Minister Poklukar priznal: “Večina migrantov prihaja s pomočjo kriminalnih združb”

Datum:

“Slovenska policija je letos odkrila več kot 8.000 nezakonitih vstopov v državo, torej 100–150 na teden, vloženih je bilo več kot 2.500 prošenj za mednarodno zaščito. Obe številki sta štirikrat večji kot v prejšnjih letih,” je slovenski notranji minister Boštjan Poklukar predstavil letošnji položaj z migranti v Sloveniji na ministrskem srečanju držav članic Salzburškega foruma v Bratislavi na Slovaškem. Forum je bil ustanovljen leta 2000 na avstrijsko pobudo, članice so Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Prihodnje leto ga bo nekaj časa vodila Slovenija.

V četrtek so bili na tem srečanju, so sporočili z notranjega ministrstva, tudi notranji ministri in drugi predstavniki držav zahodnega Balkana in Moldavije, govorili so predvsem o migracijah, nadzoru meje in trenutni situacijo na Zahodnem Balkanu na področju organizirane kriminalitete, še zlasti tihotapljenja orožja, drog in ljudi.  Na srečanju, ki je bilo v sredo in četrtek, je Poklukar za Slovenijo povzel, da velika večina migrantov prihaja organizirano, s pomočjo kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem. “To je postal posel številka ena v regiji in hkrati naš največji izziv,” je ocenil minister in opozoril, da si nihče ne more privoščiti nenadzorovanega prehajanja svojega ozemlja, saj so s tem povezani tudi varnostni izzivi. Spomnil je na dogovore vodij policij iz regije, ki so se na začetku junija letos zbrali v Sloveniji in se dogovorili za vrsto operativnih ukrepov, med njimi tudi za okrepljeno in ažurno izmenjavo podatkov o nezakonitih migrantih, prosilcih za azil in varnostno zanimivih osebah, o skupnih ukrepih na migracijsko najbolj obremenjenih delih meja in o izvajanju dogovorov, vključno s sporazumi o vračanju in ponovnem sprejemu. Zagotovil je nadaljnjo podporo Slovenije prizadevanjem držav in k temu pozval tudi kolege iz drugih držav, predstavnike agencij EU in Evropsko komisijo.

Republika Slovenija bo med 1. januarjem in 30. junijem 2019 predsedovala Salzburškemu forumu, zato je minister Poklukar v Bratislavi predstavil tudi prednostne teme slovenskega predsedovanja. Te bodo med drugim povezane s področjem zaščite prič, okoljsko kriminaliteto in policijskim delom v skupnosti s poudarkom na sobivanju v večkulturnih skupnostih, so o dogajanju v Bratislavi sporočili iz notranjega ministrstva.

Podatki o dramatičnem povečanju vstopanja migrantov, zahtev za azil, ki pa se povečini končajo z izginotjem prosilca in vračanjem okoli polovice vseh tujcev (večinoma Pakistancev), ki jih policisti odkrijejo, da so na črno prečkali mejo med Slovenijo in Hrvaško, so takšni:

Vir: spletnicasopis.eu

Spletnicasopis.eu

Sorodno

Zadnji prispevki

Googlova umetna inteligenca je prepričana, da so bili Vikingi temnopolti

Zaradi izkrivljanja zgodovinskih dejstev in netočno predstavljenih zgodovinskih osebnosti...

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...