Možno le v Sloveniji: Raje proti Janši kot za Ukrajino

Andrija Hevka (Foto: Domovina.je)

Premier je za jutri napovedal shod v podporo Ukrajini, in sicer bo organiziran pod taktirko kulturnega društva Ljubljana-Kijev oziroma Društva Ukrajincev v Sloveniji. “Slovenija enotna v obsodbi ruske agresije,” so poročali nekateri mediji, a seveda tudi v tem primeru ni tako. Leva politična opcija (in vse kar spada zraven) namreč ponovno noče delovati vključevalno – zato so zase organizirali shod, ki bo potekal že danes – na slednjega vabijo predvsem nevladniki. Nevladnim organizacijam, med drugim Inštitutu 8. marec, Protestni ljudski skupščini, Amnesty Internationalu, Mirovnemu inštitutu in društvu Danes je nov dan, je namenil podporo tudi portal Necenzurirano, ki “ugotavlja”, da društvo Ljubljana-Kijev sploh ne obstaja in da gre za “astroturfing” stranke SDS. Odlazkov portal si pač ne želi resnice, v interesu so jim le laži in zavajanja, ki služijo njihovi agendi – drugače bi kaj hitro odkrili “neobstoječe” društvo in njegovega zastopnika. 

Medtem ko v Ukrajini poteka vojna, je portal Necenzurirano na sledi še eni napeti zgodbi – sprašujejo se namreč, ali na jutrišnji protest v podporo Ukrajini vabi društvo, ki v resnici sploh ne obstaja. Pri vsem skupaj je največji trn v peti seveda to, da je na protest pozval premier Janez Janša in zato si je pač treba izmisliti neko spletko, pa čeprav povsem nepomembno. Za takšno “zgodbo” je namreč škoda tako časa kot papirja (ali pa spletnega prostora). Protivladni protestniki pa so šli celo tako daleč, da bodo danes priredili svoj shod v podporo Ukrajini, žalostno je, da tudi vojno izkoristijo za delitev naroda in za svojo “antijanša” propagando.

Jutrišnji shod bo potekal v sodelovanju s kulturnim društvom Ljubljana-Kyiv in ukrajinsko ambasado v Sloveniji, na Odlazkovem portalu pa so zaskrbljeni, ker društva ne najdejo na spletni strani Bizi.si, prav tako pa ne najdejo njihove spletne strani. Odlazkovi novinarji svojo ugotovitev podprejo z že znano tezo o astroturfingu: “Glede na to, da organizacije, ki jih Janša navaja v svojem vabilu, vsaj po prvih izsledkih raziskave ne obstajajo, je moč govoriti o kampanji, s katero želi premier ustvarjati videz tega, da prejema podporo več različnih organizacij. Take prakse se v angleščini imenujejo “astroturfing,” stranka SDS pa se jih je posluževala že prej.”

Če bi se pri svojih prvih izsledkih malo bolj potrudili, bi lahko ugotovili, da je zastopnik društva Slovenija-Kijev Andrija Hevka, ki je poleg tega tudi tajnik Društva Ukrajincev v Sloveniji. Če ima portal Necenzurirano težave z razumevanjem naziva mesta Kijev oziroma Kyiv, pa bi si tudi lahko malo razširili obzorja – Kijev je namreč izpeljava iz ruskega imena tega mesta, Ukrajinci zato raje vidijo, da se uporablja ime Kyiv, a v Sloveniji večinoma še vedno uporabljamo ime Kijev. Seveda gre za isto glavno mesto Ukrajine, tako kot gre za isto društvo ne glede na to, katero različico imena uporabimo.

Hevka: Rusija zadovoljna le takrat, ko ji bo Ukrajina popolnoma podrejena
Nadalje bi lahko tudi videli, da se je s Hevko pogovarjal portal MMC. Hevka je že leta 2014 odnos med Ukrajino in Rusijo opisal kot smrtonosen. “Rusija ne bo izpustila Ukrajine,” je dejal in dodal, da Sovjetske zveze ne bi bilo, če ne bi bilo Ukrajine. “Ukrajina mora zares postati samostojna ne glede na Vzhod in Zahod. Postati mora Ukrajina. Vse, kar je Ukrajina naredila, so si Rusi prisvojili, in to je treba zdaj ločiti,” je še povedal. Sedaj, osem let kasneje, je Hevka užaloščeno spomnil:  “Sem vam povedal, kaj se bo zgodilo. Izbruhnila je velika vojna in to se ne bo končalo. To je šele začetek gorja! Namen Rusije je zlomiti Ukrajino, njenega duha, želi si jo podjarmiti. To je tako, kot bi nekdo napadel Slovenijo in dejal, da nima pravice do svoje zgodovine in dosežkov.” Povedal je še, da vrnitve ni več, saj bo Rusija zadovoljna le takrat, ko ji bo Ukrajina popolnoma podrejena. Ukrajina bo morala poklekniti in se ponižati. Na vprašanje, zakaj bi imela Rusija tolikšen interes v nekdanji Sovjetski republiki, je Hevka pojasnil, da je Rusija na Ukrajini zgradila imperij. Ukrajina je zelo rodovitna dežela, ki ima veliko neodkritih bogastev.

Andrija Hevka, “eden od soustanoviteljev ukrajinskega društva Ljubljana Kijev“, je leta 2016 za Dnevnik ocenjeval, da se je Slovenija s Putinovim obiskom znašla v zelo nehvaležnem položaju. Takrat je bil kritičen do Slovenije, češ da po eni strani podpira Ukrajino, a hkrati sprejema Vladimirja Putina. “Eno mislite in drugo delate. Slovenci se morate odločiti, kaj želite,” je dejal.  Spomnimo, to je bilo v času, ko Borut Pahor ni hotel na moskovsko vojaško parado v čast sedemdeseti obletnici konca druge svetovne vojne in je raje poslal Karla Erjavca v spremstvu delegacije borcev NOB. Malo kasneje se je v Sloveniji mudil tudi Putin – prišel je odkrit nov spomenik ruskim vojakom, padlim v Sloveniji, ki so ga postavili na ljubljanskih Žalah, financirali pa so ga Rusi. Ukrajinci so bili takrat ogorčeni in so tudi protestirali. Ukrajinci in Rusi se v Sloveniji sicer odlično razumejo: “Rusi so dobri ljudje, le zadnje čase imajo njihovi politiki imperialistične težnje,” je takrat komentiral Hevka. S Hevko, ki je v Sloveniji že 42 let, so se pogovarjali tudi mnogi drugi mediji, Delo, Slovenske novice, Domovina – če jih naštejemo le nekaj. Verjetno ne bi škodilo, če bi se nanj obrnil tudi portal Necenzurirano – a Odlazkov portal si ne želi resnice, v interesu so jim le laži in zavajanja, ki služijo njihovi agendi.

Sara Kovač