fbpx

Molk večinskih medijev o Jankoviću in zadevi Farmacevtka veliko pove o našem medijskem prostoru

Foto: Twitter

“Molk večinskih medijev o ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću in zadevi Farmacevtka veliko pove o stanju v slovenskem medijskem prostoru. To ni novinarstvo, ampak delanje političnih uslug skorumpiranim politikom,” je sporočilo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Siol je namreč objavil doslej javnosti prikriti uradni zaznamek kriminalistov v Jankovićevi aferi s farmacevtko – večinskih medijev pa ta tema pretirano ne zanima, čeprav se ljubljanski župan pojavlja v prvih vrstah Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki se mu po trenutnih javnomnenjskih lestvicah na prihajajočih volitvah obeta drugo mesto. 

Tovrstni škandali bi povsod v tujini, zlasti pa v zahodnih demokracijah, postali prva medijska tema, saj je zadeva v prvovrstnem javnem interesu – smo zapisali že pred sedmimi leti, ko so mainstream mediji glede afere  s farmacevtka molčali, prav tako, kot molčijo še danes. Zanimivo je, da se je pred leti o nečednih poslih ljubljanskega župana razpisal celo avstrijski mediji Kronen Zeitung, Kurier in ORF – navedli so, da je ljubljanski župan Zoran Janković izkoriščal stisko ženske, ki se je bala, da bo ostala brez stanovanja in tako posledično tudi izgubila skrbništvo nad otrokoma. Spomnimo, v javnost so takrat prišli tudi prisluhi, za katere je sodnica in nekdanja žena nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja nato odredila uničenje – vrhovni sodniki pa so nato leta 2018 odločili, da proti Jankoviću ne bo uvedena sodna preiskava.

Glede medijskega molka se je poleg Združenja novinarjev in publicistov oglasil tudi Jože Biščak, predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN): “Hinavščina je tako ali tako nekakšen levičarski kult: pravila so za vaše, ne za naše,” je poudaril in dodal, da če bi bil v zadevo Farmacevtka vpleten kakšen politik desnega svetovnega nazora, bi cel medijski mainstream dobesedno bivakiral pred njegovo službo ali domom, do onemoglosti bi se javljali v živo, vključili bi se vse mogoče organizacije, ki bi ugotavljale, kako se mora ta politik umakniti iz javnega življenja. Ker pa gre za ´našega´ Zorana Jankovića, urednika Demokracije molk ne preseneča.

Ženske, ki kandidirajo na Golobovi listi Gibanje Svoboda, niso protestirale
Tudi če pogledamo izjavo društva Inštituta 8. marec in njegove predsednice Nike Kovač, lahko vidimo vso sprevrženost: sploh jih ne moti, da je bil Janković gost volilne konvencije Roberta Goloba. “In ne samo to. Zdaj so krivi tisti mediji, ki so objavili uradni zaznamek o primeru,” je opozoril Biščak in še dodatno poudaril, da to govori oseba, ki se ima za nosilko slovenskega gibanja #metoo. Bistvo tega gibanje je ravno v tem, da se o teh zadevah javno govori. Biščka čudi tudi to, da ženske, ki kandidirajo na Golobovi listi Gibanje svoboda niso protestirale, ampak so se samo muzale, ko je moderatorka konvencije Müllerjeva dejala, da je vesela kot ženska, ko sreča Jankovića. “Zdravorazumskemu človeku ob tem mora postati slabo,” je še ogorčeno pripomnil predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev.

Medtem ko je bilo za pričakovati, da bodo znane zagovornice žensk, med njimi tudi Tea Jarc, Tanja Fajon in Alenka Bratušek obsodile Jankovićevo izkoriščanje stiske Katarine Ravnikar, se do danes ni oglasila nobena od naštetih. Kovačeva pa je danes na Facebooku v videoposnetku končno sporočila, da so se do zadeve farmacevtka opredelili večkrat in jo obsodili. Jankovićeve udeležbe na Golobovi predvolilni konvenciji ni komentirala, je pa sporočila, da so se v inštitutu odločili, da ne bodo več odgovarjali na novinarska vprašanja Siola in Nove24TV, češ da gre za “propagandni trobili oblasti, ki lažeta in zavajata”. Siolu je Kovačeva namreč očitala, da so na portalu razkrili identiteto Jankovićeve žrtve, kar sicer sploh ne drži – ime je bilo javnosti razkrito že na samem začetku afere, na primer tukaj. Kovačeva je torej le preusmerila pozornost, da je morda ne bi povprašali še po njeni službi v Pionirskem domu, ki je v lasti MOL-a.

Župan Janković se je v zadnjih dneh aktivno vključil v začetek volilne kampanje. Poleg tega, da je javno podprl Gibanje Svoboda, se je tudi fotografiral s Fajonovo, levičarskim aktivistom Blažem Zgago, ki kandidira za na listi stranke SD, in s poslancem SD Markom Koprivcem. Očitno se jim zdijo pri Socialnih demokratih  (pa tudi v LMŠ-ju, ki sodeluje z 8. marcem) tovrstne zlorabe položajev v politiki sprejemljive.

Sara Kovač