fbpx

Ministrica za obrambo napoveduje pozitivne premike v vojski, čeprav je njena sposobnost na najnižji točki delovanja

Ministrica za obrambo Andreja Katič je nanizala pozitivne premike glede pripravljenosti Slovenske vojske, kljub temu, da je bilo minuli teden podano letno poročilo generalštaba o pripravljenosti Slovenske vojske v letu 2016, v katerem je zapisano, da vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja v krizi ali vojni. V poročilu je bila sicer med problematičnimi področji izpostavljena popolnjenost enot s kadri in oprema, stanje opreme, njena razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja. Prav tako pa so se mednarodne varnostne razmere v zadnjih letih poslabšale, zaradi česar ne smemo več odlašati. ​

Na ministrstvu za obrambo je potekala novinarska konferenca ministrice Andreje Katič, državnega sekretarja Miloša Bizjaka in načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana, na kateri so predstavili delo ministrstva in Slovenske vojske v preteklem letu ter aktivnosti za letos.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je nanizala pozitivne premike glede pripravljenosti Slovenske vojske, kljub temu, da je bilo minuli teden podano letno poročilo Generalštaba o pripravljenosti Slovenske vojske v letu 2016, v katerem je zapisano, da vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja v krizi ali vojni. “Z ukrepi, ki jih je vodstvo Ministrstva RS za obrambo sprejelo lani in letos, po letih padanja in stagnacije zaznavamo pozitivne premike v smeri razvoja tako Slovenske vojske kot tudi celotnega obrambnega sistema”, je dejala Katičeva.

Andreja Katič, ministrica za obrambo (foto:Nova24TV)

Napoved ministrstva je drugačna od letnega poročila generalštaba
V letnem poročilu pa je bila sicer med problematičnimi področji izpostavljena popolnjenost enot s kadri in oprema, stanje opreme, njena razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja. Prav tako so se mednarodne varnostne razmere v zadnjih letih poslabšale, zaradi česar ne smemo več odlašati. Na sedežu ministrstva za obrambo je Katičeva še dodala, da so pozitivni premiki opazni tudi v oceni, vendar pa je priznala, da ta še vedno ni takšna, kakršno bi si vsi želeli. Izpostavila je pomen strateškega pregleda obrambe, ki so ga opravili v njenem mandatu, za sprejemanje nadaljnjih ukrepov.

Sklepe strateškega pregleda obrambe naj bi že uresničevali
Državni sekretar Miloš Bizjak pa je predstavil predloge zakonov z obrambnega področja, ki so jih pripravili na ministrstvu in so že v zadnji fazi medresorskega usklajevanja. Po njegovih besedah jih nameravajo do konca meseca posredovati vladi. Gre sicer za zakon o obrambi, zakon o službi v Slovenski vojski in zakon o kritični infrastrukturi.

Miloš Bizjak, Andreja Katič, Andrej Osterman (foto:Nova24TV)

Med rešitvami iz zakona o službi v Slovenski vojski, ki naj bi izboljšale položaj pripadnikov Slovenske vojske, se vojakom po 45. letu ponudi možnost zaposlitve v javnem sektorju, uvedba pripravljenosti na domu in na delovnem mestu, ureditev dopusta na misijah in natančnejša opredelitev nadomestil za odškodnine ob morebitnih poškodbah. Naj spomnimo, da država svojim vojakom, ki tvegajo svoja življenja za skorajda minimalno plačo in v imenu domovinske pripadnosti dnevno izpolnjujejo vojaške naloge doma in po celem svetu, ne plačuje prispevkov od plač.

Negativne ocene lahko izboljšajo z dvigom plač
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman meni, da je mogoče razmere na negativno ocenjenih področjih izboljšati tako, da bi dvignili plače pripadnic in pripadnikov, kar bi izboljšalo konkurenčnost poklica na trgu dela. Na takšen način bi pridobili dovolj kadra. A vprašamo se lahko, kdo si še želi postati vojak? Zanimanje za opravljanje vojaškega poklica je menda med mladimi kar veliko, a žal jih sistem in stanje, v katerem se vojska trenutno nahaja, od tega odvračata. Nobena privlačna spletna stran ali zanimiv oglas ne more odtehtati dejstva, da se država brez slabe vesti norčuje iz vojakov.

Andrej Osterman, načelnik Generalštaba SV generalmajor (foto:Nova24TV)

Osterman je še dodal, da bi s takojšnjim in zadostnim dvigom obrambnega proračuna ministrstvo za obrambo za Slovensko vojsko nabavilo del manjkajoče opreme in oborožitve. To bi zagotovilo tudi pozitivno oceno potrebne pripravljenosti vojske. Naj še spomnimo, da je slovenska vojska vse bolj podhranjena, predani in vztrajni pripadniki Slovenske vojske pa še vedno z vsem srcem opravljajo svoje delo. Očitno ni dovolj, da so denarni zneski za opravljanje vojaškega dela sramotno nizki. Žalostno pa je, da se tega zaveda predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da sta predanost in profesionalnost častnikov in vojakov izjemni, ne pa tudi na ministrstvu, kjer govorijo o neki optimistični prihodnosti, ki jo vidijo samo oni.

I. K.