fbpx

Ministrica Kolar Celarčeva si rešuje službo: Jutri bo predstavila dolgo obljubljane predloge reforme zdravstva, a koalicijski partnerji niso optimistični

Foto: nova24tv.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bi morala v normalnih političnih okoliščinah že zdavnaj ostati brez svoje funkcije, potem ko ji vse od imenovanja na enega najbolj občutljivih položajev v slovenski politiki ni uspelo izpeljati niti ene obljubljene reforme, vseeno pa je preživela oktobrsko interpelacijo, potem ko ji je koalicija namenila polno podporo. Toda pred Kolar Celarčevo so zdaj odločilni dnevi, saj mora koalicijskim partnerjem do ponedeljka predstaviti svoje predloge reformnih ukrepov na področju zdravstva.

Glede na vse negativne izkušnje iz preteklosti bo le stežka prepričala koalicijske partnerje, da si zasluži podporo, saj je predvsem stranka Desus premierju Miru Cerarju dala jasno vedeti, da želi zamenjavo ministrice, če predlogi ne bodo dobri. V zdravstvenem resorju že nekaj časa vre, koalicijski partnerji in tudi slovenska javnost že nekaj časa pričakujejo predloge ministrice Milojke Kolar Celarc o spremembah zakona o zdravstveni dejavnosti, zakona o pacientovih pravicah, zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. Skratka zakone, ki jih je ta koalicija obljubila v podpisani koalicijski pogodbi.

Medtem ko je nestrpnost v pričakovanju ukrepov zaradi nemogočih razmer v zdravstvu naraščala, je Kolar Celarčeva ves čas dajala občutek, da tava v temi oz. svoji nalogi ni kos. Zadeva je šla celo tako daleč, da se je zamajala vladna koalicija, Karl Erjavec pa je Cerarju zagrozil s predčasnimi volitvami.

Naj spomnimo: potem ko je Kolar Celarčeva oktobra preživela interpelacijo, ki jo je zoper njo vložila največja opozicijska stranka SDS, je morala ministrica obljubiti, da bo do 12. decembra le opravila svoje delo. Njene predloge koalicijski partnerji pričakujejo z mešanimi občutki, kar daje slutiti, da je že zdavnaj zapravila njihovo zaupanje. Predvsem v Desusu ne pričakujejo preveč, čeprav je Karl Erjavec v sredo javno priznal, da upa na “pozitivno presenečenje”.

Kakšne odzive lahko pričakujemo?
S Kolar Celarčevo imajo koalicijski partnerji slabe izkušnje še od sprejema zakona o lekarniški dejavnosti, saj so ministričin izdelek označili za “skropucalo”. Ker je Miro Cerar trmasto vztrajal pri svoji podpori slabo pripravljenim predlogom, smo lahko na parlamentarnih razpravah slišali tudi več ostrih besednih dvobojev. V zadnjih tednih je bilo slišati tudi očitke, da predlogov ministrica s partnerji ne usklajuje v zadostni meri. Z drugimi besedami, nekaterim poslanskim skupinam se očitno niti ne sanja, v katero smer gredo predlagane reforme. Odzive iz koalicije naj bi javnost slišala že v petek.

Neurejene razmere v zdravstvu se najbolj odražajo na predolgih čakalnih vrstah, zato je bil cilj vlade, da bi se le-te do konca leta skrajšale, a so od obljub ostale le prazne besede. Vlada je za to namenila tudi dodaten denar, a novembrsko poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razkriva, da se je situacija v resnici še poslabšala: storitev, pri katerih so se vrste podaljšale, je še vedno več od tistih, ki so se skrajšale.

Ministrici je tik pred zdajci uspelo edinole začasno zamrzniti stavko zdravnikov in še podaljšati življenjsko dobo pogajanj s Fidesom, česar pa stranki Desus in SD na vladi nista podprli, Erjavčevi so podporo sporazumu tudi odrekli.

Koliko koalicijske pogodbe, ki so jo podpisale stranke SMC, Desus in SD, iz točke 4.26. ZDRAVSTVO pa je bilo realizirane po vašem mnenju? Dogovor o zdravstvu je zapisan na straneh 49–51.

L. S.