fbpx

Minister Poklukar: Ključno je odpiranje in normalno delovanje šol

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar (Foto: STA)

Ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v ospredje postavlja neenakosti v zdravju. Poudarek je na doseganju najvišje ravni zdravja, ki je temeljna pravica vsakega človeka ne glede na raso, vero, politično prepričanje, ekonomsko ali socialno stanje. WHO poziva k spremljanju neenakosti v zdravju in kliče k prizadevanjem za univerzalen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev prilagojenih potrebam in vrednotam v skupnosti. “Novi koronavirus nas je opomnil, da bolezen ne izbira po spolu, rasi ali verskemu prepričanju, prav tako se ne ozira na socialni ali družbeni status. Ni mu tudi mar za neenakosti med nami. Vseh razsežnosti epidemije covid-19 še ne poznamo, vendar pa bo nedvomno bolj negativno vplivala na tiste skupine prebivalstva, ki so bile že prej ranljive in bolj izpostavljene bolezni,” je opozoril minister za zdravje dr. Janez Poklukar.

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci povedal, da se je zdravje celotne populacije v zadnjem desetletju do epidemije covid-19 pomembno izboljšalo, pri čemer se Slovenija uvršča ob bok razvitih držav tako na področju dosežkov kot tudi izzivov. To je eden izmed pomembnih dosežkov našega zdravstva. Novi koronavirus nas je opomnil, da bolezen ne izbira po spolu, rasi ali verskemu prepričanju, prav tako se ne ozira na socialni ali družbeni status. Ni mu tudi mar za neenakosti med nami. Vseh razsežnosti epidemije covid-19 še ne poznamo, vendar pa bo nedvomno bolj negativno vplivala na tiste skupine prebivalstva, ki so bile že prej ranljive in bolj izpostavljene bolezni. “Temu bomo pri izhodni strategiji po epidemiji posvetili posebno pozornost. V Sloveniji imamo dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo in kot minister bom storil vse, da jo ohranimo in še izboljšamo,” je poudaril. Med 1. in 12. aprilom sicer v Sloveniji veljajo poostreni ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Nato bo v veljavo ponovno stopil semafor sproščanja. “Ključno prizadevanje na semaforju sproščanje ukrepov je, da se po zapori javnega življenja, vzpostavimo normalno delovanje šol. Vse ostale stvari so v razpravi,” je o predlogih glede sprememb semaforja pojasnil minister.

Včeraj so v Sloveniji opravili 4812 testiranj, pozitivnih testov je bilo 1189 (24,7 odstotka). Opravili so tudi 29.361 hitrih antigenskih testov. Hospitaliziranih je bilo 581 oseb, zdravljenje ne intenzivnem oddelku pa je rabilo 131 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 60 oseb, sprejeli so jih 71, umrle pa so tri osebe. 7-dnevno povprečje je znašalo 889 potrjenih primerov. Glede na včeraj potrjene okužbe med občinami izstopajo Celje 92, Žalec 26, Ilirska Bistrica 24, Šentjur 22, Domžale 20, Kranj 30, Koper 23, Krško 22, Novo mesto 28, Ljubljana 139, Maribor 79. Na ravni države 14-dnevna incidenca še vedno ostaja visoka, znaša 629,2. Najvišja 14-dnevna incidenca ostaja v Goriški, Savinjski in Koroški regiji. Tudi 7-dnevna incidenca ostaja najvišja v teh regijah. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 13.271 aktivnih okužb. V Sloveniji pa so doslej skupno potrdili 221.889 okužb z novim koronavirusom,

Glavni cil je delovanje šol v varnem okolju
Po besedah ministra za zdravje je glavni cilj delovanje šol na enak način kot pred 1. aprilom. Na ministrstvu predlagajo prostovoljno uporabo neinvazivnih hitrih testov za dijake in tudi starejše učence. “Tako že pripravljamo vso potrebno podlago, od filma, ki bo ponazarjal izvedbo tega, do infografik. Če bo vse potekalo, kot mora, je v petek predviden prvi sestanek z ravnatelji srednjih šol, drugi teden pa z ravnatelji osnovnih šol,” je napovedal minister. Nekatere države, na primer Avstrija, Nemčija, Anglija in Češka, so takšno prakso samotestiranja že uvedle. Poklukar je dejal, da je to morda tudi pot, da nekatere druge širše skupine omogočijo odpiranje ne samo gospodarstva.

Ema ponovno preučuje povezavo med cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov
Na zdravstvenem ministrstvu pričakujejo poročilo Eme, ki ponovno preučuje povezavo med cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov. Ministri držav članic imajo zvečer sestanek, ki bo namenjen temu, da bo ravnanje članic EU-ja čim bolj enotno. “Predlog, ki ga bomo oblikovali, bom posredoval svetovalni skupini za cepljenje pri NIJZ-ju, naj se opredeli, če je primeren za Slovenijo,” je dejal Poklukar. Cepljenje s cepivom AstraZenece sicer v tem trenutku poteka nemoteno. Usmeritve NIJZ-ja so, da se do nadaljnje odločitve Eme cepivo AstraZeneca rezervira za starejše od 60 let, pri nas sicer ni bilo še nobenega primera težav s krvimi strdki, ki bi ga lahko povezali s cepivom.

“Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet”
V času pandemije covid-19 so vsi bolniki dobili potrebno oskrbo, naše zdravstvo se je odlično izkazalo v krizni situaciji. Po pandemiji pa nas čakajo novi izzivi,” je dejal minister Poklukar in dodal, da so okoliščine v zadnjem letu pustile posledice na duševnem zdravju, kar bo terjalo okrepljeno delovanje na tem področju. Vso pozornost bodo namenili preprečevanju in obvladovanju kroničnih bolezni, vključno z rakom. Naj nas tudi letošnji slogan “Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet” poveže v skupnem boju proti novemu koronavirusu in nas opomni, kako pomembna sta solidarnost in sočutje do sočloveka. Minister se je še zahvalil vsem zdravstvenim delavcem, ki so v preteklem letu dokazali, da med ljudmi ni neenakosti, prav tako pa vsem državljanom, ki so s spoštovanjem ukrepov pomagali, da so bolnišnice zmogle obravnavati vse, ki so potrebovali zdravljenje.

Predsednik vlade Janez Janša bo danes ob 13. uri sodeloval na virtualni konferenci, ki sodi naslov “Spreminjajoče se paradigme v svetu pandemije: Kako povrniti zaupanje?” Ogled bo na voljo tudi na tej povezavi.

S prvim odmerkom cepiva so v Sloveniji cepili še skoraj 300 tisoč oseb
Po podatkih NIJZ-ja, ki so bili objavljeni v nedeljo, so v Sloveniji s prvim odmerkom proti covidu-19 cepili skoraj 300 tisoč oseb. V Sloveniji, kot kažejo podatki statističnega urada (Surs), prebiva nekaj več kot 2,1 milijona prebivalcev, tako da se število cepljenih proti covidu-19 z vsaj enim odmerkom bliža 15 odstotkom. Z dvema odmerkoma pa je bilo cepljenih 5,7 odstotka prebivalstva.

Osebe, ki nimajo osebnega zdravnika, se lahko cepijo v najbližjem ZD, ki deluje kot cepilni center
Zanimalo nas je, kako je tistimi osebami, ki so trenutno brez izbranega osebnega zdravnika – na primer v Ljubljani to predstavlja kar precejšen problem.  ZZZS nam je odgovoril, da jim vodstvo Zdravstvenega doma Ljubljana ves čas zagotavlja, da bo tudi za paciente, ki so trenutno (npr. zaradi upokojitve zdravnika) ostali brez izbranega osebnega zdravnika, poskrbljeno v okviru možnosti posamezne enote, kar pomeni da se lahko še vedno obrnejo na enoto, kjer so imeli do sedaj izbranega svojega osebnega zdravnika, in sicer ne samo po nujno medicinsko pomoč, ampak tudi glede obravnave – obiska zdravnika in izdaje listin (eNapotnica, eRecept, e-bolniški list itd.). ZZZS namreč zagotavlja financiranje vsem izvajalcem še nekaj časa po začetku trajne odsotnosti zdravnika. “Ker smo trenutno v času izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti COVID-19, še sporočamo, da je Ministrstvo za zdravje podalo usmeritev, da se osebe, ki trenutno nimajo izbranega osebnega zdravnika oz. njihov izbrani osebni zdravnik ne deluje v okviru javne zdravstvene mreže, lahko cepijo v najbližjem zdravstvenem domu, ki izvaja cepljenje, kot cepilni center,” so še pojasnili.

Sara Bertoncelj