fbpx

Minister Počivalšek s ponedeljkom napovedal testno odpiranje teras gostinskih lokalov v dveh statističnih regijah!

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (Foto: Demokracija)

Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti, saj si na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za sproščanje prizadevamo že dalj časa,” je novico o ponedeljkovem odprtju teras gostinskih lokalov v posavski in jugovzhodni statistični regiji sporočil minister Zdravko Počivalšek, a dodal, da ukrep prinaša izjemno odgovornost. Toda pozor – gre za testno enotedensko obdobje, ki se bo ustavilo, če bo število okužb v teh regijah naraslo.

S ponedeljkom, 8. marca 2021, se v statističnih regijah Posavska in Jugovzhodna Slovenija dovoljuje izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, je sporočil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Oglejte si še: Nesramna zamolčanja

Z odgovornim ravnanjem do normalnega življenja
Počivalšek je dejal, da si na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za sproščanje prizadevajo že dalj časa. “Vendar je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost. V kolikor bodo po sprostitvi ukrepov, v teh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo,” opozarja minister in dodaja, da gre pri sprostitvi za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna.

Počivalšek zato poziva tako gostince kot tudi goste, “ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čimprej vrnemo v normalno življenje.”

Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v rumeni regiji so:
📌Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.
📌Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),
📌 razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz,
📌za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,
📌največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,
📌maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.,
📌gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti,
📌gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi,
📌razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,
📌 redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,
📌vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov,
📌 obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko.

Sara Kovač