Minister Poklukar napovedal, da bo za potrditev koronavirusa od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da se s torkom v Sloveniji obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo s koronavirusom. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika, poroča STA. Spremenila se bodo tudi pravila o veljavnosti evropskega covidnega potrdila. Njegova veljavnost po novem ne bo več neomejena, podaljšati pa ga bo mogoče s cepljenjem s “poživitvenim” odmerkom. Od 1. februarja bo tako za starejše od 18 let veljala omejitev potrdila o cepljenju na 270 dni.

S 1. februarjem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo o hitrem pozitivnem testu. Kot je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, se bo potrdilo sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar bo veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države. Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na izbranega osebnega zdravnika. Poklukar pričakuje, da bo tudi EU verjetno uvedla možnost izdaje potrdil na podlagi HAG-testov po Evropi. “Računamo, da bo večina teh potrdil lahko pozneje izdana kot evropsko potrdilo o prebolevnosti,” je pojasnil.

Na PCR-testiranje bo osebo napotil osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V to skupino spadajo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19, je še pojasnil Poklukar. Gre sicer za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen. V nedeljo so med 11.067 PCR-testi potrdili 8575 okužb s koronavirusom, kar je dobrih 77 odstotkov izvedenih testov. Z omenjenimi spremembami po besedah ministra sledijo priporočilom stroke. Med državami, ki za priznavanje okužbe priznavajo hitri antigenski test, so tudi Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Italija, Litva, Madžarska, na podoben način pa naj bi se pripravljali tudi Avstrija in Nemčija. Hkrati začenjajo veljati tudi nova pravila o veljavnosti evropskega covidnega potrdila. Začela bo veljati skrajšana doba za priznanje ponovne okužbe s koronavirusom – do zdaj je bila ta doba 90 dni od prvega do drugega pozitivnega izvida PCR-testa, zdaj pa bo ta doba 45 dni. “Ugotavljamo, da so ponovne okužbe mogoče že prej,” je dejala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

https://twitter.com/mnz_gov_si/status/1488081136811229185?s=20&t=TdorZyM7m9kGzDpzGUd0lw

“Uvajamo spremembe protokola testiranja. Naši laboratoriji so z reorganizacijo in zadnjimi močmi zmogli zagotoviti vse PCR-rezultate. Ukrepe bomo zdaj prilagodili, da bomo z virusom lažje živeli, zaščitili zdravstveni sistem, zaposlene v zdravstvu pred izgorelostjo, enostavno dostopnost prebivalcev do testov ter smotrno porabo sredstev. V tem trenutku, ko je med ljudmi velika razširjenost obolevnosti, je sprememba protokola smiselna, a je začasen ukrep. Ko se bo virus v populaciji zmanjšal, bo to terjalo nove spremembe,” je napovedal minister.

Minister Poklukar se je zahvalil vsem državljankam in državljanom za potrpljenje, solidarnost in upoštevanje priporočenih ukrepov. Zahvalil se je tudi vsem zaposlenim v zdravstvu, šolstvu in sociali. Pojasnil je, da se ukrepi in protokoli spreminjajo zato, ker se tudi virus spreminja in ker je bolezen covid-19 danes drugačna, kot je bila pred dvema letoma. Ukrepi pa se spreminjajo tudi zato, ker se spreminjajo načini, kako lahko pandemijo obvladujemo.

Spremenilo se bo tudi sporočanje pri zasedenosti bolniških postelj
V bolnišnici so bolniki, ki imajo covid kot pridruženo bolezen in so v bolnišnici zaradi svoje osnovne bolezni. Iz tega razloga se bo spremenila oblika sporočanja pri zasedenosti bolniških postelj. Trenutno je hospitaliziranih 818 bolnikov s covidom-19, kar je 165 več kot prejšnji ponedeljek. Intenzivno nego potrebuje 138 bolnikov. Od skupnega števila hospitaliziranih je na navadnem covidnem oddelku 394 hospitaliziranih zaradi covida in 286 s covidom kot pridruženo boleznijo. V enotah intenzivne terapije pa je bilo 119 hospitaliziranih zaradi covida in 19 s covidom kot pridruženo boleznijo, je pojasnil minister. V Sloveniji je po oceni NIJZ-ja trenutno aktivnih 172.380 okužb.

Sara Bertoncelj