fbpx

Ministrica FIDES-u očita “izgubo stika z realnostjo”, sami dokapitalizirajo HSE s pol milijarde

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Foto: STA)

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je FIDES-ovo odločitev o stavki označila za “neutemeljeno”, češ da so izgubili stik z realnostjo. Resno se poraja vprašanje o tem, kdo je tisti, ki je “izgubil stik z realnostjo”, saj na eni strani prepričujejo FIDES, da so njihove zahteve “nerealne”, po drugi strani pa je Golobova vlada Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) prižgala zeleno luč za dokapitalizacijo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v višini do 500 milijonov evrov. Da ne govorimo o “odpisu” 70 milijonov evrov zaradi odstopa od nakupa boxerjev. In potem FIDES izgublja stik z realnostjo?

Ministrica za javno upravo FIDESU – predstavniku poklicnega ceha, ki ga primanjkuje – pravi, da ne živi v stiku z realnostjo, na drugi strani pa vržejo pol milijarde v HSE, 70 milijonov pa “odpišejo” za pogodbeno kazen, ker so politično prekinili pogodbo za boxerje.

FIDES se je zaradi nestrinjanja z vladnim predlogom o višanju plač odločil, da s stavko prične januarja. Za kaj takega očitno ne vidi razloga ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ki se je na njihovo odločitev odzvala in meni, da je odločitev sindikata glede na ponujeno povišanje plač neutemeljena in se sprašuje “ali je nek del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi,” je zapisala. Številni se sprašujejo, ali se ministrica sploh zaveda ironije svojega “vprašanja” oziroma trditve, saj po eni strani pravijo, da so pričakovanja FIDES-a nerealistična zaradi razmer v državi, po drugi strani pa vlada sprejema odločitve o dokapitalizaciji HSE v vrednosti 500 milijonovo evrov in meni nič, tebi nič, brez slabe vesti “odpiše” 70 milijonov evrov, po tem, ko je odstopila od nakupa boxerjev.

Oglasili so se tudi številni na Twitterju, med drugim tudi uporabnik, ki je zapisal: Ministrica za javno upravo: “Odločitev Sindikata Fides v januarju začeti zdravniško stavko, je neutemeljena. Sproža vprašanje, ali je Fides izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi.” Realnost: po nepotrebnem se meče pol milijarde v HSE!

Foto: Twitter

Skupina HSE, ki jo vlada uvršča med strateške naložbe, proizvede več kot 60 odstotkov električne energije v Sloveniji in je kot taka ključna za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo v državi. Včeraj je namreč Republika Slovenija (beri: z davkoplačevalskim denarjem) vplačala prvo od dveh tranš potrebnih finančnih sredstev za premostitev likvidnostnega primanjkljaja skupine HSE v obliki naknadnih vplačil kapitala, in sicer v višini 300 milijonov evrov, druga v višini 192 milijonov evrov pa bo predvidoma vplačana do 15. decembra 2022 po odobritvi dopolnitve letnega načrta upravljanja s strani Vlade RS. Pred koncem leta torej elektrarne HSE, ki pridobivajo energijo iz vode in jo prodajajo naprej zapakirano kot elektriko, potrebujejo pol milijarde davkoplačevalskega denarja, pri čemer je potrebno omeniti, da je vlada prvo tranšo odobrila že 17. novembra, pa je to zamolčala.

Predsednik vlade Robert Golob precej razsipava z denarjem, četudi naj bi bila “kriza”. (Foto: STA)

Vlada je kljub “razmeram” v državi že v začetku svojega nastopa na oblast prav lahkotno odstopila od nakupa Bberjev oziroma od pogodbe za nakup 45 osemkolesnih oklepnikov boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV-ja. Davkoplačevalci so bili za to potezo, ki je namenjena izključno zadovoljevanju skrajne Levice, ob 70 milijonov evrov. Skratka, če povzamemo, je vlada radodarno podarila in odpisala v skupni vrednosti 570 milijonov evrov, zdaj pa FIDES-ova pričakovanja o višjih plačah označuje za “nerealistične” zaradi razmer v državi.

Že omenjena anketa je pokazala tudi nezadovoljstvo med zdravniki do vladne strani, k čemur naj bi pripomoglo predvsem to, da se vlada ni držala napovedi. Kot so namreč napovedali na ministrstvu, naj bi vlada v začetku decembra sprejela izhodišča za pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, a se to ni zgodilo. Prav tako vlada v zdaj že preteklih pogajanjih ni želela nasloviti zaveze nekaterih preteklih sporazumov s prejšnjimi vladami, denimo o prenosu pridobljenih napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti, je dejal. Zdravniki, tako predsednik FIDES-a Gregor Zemljič, ob tem izražajo tudi nezadovoljstvo glede odnosa ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov. Minister naj bi od Zemljiča namreč zahteval podpis sporazuma z vlado in mu ob tem grozil s totalno vojno proti Fidesu, zato so v sindikatu grožnje prijavili generalnemu sekretariatu vlade.

Vodja pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič (Foto: STA)

Odgovor vlade, v katerem je ta ministrove besede označila za neprimerne, v Fidesu označujejo za pozitivnega, a so ob tem pričakovali, da se bo vlada opredelila tudi do vsebine izrečenega. Zemljič sicer glede na rezultate ankete ocenjuje, da ministrove grožnje niso bistveno pripomogle k podpori zdravnikov k zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, saj je nezadovoljstvo med člani tlelo že pred tem.

Ana Horvat