fbpx

Mladi demokrati za ukinitev najdražjega RTV prispevka – ta poroča pristransko, neresnično in celo lažnivo

Foto. STA

“Program RTV je pristranski, nekakovosten, aktivističen in navijaško naravnan na en del volilne opcije, poleg tega pa ne naredi nič, da bi upravičili plačevanje več kot 150 evrov letnega prispevka,” ugotavljajo iniciatorji peticije za ukinitev RTV prispevka v Slovenski demokratski mladini. 

Na pobudo Slovenske demokratske mladine je komisija za peticije enake možnosti razpisala sejo o peticiji za ukinitev RTV prispevka, ki so jo več mesecev zbirali v Slovenski demokratski mladini po vseh krajih Slovenije. V tem času so zbrali 2500 podpisov državljanov, ki se ne strinjajo s programom ali višino obveznega prispevka.

V Slovenski demokratski mladini menijo, da RTV zavaja kupce in potrošnike, saj ne deluje v splošno korist, ki bi jo morala zasledovati kot javni zavod vseh državljanov. To se vidi predvsem na področju informativnih oddaj, kjer so manipulacije najbolj očitne. Prav tako ugotavljajo, da gre za finančno neodgovorno ustanovo, ki s prejetimi sredstvi ne ravna gospodarno. To so pospremili z dejstvom, da je tam zaposlenih 2 tisoč ljudi, medtem ko jih je na nacionalni televiziji Slovaške, zaposlenih le nekaj čez 300.

Foto: SDM

Foto: SDM

RTV odgovorna za volilne rezultate blaginjo ljudi
Da RTV redno poroča pristransko, neresnično in včasih celo lažnivo, je navedel Žiga Štiftar, ki je za primere vzel afero Patria, migrantsko krizo in vsakokratne volitve. Kot pravi se neprestano diskreditira ljudi, ki so uresničili večstoletne sanje Slovencev, zaradi česar ima večina mladih državljanov negativen odnos do lastne države. “Gre za posledico monopola osrednjih medijev, med katere spada tudi RTV.” Prav tako je po njegovem v zadnjem času močno opažena naperjenost sovražnega govora proti skupinam, ki se borijo za življenje in ne zagovarjajo pravice do splava. “Enako je z napadi na katoliško cerkev in gibanja, ki so podobnega svetovnonazorskega prepričanja.”

Prav tako je Štiftar opozoril, da se nekdanje svinčene čase prikazuje v lepi luči in to kljub temu, da so ljudje takrat živeli v revščini in represiji. RTV program ima velik problem glede selektivnega poročanja, saj ni korektno predstavljana tudi druga stran, kar pa vpliva na odnos javnosti do določenih ljudi in skupin ter povzroča sovraštvo med ljudmi. “Ker tovrstno poročanje v končnem vpliva tudi na volilni rezultat na volitvah, pa to vpliva tudi na splošno blaginjo ljudi,” še meni član SDM.

Plačevanje prispevka je prisilno in v nasprotju s svobodo posameznika
Po mnenju Roka Klajnška pa program RTV služi zgolj interesom tranzicijske levice. Klajnšek meni, da SDM vodi vrednota svobode, zato v svobodni družbi nihče ne sme nekoga v nekaj prisiliti. “V naši državi pa mora vsako gospodinjstvo letno prispevati več kot 150 evrov.” Po njegovem je zaskrbljujoče tudi število zaposlenih na zavodu, ki jih je prek 3000. Pri tem je ponudil podatek, da Slovaško javno televizijo ustvarja zgolj 300 ljudi, grško pa 600 in to ob dejstvu da imata obe državi nekaj milijonov več prebivalcev. Akcijo zbiranja podpisov so pričeli v vseh večjih slovenskih krajih, velika večina podpisnikov pa je rekla “kje smo se tako dolgo obirali.” 

(Foto: Nova24TV)

(Foto: Nova24TV)

Brez prispevka 75 odstotkov manj vsebin
Na seji je prisostvoval tudi minister za kulturo Anton Peršak, ki je dejal, da je ustavno sodišče že dvakrat presojalo utemeljenost prispevka, ki ni ustavno sporna. Po stališču ministra zasebne novinarske hiše same določajo programe, države pa poskušajo z javnim servisom zagotoviti tudi druge manj zanimive vsebine. “Če bi prišlo do ukinitve RTV prispevka bi se odrekli 75 odstotkom programskih vsebin,” je dejal minister Peršak.

Predstavniki RTV Slovenija se seje niso udeležili, čeprav so bili vabljeni. Opravičil se je le generalni direktor, od ostalih niso dobili opravičila.

Predsednik SDM in poslanec Žan Mahnič je plačevanje prispevka primerjal z uporabo cest, ki jo plačujejo zgolj tisti, ki jo tudi uporabljajo. “Pri RTV pa je tako, da ga morajo plačevati tudi tisti, ki ga ne gledajo.” Posebej je bil krtičen do javne televizije v odnosu do pluralnosti, saj v zadnjih letih ne naredi nič, da bi upravičila plačevanje prispevka.

RTV je ideološko in politično pristranska
Po mnenju poslanca Vinka Gorenaka bi morala imeti nacionalna televizija, ki jo plačujemo vsi, do vseh političnih strank enak odnos. “Če pa nacionalka v pomembnem delu novinarskega kadra forsira levo politično opcijo, daje prednost eni politični opciji, kar je narobe.” Poleg tega je izpostavil, preveliko zaposlenost na RTV in zaskrbljenost nad nekaterimi kadri, ki dobivajo plačo pa že pet let ne prihajajo v službo. Po njegovem bi pri 150 zaposlenih, ki bi ustvarjali program, državljani plačevali le 2 evra prispevka.

M. P.