fbpx

Ministrica Kopač Mrakova napadla predlagatelje interpelacije, o očitkih pa se ni izjasnila

Foto: STA

Ministrica Anja Kopač Mrak se zaradi interpelacije ne sekira. Pričakuje, da jo bo premier Cerar podprl in vse bo še naprej tako, kot je bilo. Predlagatelji interpelacije pa ji očitajo celo vrsto nepravilnosti, ki jih sicer ni komentirala.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je danes sklicala novinarje in komentirala interpelacijo, ki jo je stranka SDS vložila zoper njo. Potem ko je stopila za svoj govorniški oder, se je najprej s prezirom obregnila ob veliko število interpelacij, ki jih je ta vlada prejela, češ da gre za slabost opozicije in ne za slabo delo premierja Cerarja in njegovih ministrov.

“Lahko samo dodam, da gre tako kot prvič za zlorabo interpelacije. Zlorablja se družinska tragedija v zelo ozke politične namene,” je povedala.

Mnenje državljanov ni strokovno mnenje
Ministrica se nadalje tolaži, da njen odstop ne bi vplival na položaj otrok. Ker je stranka SDS predlagala, naj jo izločijo iz vseh postopkov velenjskih dečkov, je na vlado naslovila prošnjo, da to tudi stori. V isti sapi ministrica razlaga, da na podlagi “nekih telefonskih klicev” minister ne more odločati, kje bo kakšen otrok.

“Jaz si ne želim živeti v državi, kjer bodo ministri odločali o tako pomembnih temah. Sistem je tak, da o pravnih zadevah odloča sodišče,” je povedala Kopač Mrakova in s tem zanikala samo sebe, saj je malo prej razlagala, da je želela, da jo izločijo iz postopkov.

Foto. STA pričakuje podporo kolegov

Interpelacija z razlogom
Vlagatelji, skupina poslancev in poslank Slovenske demokratske stranke, ministrici očitajo poseg v človekove pravice, varovane z Ustavo RS. Pri odvzemu vnukov iz oskrbe starih staršev Marije Otorepec in Ivana Škratka je prišlo do številnih nepravilnosti: vnuka sta bila odvzeta nenadno in na skrivaj, morilcu matere otrok, njunemu očetu ni bila odvzeta roditeljska pravica, CSD Slovenj Gradec je nezakonito obravnaval vlogo za rejništvo starim staršem, otrokoma ni bil dodeljen skrbnik, ki bi moral biti praviloma sorodnik otroka, in še bi lahko naštevali. Primer je razkril tudi druge nepravilnosti, kot so neprimerno kadrovanje v CSD-jih, pomanjkljiva zakonodaja ter nenavadne pristojnosti ljudi, kot je Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Ministrica pričakuje podporo kolegov
Ministrica se bo v tem tednu sestala s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Kot je povedala, pričakuje, da jo bo, potem ko mu bo pojasnila okoliščine, podprl.

Vsi “fiaski” Anje Kopač Mrak
Spomnimo se razpisa štipendij za deficitarne poklice, ko je Anja Kopač Mrak v čakalne vrste spravila pol Slovenije, potem pa se je razsul spletni sistem. Pisci razpisa tudi niso upoštevali vseh upravičencev niti potreb trga. Mrakova se je nato opravičila v informativni oddaji na nacionalni televiziji. To je storila vzvišeno in neiskreno.

Z vsakim projektom, ki ga Mrakova izpelje z namenom zmanjšati revščino, jo dejansko še bolj poglobi. Število revnih je iz dneva v dan večje, deložacije družin iz stanovanj so postale vsakdanja praksa.

S projektom “izbrisani” je iz Zavoda za zaposlovanje izbrisala brezposelne in tako omogočila umetno prikazovanje števila brezposelnih v državi.

Foto: STA Z vsakim ministričinim projektom je socialno ogroženih več

Z vsakim ministričinim projektom je socialno ogroženih več ljudi.

Naslednjo negativno oceno si ministrica zasluži zaradi projekta odpisa dolgov socialno ogroženim, ki naj bi mnogim omogočil preživetje. A že ko je predstavila pogoje, kateri socialno ogroženi bodo sploh lahko sodelovali v poskusu odrešitve, je bilo jasno, da je to le še en nateg.

Mrakova očitno še nikoli ni slišala tudi za zgodbe tisočih podjetnikov, ki so pristali v stečajih, tudi osebnih, na leto jih imamo že preko 8000, ki morajo, če imajo srečo, živeti pri prijateljih, obiskovati zdravnika pro bono in jesti hrano s pretečenim rokom.

Če bo vlada tudi tokrat zaradi političnih razlogov stopila v bran svoji ministrici, bo to le še en dokaz, da je najbolje, da vsi poberejo šila in kopita ter pustijo rešiti, kar se rešiti da.

Aleksandra Jug