fbpx

Ministra potrdila možnost rdečega seznama za Hrvaško že ta teden: Imeli boste nekaj časa, da se vrnete domov!

Ministra Tomaž Gantar in Aleš Hojs. (Foto: Posnetek zaslona)

“Smo pa mnenja, enotnega, da bi bila potrebna uvedba karantene za povratnike, brez izjem. Vendar pa bi bilo smiselno dati na razpolago nekaj dni, da se čimveč državljanov vrne.” Če bo vlada v sredo ali četrtek Slovence pozvala, da se vrnejo nazaj, bodo imeli verjetno le dva ali tri dni časa, da to storijo, je v Odmevih razkril minister za zdravje Tomaž Gantar. Da bo vladi predlagal, da pozove državljane domov, sicer jih čaka karantena, pa je izjavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Slovenija se po besedah doktorice Bojane Beović sooča s sorazmerno močnim epidemiološkim valom. V nedeljo so pri nas potrdili 13 primerov okužbe z novim koronavirusom, danes 27. V bolnišnicah se zdravi 16 bolnikov s Covidom-19, okužbe so sicer odkrili v devetih občinah, tretjina je uvoženih s Hrvaške. Minuli teden je bilo sicer skupaj potrjenih 174 primerov okužbe, kar je 100 več kot teden prej. Po podatkih sledilnika za Covid-19 je v državi trenutno aktivno okuženih 248 ljudi. Znano je že, da je aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi #OstaniZdrav, uspešno prestala preizkušanje in je že na voljo. V nadaljevanju je voditeljica Rosvita Pesek še sporočila, da bo podrobnosti danes sporočil Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Sredi tedna pa naj bi bila tudi znana odločitev vlade ali in kako bo zaostrila ukrepe za tiste Slovence, ki se vračajo s Hrvaške. V zadnjih dveh dneh so tam namreč potrdili 236 okužb. V studiu je kot prvega gostila ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Na vprašanje, kakšen bo njegov predlog Vladi RS in predsedniku vlade kaj narediti s tistimi, ki se vračajo s Hrvaške, je Gantar uvodoma nagovoril vse slovenske državljane, da se čimprej vrnejo s Hrvaške, s čimer bi se izognili nepotrebni gneči. “Smo pa mnenja, enotnega, da bi bila potrebna uvedba karantene za povratnike, brez izjem. Vendar pa bi bilo smiselno dati na razpolago nekaj dni, da se čimveč državljanov vrne.” Če bo vlada v sredo ali četrtek Slovence pozvala, da se vrnejo nazaj, bodo imeli verjetno le dva ali tri dni časa, da to storijo. Obenem je Gantar še povedal, da bo jasno obvestilo, zaenkrat se govori zgolj o predlogu, o katerem nameravajo razpravljati na podlagi podatkov, ki jih imajo na voljo, ob čemer je prepričan, da bi bilo potrebno ta predlog sprejeti.

Tomaž Gantar z novinarko Rosvito Pesek v Odmevih. (Foto: rtvslo)

Ob tem je praktično nemogoče pričakovati, da bi se v kratkem karkoli korenito spremenilo in bi opustili svoje namere po uvedbi karantene, saj število novih okužb zares hitro narašča. “In tudi samo število okuženih na Hrvaškem eksponenčno narašča in jaz ne verjamem, da bi se lahko kaj takšnega spremenilo, da bi bilo drugo stališče.” Ob tem je novinarka izpostavila primer mladih, ki so neodgovorni in se okužijo na množičnih nočnih zabavah, zakaj se ne bi uvedlo karantene samo za mlade, saj so se Slovenci, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine maja, junija in julija dokaj dobro držali, na kar je Gantar odvrnil: “To je sicer res, je pa treba vedeti, da je v veliki večini primerov gre za družine, gre za kombinacijo mlajših in starejših in bi verjetno zelo diskriminatorno ravnali, če bi potem samo ene dajali v karanteno in drugih ne. Vprašanje pa je tudi, če bi to pravno zdržalo,” je situacijo pojasnil minister za zdravje.

Novinarka je ob tem izpostavila dejstvo, da vemo, katera so tista območja na Hrvaškem, kjer je okužb zelo malo, kot je na primer v Istri, v primerjavi z Dalmacijo, kjer je teh okužb daleč največ. Zanimalo jo je, ali bi bila izvedljiva rešitev, v sklopu katere bi ljudi vprašali od kot točno prihajajo in jih spustili naprej brez karantene, na kar je minister odvrnil: “Glejte, zaenkrat ne. Na ta način nismo ravnali pri nobeni državi, pri nobeni odločitvi. Večkrat so o tem razpravljali, še takrat v primeru Italije, kjer so bile posamezne regije urejene. Mislim pa, da kljub vsemu je smiselno enotno ravnanje.” Ob tem je še poudaril, da se čez čas lahko odločijo drugače, če vidijo, da je situacijo boljša.

Da ne bo prišlo do eksodusa, bo vlada obvestila vsaj dva dni prej
Glede uvedbe karantene za povratnike s Hrvaške pa je v Odmevih spregovoril tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ob tem je spomnil na Gantarjeve besede, da bo vladi predlagal, da pozove državljane domov, sicer jih čaka karantena, s čimer se ob koncu tedna pričakuje eksodus s Hrvaške. “Ali so mejni organi, policisti, okrepljeni pripravljeni, da ne bodo kolone, ki bodo pomenile deseturno čakanje v vrsti?” Hojs je na vprašanje odvrnil: “Mi se moramo zavedati, da je že prejšnji vikend oziroma ta vikend, ko je enako storila republika Avstrija, bila precej velika gneča na naših mejnih prehodih, torej gneča brez izdajanja karantenskih odločb. V tem primeru ni šlo za karantenske odločbe.” Hojs je ob tem zatrdil, da bo slovenska policija v polnosti pripravljena, torej bo odprto maksimalno število vstopnih stez. Prav tako bo vsa procedura vezana na izdajo karantenskih odločb in bo potekala tako kot do sedaj maksimalno hitro.

Aleš Hojs v studiu z novinarko Rosvito Pesek. (Foto: rtvslo)

Ob tem pa je Hojs še izpostavil, da povprečen čas izdaje karantenske odločbe se giblje med 12 in 14 minutami, kar bo potrebno upoštevati in čakati več časa. Je pa ob tem izjavil, da stroka že nekaj časa poziva k vračanju s Hrvaške in bo to verjetno storila tudi vlada, na vračanje pa bi lahko vplivalo tudi poslabšanje vremena v naslednjih dneh, zato meni, da to ne bo povzročilo pretirane zmede na mejah. “Je 48 ur tisti čas, ki bo dan državljanom na voljo, ali se lahko zgodi, da tudi manj?” je ob tem zanimalo voditeljico Peskovo, na kar je Hojs odvrnil, da bo ta čas vsaj dva dni. “Če bomo to sprejeli v sredo ali četrtek, bo ta “deadline” verjetno v soboto ob polnoči.” 

Domen Mezeg