Miru Cerarju ponovno ne bo uspelo zamenjati Fakina?

Samo Fakin (Foto: STA)

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je danes skupščini ZZZS sklenil predlagati, naj za generalnega direktorja ZZZS za novo štiriletno mandatno obdobje imenuje Sama Fakina, so sporočili z zavoda. Ta zavod po lanskoletni zavrnitvi v DZ vodi kot vršilec dolžnosti.

Na tokratni razpis sta se prijavila Fakin, ki je zavarovalnico vodil že dva mandata, zadnje leto pa zavod vodi kot vršilec dolžnosti, ter sekretar na inšpektoratu za javni sektor Igor Klinar.

Upravni odbor ZZZS je presojal izpolnjevanje pogojev in sposobnost kandidatov za opravljanje dela generalnega direktorja na podlagi navedb v prijavi ter priloženih pisnih listin. Poleg tega so z obema kandidatoma člani upravnega odbora v petek opravili pogovor, kandidata pa sta jim predstavila svoja programa.

Bo dobil zadostno podporo v DZ?
O imenovanju generalnega direktorja ZZZS bo skupščina ZZZS odločala na prvi naslednji seji, ki bo predvidoma 30. marca. Če bo Fakin dobil zadostno podporo skupščine, mora soglasje k njegovemu imenovanju podati še državni zbor. V preteklosti se je že večkrat zapletlo prav tam. Fakin namreč lani ni dobil podpore poslancev za tretji mandat.

Od tedaj vodi ZZZS kot vršilec dolžnosti, ta mandat pa se mu izteče 16. maja letos.

M. P., STA