fbpx

Možno samo v Sloveniji: Lažni magister Leben ni nikoli zares odšel z ministrstva

Jure Leben in ministrica Irena Majcen. Foto: STA

Jure Leben, ki ga je laganje o magistrskem nazivu jeseni odneslo s funkcije državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu, se očitno vrača na mesto javnega funkcionarja. Uradniki na ministrstvu pa zatrjujejo, da ni nikoli zares odšel, saj da ministrica Irena Majcen ni mimo njega sprejela nobene odločitve.

Požareport je pred dnevi poročal o neuradnih informacijah iz vladne koalicije, da se na funkcijo državnega sekretarja za okolje in prostor vrača sporni “magister” Jure Leben, delovno mesto pa naj bi mu izpraznila sedanja državna sekretarka okoljskem ministrstvu Tanja Bogataj, ki naj bi kmalu odstopila.

Tokrat pa je omenjeni portal objavil pismo uradnice, zaposlene na ministrstvu za okolje in prostor, ki podrobno opisuje, kaj se na tem ministrstvu resnično dogaja.

Leban ministrici aktivnosti narekoval kar ob jutranjih kavicah
“A se čudite, da bo prišel nazaj, ha ha ha. Nikoli ni odšel. Cel čas je bil zraven,” je uradnica komentirala vrnitev “magistra” na ministrstvo. Poudarila je, da ministrica Irena Majcen v svojem mandatu ni storila ničesar, “kar ne bi Jure požegnal”. Ministrica in Leben naj bi se po besedah uradnice dobivala vsak torek – pred sejami vladnih odborov in vsak četrtek – pred sejami vlade. Ob jutranji kavici je ministrica dobila navodila za izvajanje aktivnosti.

“Na ministrstvu se še vedno počutimo, kot da imamo samo enega ministra – in to je Jure,” je še opozorila uradnica. Razkrila je tudi, da ljubljenčki ministrice nad preostalimi uslužbenci izvajajo mobing in jim grozijo. Celotno pismo si lahko preberete tukaj.

Magister znanosti, ki tega naziva nima
Spomnimo. Jure Leben se je predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva sploh nima. Razkritje laži ga je lani odneslo s funkcije državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu. Kot magister znanosti je med drugim kandidiral na volitvah in bil imenovan za državnega sekretarja. S tem nazivom se je Leben predstavljal dlje časa, četudi je že leta 2010 ministrstvo za visoko šolstvo odločilo, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja.

Leben je takrat vodstvu SMC-ja pojasnil svojo izobraževalno pot in priznal, da ima v Sloveniji priznano drugo stopnjo. Ker je za napako prevzel odgovornost, je ostal član izvršnega odbora, so takrat pojasnjevali v Cerarjevi stranki.

Nina Knapič