fbpx

Minister Poklukar, koliko kazni zaradi izobešanja zastave s peterokrako zvezdo je že spisala policija?

Vir: Facebook

Koliko prijav zaradi izobešanja ali nošenja zastave na javnih dogodkih, na kateri je peterokraka zvezda, je v zadnjih desetih letih obravnavala policija, ministra Poklukarja sprašuje poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s kaznimi zaradi izobešanja tujih zastav. Bah Žibertova je v poslanskem vprašanju zapisala, da je pred dnevi v medijih zasledila novico, da so hrvaški policisti spisali globo nekemu državljanu na Hrvaškem, ker je na svojem domu izobesil zastavo nekdanje Socialistične republike Hrvaške (na kateri je rdeča peterokraka zvezda), s čimer je kršil zakon o grbu, zastavi in himni Republike Hrvaške.

“V Sloveniji je bilo vprašanje izobešanja zastave nekdanje totalitarne države, ki jo, žal, vidimo celo na državnih proslavah, že večkrat izpostavljeno v javnosti. Vaša predhodnica je pred časom zavzela stališče, da izobešanje tujih zastav lahko predstavlja prekršek po zakonu o javnem redu in miru, če posamezniku ali skupini povzroča vznemirjenje in razburjenje, slednje pa nedvomno velja za mnoge sorodnike žrtev vojnega in povojnega nasilja, ki se je odvijalo pod peterokrako rdečo zvezdo,” je soočila ministra Poklukarja.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert. (Foto: Facebook)

V zvezi s tem Anjo Bah Žibert zanima, ali na ministrstvu za notranje zadeve menijo, da obstoječa zakona o javnem redu in miru ter o prekrških celovito in v zadostni meri urejata vprašanje izobešanja ali nošenja zastave na javnih dogodkih, ki pri posamezniku ali skupini povzroča vznemirjenje in razburjenje. Ministra tudi sprašuje, kolikšna je  višina kazni zaradi izobešanja ali nošenja zastave na javnih dogodkih, ki pri posamezniku ali skupini povzroča vznemirjenje in razburjenje, pa tudi, koliko prijav zaradi izobešanja ali nošenja zastave na javnih dogodkih, na katerih je peterokraka zvezda, je v zadnjih desetih letih obravnavala policija.

Res bo zanimivo videti ministrov odgovor, predvsem, ali se bo tudi glede tega sprenevedal tako, kot se pri problematiki z migranti.

Jerca Gale