fbpx

Mladina in izrojeno društvo pisateljev nadaljujeta z bojem proti drugače mislečim, tokrat pritiskajo kar na javne knjižnice – zaradi knjige Generacije identitete!

Potem ko se je izrazito ideološko in režimsko Društvo pisateljev Slovenije pred le nekaj dnevi najprej spravilo na revijo Demokracija zaradi razpisa za domoljubno pravljico, kar je podprlo trobilo ekstremne Levice, so se tokrat spravili kar na javne knjižnice – tiste, ki naročajo gradivo, ki ni po njihovem okusu. Koordinirani kampanji za cenzuriranje in proti svobodi izražanja tako očitno ni videti konca.

Izrojeno Društvo slovenskih pisateljev se je nedavno spravilo na razpis za pravljico z domoljubno tematiko in motivi, ki ga je razpisala revija Demokracija, pri tem pa so razpis označili za rasističen in Demokracijo ter založbo Nova obzorja, ki jo izdaja, obtožili, da “zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando”. Spisali so javno pismo, pod katerega so se podpisale nekatere izmed najbolj zloglasnih “nevladnih” (beri: paravladnih) organizacij, kot je Mirovni inštitut, o vsem skupaj pa poroča glasilo ekstremistične Levice, Mladina!

Le malo časa je minilo in že so si poiskali nove žrtve. Mladina tako v teh dneh poroča o zapisu na portalu Vrabec anarhist Društva slovenskih pisateljev, v katerem se je Igor Divjak spravil na knjigo Manifest za domovino gibanja Generacija identitete ter na knjižnice, ki svojim obiskovalcem omogočajo izposojo te knjige. Za levičarje je knjiga problematična, ker izpostavlja tematike, kot so multikulturalizem, islam, metapolitika, etnopluralizem, svoboda govora, politična korektnost in kolektivna krivda. Ravno z zavajanjem o tem in s prikrivanjem resnice ter z lažmi pa se levičarji napajajo in tako pridobivajo nove podpornike.

Kako ironično: tokrat se sklicujejo kar na davkoplačevalski denar!
Prav je, da javne knjižnice, ki jih financiramo vsi obiskovalci in davkoplačevalci, svojim uporabnikom nudijo raznoliko izbiro literature. Toda Ivo Svetina je v anketi tega izrojenega društva dejal, da naj ne bi bilo prav, da knjižnice z davkoplačevalskim denarjem naročajo knjigo zaradi “sovraštva, nasilja in nestrpnosti”, spodbujanje tega pa naj bi bilo edini namen Manifesta za domovino. Mladina pritisk na knjižnice vrši celo z navajanjem mnenja, da naj bi bilo to po 297. členu kazenskega zakonika sankcionirano.

Glede na mnenje Svetine o Manifestu za domovino obstajata dve možnosti: Svetina knjige sploh ni imel v rokah in povzema laži o Generaciji identitete, ki jih Mladina širi že več kot eno leto, ali pa namerno laže in zavaja, da bi očrnil omenjeno gibanje in desnico na splošno. S prepovedjo te knjige in z onemogočanjem dostopa do nje bi v javnosti in bralcih tako le še lažje utrdili prepričanje, da res spodbuja sovraštvo, nasilje in nestrpnost, kar pa je vse prej kot resnica.

Knjižnice odločno proti prepovedovanju!
Vodja službe za pridobivanje in obdelavo knjižničnega gradiva pri Mesni knjižnici Ljubljana Miro Tržan je Mladino postavil na realna tla in pojasnil, da želijo v skladu z zmožnostmi omogočati dostop do gradiva vsem, ki jih kaj zanima, ter dodal: “Če ima kdo drugačno stališče o kaki zadevi kot kdo drug, za nas to ni merilo za nakup. Vsi imajo pravico do informiranja, ostali pa do mnenja. Če bi knjižnice ravnale drugače kot zdaj, bi se kmalu znašle v slepi ulici.” Tudi Darja Šesek, ki je tam referentka za nabavo gradiva, je Mladini pojasnila, da so knjigo kupili na podlagi povpraševanja bralcev, na katerega se tudi odzivajo.

J. Ž.