fbpx

[Mladinski strateški forum] Premiernega dogodka SDM in Mlade Slovenije o ključnih izzivih prihodnosti so se udeležili številni mladi misleci, podjetniki, politiki

Foto: Mladinski strateški forum

Slovenska demokratska mladina – SDM je skupaj z Mlado Slovenijo – MSi in preostalimi organizirala premierni dogodek pod naslovom “Mladinski strateški forum”, s katerim so mladim iz celotne Evrope omogočili izmenjavo pogledov glede na aktualno dogajanje v Sloveniji, Evropi in svetu, kar pozdravlja tudi minister za obrambo Matej Tonin. Na dogodku so se srečali številni mladi misleci, novinarji, politiki, podjetniki, poslovneži in voditelji, ki so po ključnih govorih nadaljevali s panelno razpravo o najpomembnejših usmeritvah v prihodnosti. Zbrane sta nagovorila tudi ministra Anže Logar ter Mark Boris Andrijanič.

Podmladka SDS in NSi, Slovenska demokratska mladina in Mlada Slovenija, sta danes v Mariboru gostila Mladinski strateški forum. Po besedah predsednika NSi in ministra za obrambo Mateja Tonina je prav, da se mladi skozi takšne dogodke zanimajo za prihodnost in izmenjajo medsebojne poglede, saj je od njih prihodnost tudi odvisna. Slednji je tudi izrazil željo, da bi Slovenija tudi jeseni ostala odprta. “Zato je cepljenje edina prava rešitev. Kdor ima zadržke, je na voljo še vedno testiranje,” je dejal.

Mladinski strateški forum, ki so ga priredili v sodelovanju z Združenjem mladih podjetnikov Evropske unije (JEUNE) in Fundacijo Konrada Adenauerja, je po navedbah predsednice Mlade Slovenije (MSi) Katje Berk Bevc in predsednika Slovenske demokratske mladine (SDM) Dominika Štrakla dogodek, na katerem lahko mladi iz cele Evrope izmenjajo poglede na aktualno dogajanje v Sloveniji, Evropi in svetu ter razpravljajo o smereh prihodnjega razvoja, so poročali na STA.

Predsednica Mlade Slovenije (MSi) Katja Berk Bevc (Foto: Facebook)

Osrednje tematike so bile zagon gospodarstva po epidemiji covida-19, svoboda govora in prihodnost EU in sveta. “Želimo slišati, kaj imajo o tem povedati mladi podjetniki. Želimo jim dati glas,” je povedal generalni sekretar Mladinskega strateškega foruma Žiga Korsika. Tonin je izpostavil, da so tovrstne razprave zelo koristne, ker se mladi različnih prepričanj in idej lahko srečajo, soočijo in skupaj oblikujejo prihodnost. “Če se krešejo ta mnenja, se nam za prihodnost ni treba bati,” je dejal.

Močno gospodarstvo, učinkovita diplomacija in kredibilna vojska so ključni temelji uspešne države
Med temami, o katerih bi mladi nujno morali razpravljati, je po njegovih besedah prihodnost EU. “Če nekdo želi biti pomemben igralec na svetovnem prizorišču, mora imeti močno gospodarstvo, učinkovito diplomacijo in kredibilno vojsko,” je prepričan. “Za boljšo prihodnost za Evropo moramo izboljšati procese sprejemanja odločitev, okrepiti naše vojaške sposobnosti in ohraniti našo gospodarsko moč,” je dodal.

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin, kot osrednji govornik na Mladinskem strateškem forumu (Foto: STA)

Zbrane je na kratko prek video povezave nagovoril tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar, po besedah katerega je Mladinski strateški forum priložnost za mreženje predstavnikov različnih političnih organizacij in drugih področij. Med osrednjimi govorniki je bil napovedan tudi predsednik vlade Janez Janša, a je udeležbo zaradi drugih obveznosti odpovedal.

Slovenija in EU pred številnimi izzivi digitalizacije
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič pa je v nagovoru – prav tako prek video povezave – kot pomembno tematiko v trenutnih razmerah izpostavil digitalno preobrazbo, kjer tako Slovenijo kot EU čakajo številni izzivi. “Digitalizacija je danes ključni pojem in čas je, da Evropa prevzame vodilno mesto, preden bo prepozno. Zato je to eden od poudarkov slovenskega predsedovanja Svetu EU,” je dejal. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki nekaterih mladinskih organizacij, mladi politiki, nevladne organizacije, podjetniki in predsedniki mednarodnih poslovnih združenj. Po nagovorih ključnih govornikov so organizatorji nadaljevali forum skozi tri sklope panelov.

Foto: Facebook

V prvem panelu pod naslovom “Kako zagnati svet po pandemiji? Naloga za mlade podjetnike” so sogovorniki govorili, kako ponovno zagnati svet po pandemiji in kakšna je vloga mladih podjetnikov pri tem. V pogovoru so sodelovali podjetnik in predsednik odbora za MSP in podjetništvo pri OECD Patrik Kovács, predsednik organizacije mladih podjetnikov v EU Alberto Carvalho Neto in minister za digitalno transformacijo Mark Boris Andrijanič.

Govorci na drugem panelu “Svoboda govora ali progresivni program. Sobivanje ali konflikt?” so bili infektolog Federico V. Potočnik, strokovnjakinja na področju mednarodnih odnosov Maria Fuster, vodja raziskovalno-analitičnega centra VMRO-DPMNE in član izvršnega odbora stranke Stefan Andonovski ter sodelavec podpredsednika odbora za zunanje zadeve v poljskem parlamentu Krzysztof Kubon.

Predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl (Foto: Facebook)

Na tretjem panelu z naslovom “Bo svet spremenil EU ali bo EU spremenila svet” pa so spregovorili avstrijski zgodovinar, politik in ustanovitelj ter predsednik mednarodne nevladne organizacije Pro Central Europe Initiative Philipp Depisch, raziskovalec političnih znanosti Matevž Malčič in raziskovalec Igor Kovač.

Sara Rančigaj