fbpx

Ministrica za zdravje povzročila nemire v koaliciji: SD in DeSUS Kolarjevi odrekla podporo

Foto: Nova24TV.

Prejšnji teden so bila objavljena določena dejstva o delovanju zdravstvenega resorja, a ni bilo čutiti skoraj nobenega političnega odziva. Resen odziv se zgodi šele takrat, ko je napovedano krčenje sredstev. Kakšen strokovni sporazum je v resnici sklenila Celarc Kolarjeva, se bo izkazalo v pogovorih in ob nadaljnjih pogajanjih znotraj koalicije.

Koalicijski stranki DeSUS in SD sta se ostro odzvali, zato bo sledil pogovor premierja Mira Cerarja in poslancev SMC z ministrico za zdravje. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po petkovi seji izvršnega odbora stranke pojasnil, da Kolar Celarčevi odrekajo podporo in da bi bilo prav, če bi Kolarjeva ponudila odstop in bi ga premier tudi sprejel. Pričakujejo osvežitev  na področju zdravstvenega ministrstva.

Tudi v SD so opozorili, da se čas za modre rešitve in zagotovitev socialnega miru izteka, zato pričakujejo, da bo premier ukrepal, poroča STA. Cerar in Kolar Celarčeva se za zdaj na izjave koalicijskih partneric še nista odzvala, zato se utegneta danes. Ker je ta sporazum zaustavil pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja, je problem še večji.

Ministrica Kolarjeva naj bi do redne seje vlade pripraviti podrobnejša pojasnila glede sporazuma vključno s finančnimi posledicami. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je več nejasnosti pri določenih točkah sporazuma. Cerarjeva vlada sicer nadaljuje s centralnim projektom vodenja cen materialov, pripomočkov in opreme za zdravstvene zavode. Danes bodo zdravstveni zavodi prejeli z ministrstva za zdravje in Združenja zdravstvenih zavodov  navodila, kako zbirati podatke in komu jih posredovati, da bodo januarja primerljivi.

V primeru ministrice za zdravje lahko vidimo enormno hipokrizijo DeSUS-a in SD. Stranki sta, če se še spomnite, soglasno podprli ministrico, ko je bila ta interpelirana. Sedaj, ko pa je to oportuno za njihovo volilno telo, pa pritiskata na Mira Cerarja. S tem se želita odkupiti za fiasko ob interpelaciji, saj ugotavljata, da bosta največ političnih točk nabrali ravno z rušenjem vlade v kateri sodelujeta. Začenja se počasno, a vztrajno, odmikanje koalicijskih strank od vladajoče stranke. Volitve se očitno hitro bližajo.

A. B.