fbpx

Minister Poklukar, zakaj imajo migranti pri nas že več pravic kot državljani?

Foto: Twitter

Kljub zatrjevanju ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, da slovenska policija uspešno varuje našo mejo s Hrvaško, statistika kaže, da se število ilegalnih prehodov meje na območju Spodnjega Podravja povečuje.

Poslanec SDS Jožef Lenart je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s povečanim številom ilegalnih prehodov meje s Slovenijo. V njem je zapisal, da v zadnjih mesecih opaža, da se število ilegalnih prehodov slovenske meje povečuje. To je razvidno tudi s spletne strani Policije, kjer so objavljeni statistični podatki o nedovoljenih migracijah na območju Republike Slovenije. Dne, 28. 2. 2019, je Vlada Republike Slovenije odgovorila na pisno poslansko vprašanje mag. Branka Grimsa v zvezi s problematiko povečanja ilegalnih prehodov schengenske meje . “Vlada Republike Slovenije v omenjenem odgovoru zagotavlja, da je vse pod nadzorom. Obenem izpostavljam, da ste sami na zadnji redni seji Državnega zbora RS dne, 19. 6. 2019, v okviru prve obravnave novele zakona o mednarodni zaščiti poudarili: ‘Na začetku ponovno povem, tako kot vedno, da slovenska policija uspešno varuje našo mejo z Republiko Hrvaško, našo schengensko mejo.'”

Jožef Lenart. Foto: sds.si

Od večine državljank in državljanov, ki živijo ob hrvaški meji (gre za okolico mejnih prehodov Zavrč, Središče ob Dravi in Gruškovje), prihajajo informacije o povečanju ilegalnih prehodov migrantov. Državljanke in državljani, ki prebivajo v tem delu države (Spodnje Podravje), poudarjajo, da so razočarani nad Poklukarjevim “zatiskanjem oči” pred problemom ilegalnih migracij. “Na prej omenjeni seji Državnega zbora RS, ko ste predstavili stališče vlade ter statistiko ilegalnih prestopov meje, pa niste omenili, da se je število ilegalnih migracij ponovno povečalo tudi v Spodnjem Podravju,” pravi Lenart.

Tako skupine ilegalnih migrantov iz Slovenije korakajo proti Trstu. Od ponedeljka dalje bo to le še preteklost. Migranti bodo ostajali v Sloveniji.

V zvezi s tem Lenarta zanima naslednje: katere dodatne ukrepe bo uvedel minister Poklukar za zaščito varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije na meji z Republiko Hrvaško ter kako pojasnjuje povečanje števila ilegalnih migracij na območju Spodnjega Podravja, ki je razvidno iz medijev (npr. 16. 5. 2019 – v Veliki Varnici pešačilo 21 tujcev, 24. 6. 2019 – na območju Središča ob Dravi prijeli 19 tujcev). “Glede na to, da se je ravno na tem področju tudi povečalo število kaznivih dejanj oziroma kriminaliteta s strani tujcev ter glede na to, da, kot navajajo obmejni prebivalci, se tujci po Sloveniji in čez slovensko mejo gibljejo brez dokumentov, torej ilegalno, ter se mnogi nato, ko pridobijo pravico do prebivanja pri nas, preživljajo z vlomi in drugimi kaznivimi dejanji, me zanima, ali imajo omenjeni tujci pri nas že več pravic kot državljani?” še zanima poslanca SDS.

Jerca Gale