Mladi zdravniki opozarjajo, da je politika že zdavnaj ugrabila zdravstvo

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

“Smo mladi zdravniki. Z drugimi mladimi delavci v zdravstvu predstavljamo sedanjost in prihodnost našega zdravstva,” so uvodoma v javnem pismu zapisali mladi zdravniki in dodali, da so v zadnjem obdobju deležni številnih pritiskov javnosti, ki temeljijo na neresničnih podatkih. V resnici pa si želijo zgolj pomagati bolnikom, vendar jih je premalo.

Mladi zdravniki sporočajo, da so zdravniki in zdravstveni sistem zopet postali žrtve medijskega poročanja o korupciji, zdravniških napakah in previsokih zdravniških plačah, s čimer se preusmerja pozornost od drugih nujnih ukrepov.

Po mnenju mladih zdravnikov korupcijo v zdravstvu omogoča neprimerna zakonodaja, politično nastavljanje vodstvenih kadrov in praktično popolna odsotnost sodnega pregona kršiteljev. Vsak poskus zdravnikov, ki opozorijo na nepravilnosti, se konča s hudo osebno diskreditacijo s strani politično nastavljenih kadrov.

Opravičujejo smrti bolnikov zaradi zdravniških napak
Glede zdravniških napak poudarjajo, da je ob 12 milijonih pregledov in 360 tisoč bolnišničnih zdravljenjih, ki jih zdravniki opravijo na leto, žal nemogoče preprečiti vse napake. Takole pravijo: “V daleč najbolj razvitih državah na svetu, kjer napak ne pometajo pod preprogo, vsak dvajseti bolnik utrpi škodo zaradi zdravstvene napake, vsak tisoči bolnik na bolnišničnem zdravljenju pa zaradi napake celo umre. Preneseno v Slovenijo bi to predstavljalo 360 smrti. Dovolj za en odmeven članek za vsak dan v letu.”

Kot pravijo mladi zdravniki, nekateri res prejemajo zelo visoke plače, kar vedno znova pokaže lestvica 50 najbolje plačanih posameznikov v javnem sektorju. Dodajajo pa: “Vendar v Sloveniji je zaposlenih skoraj 6000 zdravnikov in zobozdravnikov in več kot 95 odstotkov zdravnikov ne zmore in ne želi delati po cele dneve in noči v bolnišnici, saj utrujen zdravnik dokazano dela več napak. Zato ni presenetljivo, da je povprečna plača zdravnikov in zobozdravnikov v Sloveniji z vsemi dodatki in dežurstvi vred 1900 evrov neto.”

Bolniki morajo biti obravnavani, kot si zaslužijo
Pri tem opozarjajo, da je približno polovica vseh zdravnikov in zobozdravnikov mlajših od 40 let. Zaradi kriznih ukrepov je bilo njihovo napredovanje povsem zamrznjeno, tako da lahko zdravnik specialist po 10 letih delovne dobe pričakuje 1400 do 1600 neto plače. Za ta denar recimo zdravnik družinske medicine povprečno pregleda skoraj 1000 bolnikov na mesec oziroma zasluži približno 1,5 evra na posamezno obravnavo bolnika. Po njihovem mnenju bi morali dobiti boljše plačilo in spremeniti plačno politiko.

“Ministrica za zdravje je to razumela. Sklenila je dogovor z zdravniki, po katerem bi zdravnike nagradili v primeru, da bi dokazali, da delajo več in bolje za bolnike. Stimulacija je zamišljena tako, da bi nagrajevanje za prekomerne obremenitve z novimi zaposlitvami nujno potrebnih zdravnikov postopoma prešlo v nagrajevanje kakovosti. Prednostno bi se reševalo nagrajevanje mladih zdravnikov. Vse z namenom, da se slovensko zdravstvo kadrovsko zapolni in da bodo bolniki končno obravnavani tako, kot si zaslužijo. In takšna obravnava prinaša več zdravja, manj zapletov, manj bolniških odsotnosti in več prihrankov,” še zapišejo.

Zdravstvo je že zdavnaj ugrabila politika
Mladi zdravniki so v pismu kritizirali tudi politiko, ki na truplih bolnikov nabira politične točke. Po njihovem je torej neprimerno, da politika opozarja na sistemske anomalije oz. katastrofalno stanje v zdravstvu. Pri tem priznavajo, da v zdravstvu vlada kaos, vendar ga ni moč razložiti v nekaj stavkih.

“Politikom tako zadostuje, da se sončijo v medijskih objavah o korupciji v zdravstvu, ki jo ravno oni omogočajo, in o zdravniških napakah, ki so posledica narave dela in popolnega zanemarjanja zdravstvenega resorja s strani politike. Čas je, da politika preseže pritlehne interese in končno naredi nekaj dobrega za bolnike. Ne mladi ne stari zdravniki ne bomo mirno gledali, kako ljudje že leta in leta po nepotrebnem umirajo, ker nas je premalo in ker je zdravstvo ugrabila politika,” so še zapisali.

M. P.