fbpx

Mladinski svet Slovenije od Šarca pričakuje srečanje na temo omejitve posojil

Foto: STA

Omejitve pri pogojih za posojila, ki jih je z novembrom odredila Banka Slovenije, bodo po mnenju Mladinskega sveta Slovenije še poslabšale položaj mladih, “ki že tako živijo v svetu prekarnih zaposlitev in nemogočega dostopa do primernih stanovanj“. V svetu se želijo na to temo srečati s premierjem Marjanom Šarcem in guvernerjem Boštjanom Vasletom.

Različne mladinske organizacije so po besedah predsednice Mladinskega sveta Slovenije Anje Fortuna na premierja Šarca naslovile že tri pozive za srečanje na temo stanovanjske problematike, a jih je premier doslej vedno preusmeril na ministrstvo za okolje in prostor.

Sedaj smo za nove ukrepe Banke Slovenije tudi mi presodili, da je to izjemno velika napaka. Želimo, da se premier odzove in da se pogovorimo o teh stvareh, ker smo očitno mladi tisti, ki moramo na tej točki stvari vzeti v svoje roke,” je Fortuna poudarila na današnji novinarski konferenci.

Image

Ocenjujejo, da so ukrepi Banke Slovenije v nasprotju z napori politike, “ki želi z raznimi ukrepi povečati odločanje mlade za družine, za ohranjanje kulturne krajine in slovenskega podeželja“. Kot je še dodala Fortuna, si mladi želijo, da se država začne širše ukvarjati s stanovanjsko problematiko mladih, da gre tudi na področje študentskih in dijaških domov ter da se dejansko začnejo graditi nova stanovanja.

Od Šarca pričakujejo odziv v enem tednu
Predsednik Mladega foruma SD Andrej Omerzel je dodal, da je ukrep Banke Slovenije prizadel več kot 300.000 državljanov. “Med njimi veliko število mladih, ki si ne bomo mogli rešiti svojega prvega stanovanjskega problema,” je izpostavil. Če jih bo Šarec v tednu dni sprejel, mu bodo predlagali nabor ukrepov, pri čemer po Omerzelovih besedah upajo, “da bodo ne samo slišani, pač pa tudi uslišani”.Razumemo, kakšne posledice imajo lahko prevelika kreditna tveganja za prebivalstvo, gospodarstvo in bančni sistem, a prejšnje krize niso povzročili ljudje oziroma fizične osebe, pač pa neodgovorne banke, pohlepni lastniki podjetij in brezbrižni regulator,” je na novinarski konferenci še poudaril Omerzel.

Tudi Fortuna je dodala, da mladi razumejo, da mora Banka Slovenije kot neodvisni regulator skrbeti za stabilnost slovenskega finančnega trga, “a se to ne sme dogajati na plečih prihodnjih generacij mladih in mladih družin“. Od Šarca želijo, da se na njihov poziv odzove v roku enega tedna in se z njimi v tem roku tudi sestane. “Upamo, da bo v tem tednu našel termin za mlade, ki ga v tem trenutku najde samo na Twitterju,” je bila kritična.

Rok Kranjc