Mladina še kar obračunava z Grimsom in ga primerja z Goebbelsom, ministrstvo pa brani striparja Lavriča

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Zvesti levičarski tednik Mladina je naletel na ostre kritike, ko si je v zadnji številki Mladine ponovno privoščil poslanca Slovenske demokratske stranke Branka Grimsa, čeprav je sodno bitko z njim izgubil. Prejšnji teden smo poročali, da je Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo urednika Grega Repovža zoper sodbo Vrhovnega sodišča, da je Mladina poslancu SDS Grimsu v deveti številki tednika leta 2011 kršila pravico do varstva časti in dobrega imena, ko je njegovo družino postavila ob bok nacističnega zločinca Josepha Goebbelsa. Mladina se je v stripovski rubriki Diareja opravičila kar Goebbelsu, to pa je za mnenje nekaterih novinarjev in bivših politikov dovolj dober razlog za novo tožbo. Očitno so se pri Mladini tega ustrašili in urno odreagirali z novim satiričnim popravkom, v katerem pa še naprej obračunavajo s poslancem SDS.

V popravku Diareje umetnik Tomaž Lavrič znova zbada Branka Grimsa. V tokratnem stripu pri Mladini priznavajo, da je njihova zadnja poteza naletela na burne reakcije v medijski sferi, zato so se odločili za “uradni popravek”. Zdaj trdijo, da je vsako enačenje dr. Grimsa z dr. Goebbelsom neumestno in napačno, saj naj bi bila razlika med njima vsakomur očitna in razumljiva. V stripu pa je Lavrič oba prikazal na identičen način, z dvignjeno desnico, ki Grimsa tako znova prikazuje v podobi nacističnega zločinca.

Da je šla Mladina že tretjič predaleč in še kar ne odneha, čeprav se javnost zgraža, je jasno vsakomur, ni pa znano, če poslanec Branko Grims dejansko razmišlja o novi tožbi zoper Mladino in njenega urednika Grega Repovža. Sporno pa je predvsem to, da se tako nizkotnih potez poslužuje njegov stripar, sicer letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Zanimalo nas je, kaj o njegovem neokusnem “opravičilu Goebbelsu” menijo na Ministrstvo za kulturo, kjer so Državnemu zboru tudi predlagali nove člane upravnega odbora PS, kateremu zdaj sicer predseduje Vinko Möderndorfer.

Dobili smo naslenji odgovor: “Tomaž Lavrič je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2017 zaradi svojega dolgoletnega in tudi v tujini visoko priznanega umetniškega dela, ki se je začelo še v letih pred osamosvojitvijo Slovenije in bilo tudi opažen del teh prizadevanj. Menimo, da objava enega stripa ne more bistveno poseči v celostno vrednotenje opusa gospoda Lavriča, četudi gre za vsebino, ki se navkljub kontekstu satire morda zdi komu pretirana. Je pa treba dodati, da v primeru objave v mediju vsa odgovornost gotovo ne more biti le na avtorju. ” Ministrstvo za kulturo torej Lavriča opravičuje in zadevo skuša omiliti, medtem ko krivdo za neokusni strip vali na Repovža.
Foto: Mladina.

Foto: Mladina.

Kot so še poudarili na pristojnem ministrstvu, nimajo nobenih pristojnosti v zvezi z odločitvami upravnega odbora Prešernovega sklada razen organizacijskega omogočanja njegovega delovanja, ki ga ureja poseben Zakon o Prešernovi nagradi. Z drugimi besedami, Tomaž Lavrič bo vseeno dobil nagrado Prešernovega sklada.

L. S.