fbpx

Ministrica obljublja velike spremembe v zaposlovanju. Dejstva, da ji mladi odhajajo, pa se izogiba

(Foto: Arhiv Nova24TV)

Na novinarski konferenci ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak je bilo naštetih veliko domnevnih dosežkov, ki po njenem mnenju spreminjajo Slovenijo v državo sanj, v kateri se brezposelnost drastično zmanjšuje. Kopačeva je z velikim nasmeškom na obrazu zelo veselo in dramatično napovedala ukrepe za zaposlovanje in gibanje na trgu dela v prihodnje. Njen nasmešek pa je čudežno izginil, ko smo vprašali, kako to, da se je v času njenega ministrovanja v tujino izselilo rekordno število mladih. Kako uspešni so potem ti njeni programi? Takrat smo Kopačevi očitno stopili na rep.

Ob naivnem nasmihanju njene kolegice, generalne direktorice zavoda za zaposlovanje, in ministričine piarovke je nato vendarle našla odgovor. Ampak, očitno zapisanega nekje na steni, saj ni prišlo niti do očesnega stika z novinarjem. Ministrica Anja Kopač Mrak je zelo zavzeto naštevala številke, ki v primeru brezposelnosti Slovencev padajo in v primeru delovno aktivnega prebivalstva naraščajo. V to, kar je ministrica prepričana, pa je, da bi se naj zmanjšala tudi brezposelnost mladih starih med 15 in 29 let. Zaradi tako zavzetega naštevanja “svojih dosežkov” pa ni premogla niti toliko poguma, da bi novinarko pogledala v oči, ko je vprašala po tem, kar kažejo številke. Ampak, ne njene. Tiste, ki na statističnem uradu kažejo, da se je število izselitev močno povečalo.

(Foto: Nova24TV)

„Najhitreje je še vedno zniževanje med brezposelnimi mladimi, kamor so bili v preteklih obdobjih prioritetno usmerjeni naši programi aktivne politike zaposlovanja. V enem letu se je registrirana brezposelnost mladih, starih med 15 in 29 let, znižala za kar 22 odstotkov, v dveh letih pa za 41 odstotkov,“ pravi Kopačeva. 

Magični programi za ukrepe aktivne politike zaposlovanja in gibanja na trgu dela v prihodnje
Kopač Mrakova je v avgustu pripravila štiri nove razpise, s katerimi naj bi drastično spremenila stopnjo zaposlovanja, ki po njenih besedah postopoma narašča že od marca 2016, sploh med mladimi. Ministrica zdaj zavzeto pripravlja program Aktivni do upokojitve, katerega namen je spodbujanje delodajalcev k trajnejšemu zaposlovanju starejših za nedoločen čas, sledi program Priložnost zame, s katerim načrtujejo vključiti 130 brezposelnih v subvencionirano zaposlitev. Novost je tudi javno povabilo Priložnost zame za zaposlovanje v nevladnih organizacijah, s katerim bi naj izboljševali možnosti za brezposelne, ki imajo visokošolsko izobrazbo, pa še nimajo delovnih izkušenj. Ampak komu bodo namenili teh 1,2 milijona evrov, ki so namenjeni temu projektu, če se bodo mladi tako množično izseljevali?

Ironično pa je drastična tudi številka, ki po zadnjih podatkih statističnega urada prikazuje, da se je samo v letu 2016, ko je začel naraščati statistični trend zaposlovanja, iz Slovenije izselilo 15.572 državljanov. Jasno je torej, da nezaposlenost statistično pada, saj se je bazen brezposelnih zmanjšal z vsemi izseljenimi rojaki.

Foto: Screenshot

Ministrica je na naše vprašanje odgovorila naslednje: “Zavod za zaposlovanje ne spremlja evidence, koliko se jih odjavi zaradi odselitve. Torej mi teh uradnih podatkov nimamo. Toda, če pogledate delovno aktivnost, ta raste, če želite govoriti o brezposelnosti, za katero slišim, da bi naj bila posledica črtanja evidenc, je ta podatek ključen. Stopnja delovne aktivnosti tukaj največ pove, kaj se dogaja.”

Kopač Mrakova očitno ne vidi povezave med izseljenci in manjšo brezposelnostjo. Pozabila je omeniti tudi več tisoč novih zaposlitev v javni upravi, ki močno izboljšujejo delovno aktivnost, a žal, na stroške davkoplačevalcev. Upamo lahko samo, da bo ministrica teh 189 milijonov evrov res namenila za svoje obsežne načrte za zaposlovanje in ne za različne nevladne organizacije, ki jih tako rada podpira. Za mlade je najbolje poskrbljeno, trdi ministrica, obenem pa se je v njenem mandatu v tujino izselilo rekordno število mladih.

K. F.