fbpx

Brščič o DUTB: Tovarišija iz Foruma 21 želi ohraniti svoj vpliv

Zaradi nezaupanja v slabo banko bo minister Mramor skupščini predlagal zamenjavo predsednika upravnega odbora DUTB, Larsa Nyberga.

Minister za finance Dušan Mramor je na novinarski konferenci obvestil javnost, da bo zaradi zavajanja glede plač odstavil predsednika upravnega odbora slabe banke, Larsa Nyberga.

Mramor je poudaril, da je že spomladi dobil zagotovila iz slabe banke, da si bodo omejili plače skladno z novo politiko. Zahteval pa je tudi spremembo pogodb in dobil zagotovilo, da bo to tudi storjeno.

V nadzoru so na ministrstvu ugotovili, da si plač niso uredili z aneksi, kot so obljubili. V ponovnih nadzorih so še večkrat zahtevali spremembe osnovnih pogodb in dobili enaka zagotovila, da bodo zadeve uredili skladno z novo politiko prejemkov.

Po zadnjem nadzoru podatkov iz DUTB so ugotovili, da pogodbe in njihove plače še vedno niso skladne s politiko prejemkov, poudarja Mramor, ki bo sedaj predlagal zamenjavo predsednika upravnega odbora, ki je pristojen za sklepanje pogodb.

Do imenovanja novega predsednika urpravnega odbora bodo na funkcijo začasnega predsednika imenovali nekoga izmed treh neizvršnih direktorjev DUTB.

Mramor bo razrešil predsednika upravnega odbora DUTB 2Bernard Brščič, ekonomist:

“Menim,da je v ozadju zamenjave vodstva DUTB prevzem nadzora nad drugim valom privatizacije in za prizadevanja vlade Mira Cerarja, da tovarišija iz F 21 ohrani svoj vpliv. Plače v slabi banki v primerjavi z mednarodnimi finančnimi institucijami niso pretirane, prej nizke. Res pa, da so za slovenske razmere visoke. Prepričan sem, da je plačna afera na DUTB zgolj kamuflaža za preživetje tovarišijskega kapitalizma.”

Ali je tovrstno vmešavanje vlade v slabo banko dopustno?

“Pravno je dopustno, ni pa preudarno in še manj okusno. Kaže na politkomisarsko mentaliteto slušateljev beograjske ekonomske šole. Tuje vodstvo DUTB očitno življenjsko ogroža interese tovarišije, ki je s političnimi krediti povzročila milijardno oškodovanje davkoplačevalcev. Naivno je bilo pričakovati, da bo tranzicijska levica “sanacijo” bančnega sistema prepustila tujcem. Očitno je bila ustanovitev slabe banke velika napaka, saj je sistemsko skorumpiranim bankam kot sta NLB in NKBM namesto zdravilnega stečaja omogočila preživetje.”

M. P.