fbpx

Ministrica Milojka Kolar Celarc samovoljno ukinja zdravstvene zavode

Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

V poslanski skupini SDS izpostavljajo zgolj dva žgoča primera, ki razburjata državljanke in državljane, in sicer združitev kranjske porodnišnice z jeseniško splošno bolnišnico ter združitev bolnišnice v Topolščici s celjsko splošno bolnišnico, zato zahtevajo sklic izredne seje. 

Tako v Kranju kot v Topolščici so strokovno osebje obeh zdravstvenih zavodov kot tudi lokalno prebivalstvo ogorčeni nad ukrepom združevanja, kot ga predvideva ministrstvo za zdravje pod vodstvom ministrice Milojke Kolar Celarc. Da združevanje uprav ne bo prineslo nobene dobrobiti, je prepričana Andreja Cerkvenik Škafar, ki je v začetku meseca aprila protestno odstopila z mesta direktorice kranjske porodnišnice. “Sramota je, da se v tretjem največjem slovenskem mestu zapira in ruši samostojnost peti največji porodnišnici v državi, da ozki interesi v ozadju prevladajo nad širšim javnim interesom, da ni ustrezno poskrbljeno za korektno financiranje ginekologije in porodništva in da oskrba zdravih novorojenčkov ni plačana,” je dejala na novinarski konferenci. Tudi kranjski župan Boštjan Trilar državo poziva, naj porodništvo in ginekologija ostaneta v Kranju. V Kranju so začeli podpisovati tudi peticijo za ohranitev avtonomnosti kranjske porodnišnice, pri čemer zahtevajo tudi zagotovitev ustreznega sistemskega financiranja in sredstev za celostno obnovo stavbe ter nakup medicinske opreme.

Tudi primer združitve bolnišnice Topolščica s Splošno bolnišnico (SB) Celje, ki jo namerava vlada Mira Cerarja izpeljati pod taktirko Milojke Kolar Celarc, močno razburja. Znane so likvidnostne težave bolnišnice Topolščica, vendar pa ukrep, kot ga predvideva ministrica za zdravje, ocenjujejo kot neprimeren tako v bolnišnici Topolščica kot v celjski splošni bolnišnici. V slednji prav tako navajajo, da se tudi sami soočajo z likvidnostnimi težavami in da bi v primeru pripojitve del finančnih težav bolnišnice Topolščica padel na njih.

Milojka Kolar Celar nima izdelanega konkretnega načrta
Ni nezanemarljivo, da se je v zadnjem času oblikovala Civilna iniciativa (CI) za ohranitev bolnišnice Topolšica, ki je samo v tednu dni zbrala več kot 11.000 podpisov podpore in pozvala ministrico, da se udeleži okrogle mize, ki bo 26. 6. v Topolšici. Pozivajo jo, naj na okrogli mizi javno pojasni razloge za po njenem mnenju strokovno in ekonomsko upravičeno pripojitev Bolnišnice Topolšica k SB Celje. V CI s podpisi podpore jasno opozarjajo, da so prebivalci šaleško-savinjske regije “proti poslabšanju dostopnosti zdravstvenih storitev in združitve ne podpirajo”. CI sicer v svoji izjavi za javnost poziva ministrstvo za zdravje, da ohrani vso dejavnost Bolnišnice Topolšica v enakem obsegu kot do sedaj, bolnišnico finančno sanira ter je ne združuje s SB Celje, saj za to nima tehtnega ne finančnega, ne strokovnega in ne organizacijskega razloga. V CI menijo, da bosta ministrstvo za zdravje in ministrica Milojka Kolar Celarc tako kot doslej želela samovoljno izvajati svojo oblast, brez upoštevanja mnenj strokovne in zainteresirane javnosti.

V poslanski skupini SDS se na podlagi vsega tega sprašujejo, ali ima ministrstvo za zdravje podobne načrte po združitvi oz. pripojitvi s še katero drugo bolnišnico, prav tako pa izražajo zaskrbljenost nad ravnanjem ministrstva za zdravje, saj so mnenja, da ministrica Milojka Kolar Celarc nima izdelanega konkretnega načrta morebitnih pripojitev bolnišnic oziroma reorganizacije delovanja na sekundarni ravni v zdravstvu.

C. Š.