fbpx

Ministrstvo za izobraževanje predlaga pouk po modelu B in samotestiranje učiteljev

Foto: STA

Pristojni želijo, da bi se šolsko leto začelo po modelu B, torej tako, da so učenci in dijaki pri pouku. Ministrstvo predlaga samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo na svetovalni skupini za covid-19 in vladi, je v izjavi po današnjih sestankih z ravnatelji vrtcev in šol dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Na vprašanje, kako bo z maskami v šolah, je Orehovec dejal, da vse ostaja enako kot doslej.

Po modelu B se je sicer končalo tudi lansko šolo leto. “Želimo si, da bi bili vsi čim dlje v šoli. Prizadevali si bomo, da se šole ne bi zapirale, tudi če bo stanje slabše, bomo naredili vse, da bo šolski prostor odprt,” je danes zagotovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Opomnil je, da bo tudi v vzgoji in izobraževanju treba izpolnjevati pogoj PCT. Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju je še enkrat pozval k cepljenju, da bo lahko delo potekalo čim bolj fleksibilno in da bodo šole čim dlje odprte. “Kdor se ne bo cepil, se bo moral trikrat v tednu testirati,” je opozoril.

Ministrstvo za izobraževanje je strokovni skupini za covid-19 predlagalo samotestiranje tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju in ne le za osnovnošolce iz zadnjega triletja in dijake. Orehovec je dejal, da je vse odvisno od vladne skupine, ki danes zaseda na Brdu pri Kranju in da bo delovni proces stekel veliko lažje, če bodo to odobrili. Po besedah državnega sekretarja s to rešitvijo “nekako soglaša” tudi ministrstvo za zdravje. Dodal je še, da želijo zagotoviti zdravo učno okolje, da so otroci zdravi. “Moramo zaupati učiteljem in ravnateljem, da bodo to varno okolje ustvarili,” je poudaril Orehovec. Na vprašanje, kdo bo plačeval teste, je Orehovec ponovil, da bo to za zaposlene na plečih delodajalcev. Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov pa je dejal, da upa, da bo za vse brezplačno. Orehovec je danes tudi poudaril pomen zaupanja v vzgoji in izobraževanju. “Moramo narediti korak naprej, si zaupati in ustvariti varno okolje,” je odgovoril na vprašanje, kdo bo preverjal rezultate testov. Povedal je še, da so že pretekli mesec od Nacionalnega inštituta za javno zdravje dobili priporočila za šole. Vsaka šola mora zase pripraviti protokole prezračevanja, saj ima vsaka šola svoje specifike in splošna navodila ne bi bila primerna. “Gre za to, da se izvaja naravno prezračevanje. Kjer imajo mehansko prezračevanje, pa na ta način,” je dejal Orehovec.

Foto: STA

Po poročanju portala MMC pa z rezultati sestanka nekateri osnovnošolski ravnatelj niso zadovoljni. “Izvedeli nismo ničesar, a pozdravljamo pobudo ministrstva, da zbere ljudi, odgovorne za šolsko problematiko. Na koncu je bilo videti kot predavanje o situaciji, morebitnih težavah, priporočilih,” je dejal ravnatelj OŠ Livada Goran Popović. “Kot je na koncu povzel predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan, nismo dobili niti enega konkretnega odgovora,” je dodal Popović. Seveda vsi ravnatelji niso enakega mnenja, med drugim smo danes v uredništvo dobili ogorčeno pismo ravnatelja ene od ljubljanskih gimnazij, ki je sporočil, da Civilna iniciativa slovenskih pravnikov (CISP) vrši nad ravnatelji nedopustne pritiske ter jim pravzaprav tudi direktno grozi s sodiščem in spodbuja k nasprotovanju protikoronskim ukrepom, kot je na primer nošenje mask v šolah. Dijaki bodo sicer novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, ki bo potekalo enkrat tedensko, razen če se razmere ne poslabšajo.

Sara Bertoncelj