fbpx

Mitja Horvat, SMC: “Janši nismo odvzeli mandata?!”

Mitja Horvat (Foto: STA)

Kdo je Mitja Horvat? Poslanec SMC, ki je navidezno vljuden in zelo pogosto izreče besede “najlepša hvala”. Toda, za navidezno vljudnostjo in malim možicem Horvatom se skriva vse kaj drugega, kot prijaznost, korektnost, poštenost, zavzemanje za človekove pravice in še kaj, za kar se ta mali možic “prodaja” v javnosti in pred TV-kamerami.

Na seji Mandatno-volilne komisije Državnega zbora RS je razprava zašla tudi na vprašanje nezakonitega odvzema mandata Janezu Janši leta 2014. Na to smo opozarjali poslanci SDS, a Horvat nas je sredi nastopa prekinjal z besedami, “pokažite kak dokument”, iz katerega bo razvidno, da smo Janezu Janši odvzeli mandat. Pa ne, to ni res, “če bi mu mandat vzeli, se Janez Janša ne bi mogel vrniti v državni zbor”.

Mitja Horvat očitno živi v drugem svetu
Neverjetni besedni izumi Mitje Horvata, kot da ne bi vesoljna Slovenija vedela, da je bil Janši mandat poslanca odvzet in da je takšno odločitev koalicijske večine Državnega zbora RS razveljavilo Ustavno sodišče RS. Za to so glasovali vsi ustavni sodniki. Je Janša torej prostovoljno zapustil mesto poslanca v državnem zboru in samovoljno odšel sedeti v zapore na Dobu? Sodeč po besedah Mitje Horvata bi že naj bilo tako. In v čem je torej problem, da ne zapišem nesramna laž Mitje Horvata?

Prav na komisiji, ki jo vodi Mitja Horvat, je bil  15. 10. 2014 sprejet naslednji sklep: Poslancu Janezu Janši, ne glede na obstoj razloga iz 3. alineje prvega odstavka 9. člena Zakona o poslancih (beri: ker je v zaporu) ne preneha mandat poslanca in lahko opravlja poslansko funkcijo.” Toda pazite, ker so poslanci koalicije, tudi Mitja Horvat in ZL glasovali proti takšnemu sklepu, je sledil le še ugotovitveni sklep, da je Janez Janša pravnomočno obsojen na nepogojno zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev in zato mu v skladu z zakonom preneha mandat poslanca”.

In Janez Janša je prenehal opravljati poslansko funkcijo in je ždel na Dobu. Ja, kaj pa je to drugega kot odvzem mandata poslanca? Dan ali dva za tem je Božo Predalič dobil poziv, da takoj nastopi mesto poslanca namesto Janeza Janše. Če bi Božo Predalič to tudi storil, bi Janez Janša, ne glede na odločitev Ustavnega sodišča RS, ostal nekdanji poslanec, tako kot je nekdanji državni svetnik ostal Franc Kangler. Ker pa Božo Predalič na poziv ni odgovoril in mandata poslanca ni sprejel vse do odločitve Ustavnega sodišča RS, da je bil odvzem mandata Janezu Janši nezakonit in neustaven, se je Janez Janša lahko vrnil na mesto poslanca. Sicer se ne bi nikoli.

dr. Vinko Gorenak blog