fbpx

Mladina: časopis upornikov ali bilten vlade Mira Cerarja?

Foto: STA

Mladina. Uporniški tednik, ki je bil trn v peti nekdanjim komunističnim oblastnikom, je v zadnjih 25 letih popolnoma izgubil svojo začetno programsko usmeritev. Prelevili so se v politični časopis, katerega obsesija sta postala Janez Janša in stranka SDS. Že leta delajo na tem, da napadajo vodjo opozicije, če pa se izrazimo malo šaljivo, pa tudi nimajo kakšnih dobrih idej za naslovnice. Skoraj na vsaki drugi se bohoti obraz Janeza Janše.

No, Mladina vseeno vzdržuje status uporniške revije za mlade. Proti SDS, proti oblasti, proti kapitalizmu in za demokratični socializem. Mladina je bila večkrat kritična tudi do sedanje vlade. A glej ga zlomka. Ko pride do izbire med najslabšo vlado v zgodovini in med demokratičnimi procesi, s katerimi se SDS bori proti tej vladi, Mladina vladi pošlje servilna vprašanja, kako težko delajo zaradi demokratičnih instrumentov.

Mladinina vprašanja so kot slab povzetek vladnih puhlic
Pa se sprehodimo po vprašanjih, ki jih je Mladina poslala vladajočim:

1. Ali količina poslanskih vprašanj, ki so bila vložena v tem mandatu, otežuje delo na ministrstvu?
Prvo vprašanje je zelo zanimivo, ker je popolnoma enako temu, kar natolcuje vlada. Češ da zaradi interpelacij in poslanskih vprašanj ne morejo delati, ker se ukvarjajo z odgovori namesto z delom. Vprašanje te vrste, naslovljeno s strani tako imenovanega “nevtralnega” medija, pa je nevarno za demokratični standard. Namesto da bi medij branil demokratični institut, kakršen je poslansko vprašanje, sprašuje, če je zaradi tega oteženo delo na ministrstvu. To je podobno kot vprašanje: “Ali vam volitve otežujejo vladanje?”