fbpx

Minister za obrambo in ukrajinski veleposlanik sta na današnjem srečanju govorila o razmerah v in okoli Ukrajine

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič in minister za obrambo Matej Tonin (foto: Twitter)

Obrambni minister je danes na Ministrstvu za obrambo RS sprejel ukrajinskega veleposlanika v Sloveniji Mihajla Brodoviča.

Obrambni minister mag. Matej Tonin je danes gostil ukrajinskega veleposlanika v Sloveniji Mihajla Brodoviča. Sogovornika sta se pogovarjala o razmerah v Ukrajini in njeni bližini, ob tem pa sta se strinjala, da je nujna deeskalacija situacije, saj bi morebitna nova agresivna ravnanja proti Rusiji pomenila več Natovih vojaških enot na vzhodnem krilu. Veleposlanik se je Republiki Sloveniji in Ministrstvu za obrambo zahvalil za podporo.

Glede na to, da se je po več tednih napetosti Rusija le odločila, da umakne določeno število vojakov na ukrajinski meji, se je ubrana diplomatska pot le izkazala za pozitivno, pri tem pa je igrala vlogo tudi domnevna odločitev Ukrajine, da ne sklene zavezništva z Natom. Iz Kijeva so ob tem sporočili, da so skupna diplomatska prizadevanja Ukrajine in Zahoda uspela zaustaviti rusko zaostrovanje. Pri tem pa se obsežne vojaške vaje po vsej državi nadaljujejo. Sicer razmere ostajajo nestabilne, vendar pa upanje za diplomatsko rešitev še ni izgubljeno, sodeč tudi po pogovoru predsednikov ZDA in Združenega kraljestva.

Tanja Brkić