fbpx

Se je minister Peršak zlagal glede zamenjave direktorja Slovenske filharmonije Damjanoviča?

Damjan Damjanovič opravlja funkcijo v.d. Direktorata za ustvarjalnost. (foto: STA)

Minister za kulturo Tone Peršak je na včerajšnji seji komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je razpravljala o stanju v Slovenski filharmoniji, povedal, da sta z direktorjem Damjanom Damjanovičem dogovorjena, da bo s 1. julijem prišlo do zamenjave na tej funkciji. A danes so že prišle na dan informacije, da naj bi se Peršak zlagal, saj Damjanovič ostro zanika kakršenkoli dogovor o odstopu.

Minister Peršak je ne samo podlegel medijskim pritiskom članov orkestra Slovenske filharmonije, ki so iz dneva v dan zahtevali odstop direktorja Damjana Damjanoviča in dirigenta Uroša Lajovica, temveč tudi močno zavaja javnost, saj je včeraj sporočil, da je dosegel dogovor za umik Damjanoviča z njegove funkcije direktorja Slovenske filharmonije, kar pa po naših virih ne drži.

Resnica je ravno nasprotna, saj Damjanovič ni sklenil nikakršnega dogovora, kot ga je razglašal Peršak, in ga ostro zanika. Na spletnih omrežjih so se danes že pojavile napovedi o političnih posledicah ministra za kulturo. Predsednik opozicije Janez Janša je javno napovedal interpelacijo, če se izkaže, da je Peršak glede Damjanoviča državnim svetnikom lagal v obraz.

Stavka ni bila legitimna, niti legalna
Minister lahko skladno z zakonom razreši direktorja zaradi štirih razlogov. Ključni razlogi za razrešitev pa so povezani z nepravilnostjo v poslovanju in zlorabo položaja, je pojasnil Peršak, vendar za to potrebuje verodostojne podatke. Takšnih podatkov pa nima, zato so se odločili za revizijo za obdobje, ki ga ni več revidiralo Računsko sodišče. Ob tem je pripomnil, da razrešitev potegne za seboj tudi tveganje, da se tisti, ki ga je nekdo razrešil, odloči za odškodninsko tožbo. Primere, da je država plačevala odškodnine, smo v Sloveniji po njegovih besedah že imeli.

Zaposleni so najprej poleg zahteve po odstopu direktorja in prekinitve pogodbe s šefom dirigentom Lajovicem zahtevali tudi sodelovanje pri izbiri šefa dirigenta in tretjinsko zastopanost zaposlenih v svetu zavoda. Na Nova24TV smo že pisali, da gre za domišljavost članov orkestra (skupaj s sindikatom) in da nimajo pravice do sodelovanja pri upravljanju in poslovanju SF ter kadrovskih odločitvah. Ker gre za absurdno in v zahodnem svetu nerazumno situacijo, se upravičeno sprašujemo, kako je sploh lahko prišlo do tega, da glasbeniki, sicer dobro plačani javni uslužbenci, ki se jim za delo ni treba boriti na trgu in imajo socialno varnost zagotovljeno, menijo, da Slovenska filharmonija kot ustanova pripada njim in da lahko z njo samoupravljajo?

Miha Pirih