Slovenija je bila doslej zadovoljna tako z obsegom sredstev kot z nacionalnimi alokacijami, a za nekatere druge države to ne velja. “Če bo Michel prišel z novim predlogom, bomo morali na ravni vlade počakati na nove izračune o tem, kaj to pomeni za Slovenijo, in šele potem se bomo lahko opredelili,” je pojasnil.

V povezavi s pogovori z Lenarčičem pa je Logar izpostavil, da je Slovenija v 18-mesečni program predsedujočega tria uspela kot prioriteto umestiti tudi oblikovanje evropskega načrta za upravljanje s krizami, kot sta pandemija ali kibernetski napadi, ter ocenil, da na komisarjevi strani obstajata naklonjenost in podpora ciljem slovenskega predsedstva.

https://twitter.com/JanezLenarcic/status/1281203967779909633?ref_src=twsrc%5Etfw

Z Webrom sta govorila o prelomnosti tega trenutka, zlasti z vidika sprejemanja dogovora o svežnju za obnovo Evrope. Tako od Nemčije kot od EPP prihajajo jasna zagotovila, da bodo storili vse, da bi bil dogovor dosežen prihodnji teden, tako da se potem odpre prostor tudi za obravnavo drugih ključnih tem, je povedal Logar.

Demokracija