Mramor se upira – za javno upravo milijoni, za upokojence drobiž

Foto: STA

Koalicija je enotna o izredni uskladitvi pokojnin, dogovoriti se mora le še, kdaj in kako bo to izvedla. Težavo s tem ima le minister Dušan Mramor. Medtem ko je denarja za večji del javnega sektorja vedno dovolj, pa je finančnemu ministru trn v peti prav ena najbolj ranljivih skupin v državi.

Poslanec DeSUS-a Franc Jurša je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade spomnil, da sta se za izredno uskladitev pokojnin najprej zavzeli DeSUS in SD, pridružila pa se jima je še SMC. A je težava po njegovih besedah v ministru za finance Dušanu Mramorju, ki je zahtevo za izredno uskladitev pokojnin v višini 0,4 odstotka že na samem začetku označil za nesprejemljivo, poroča STA.

Za javni sektor – da, za upokojence – ne
Medtem ko ima minister Mramor težave z usklajevanjem pokojnin, pa nima nobenih težav z zapravljanjem v javnem sektorju. Spomnimo. Uradno poročilo OECD je Sloveniji v ogledalu pokazalo sliko, ki je precej neprijetna. Ko pogledamo Slovenijo v luči primerjave z ostalimi državami, med drugim ugotovimo, da imamo najbolj zapravljivo vlado, v javni sektor namenimo med državami skoraj največ denarja, zaupanje slovenski vladi pa je najnižje – in strmo pada.

70 odstotkov upokojencev v Sloveniji predstavlja socialni problem
Kot smo pred časom že poročali, živi v Sloveniji več sto tisoč upokojencev na pragu revščine. Po podatkih statističnega pregleda ZPIZ-a več kot 200 tisoč upokojencev mesečno prejema med 100 in 500 evri pokojnine. Poleg socialno ogroženih je potrebno prišteti še več kot 160 tisoč socialno šibkih, ki prejemajo med 601 in 700 evr pokojnine. Tako kar 70 odstotkov upokojencev od skupnega števila vseh upokojencev v državi predstavlja socialni problem.

“To je kruta realnost socialnega stanja današnjega časa starejših in nemočnih, zato se upokojenci v državi ne počutimo več varne, saj država in njena politika upokojence potiskata v še večjo revščino,” so že večkrat opozorili v sindikatu upokojencev in invalidov.

Do pokojninskega sistema kritični tudi v SDS in SLS
Predstavniki združenj starejših v SDS in SLS ter drugih zainteresiranih skupin so na današnji javni tribuni opozorili na nezavidljiv položaj starejših oziroma upokojencev v Sloveniji. Kritični so bili zlasti do pokojninskega sistema ter izpostavili potrebo po vzpostavitvi demografskega sklada in potrebo po izvedbi korenite zdravstvene reforme.

Koalicija se je dotaknila tudi napovedi SDS, da bo vložila interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst SD Anjo Kopač Mrak. Koalicijske partnerice so se dogovorile, da bodo počakale na vsebino interpelacije in se zatem o tej zadevi tudi pogovorile.

N. K.

 • tarantela

  Naša stara mama se tako veseli povišice penzije, da je dobila vročino.

  • Vera

   Od žalosti in ponižanja s strani Mramorja je lahko dobila vročino .:(

 • dr Janez Sveti

  Pozor! Tukaj je povezava za opozorilo na nevarnost , ki preži na upokojence:
  http://www.radio1.si/43694
  DR Janez SVeti kopija

  • indijanka

   :)

 • totex39

  Mramor bi 0,4 odstotke dal javnemu sektorju, ker oni imajo še premalo, ta je v pravem smislu “voluhar”.

 • indijanka

  Že prej sem zajokala ob teh krvoločnih Kitajcih in pobožala domačega ljubljenčka ampak ob teh podatkih me pa prav zaboli srce. Fuj in Fej! Životarjenje starejših je prava sramota te države. Zakaj za vraga so tihoooo? Kako ne razumejo, da to ni prav?

  • lidija

   Zato, ker v DeSus so vključeni v glavnem samo “borci” NOB, ti pa imajo itak bajne pokojnine. večini od njih niti ne pripadajo, ker resničnih borcev ni več. ne bodo se oni upirali, ker kolikor časa bodo to prejemali je za njih “amerika”.

   • indijanka

    Ah, nisem mislila tega krožka Desus. Mislila sem spontane shode.

    • Duhec

     Kje so pa spontani shodi mladih brez prihodnosti???

     • indijanka

      Si res želiš moj odgovor ali provociraš?

     • Duhec

      Po zelji… men je smesno, da se neki pricakuje od starih, ko bi se moral od vseh prej.

     • indijanka

      Tole si pa narobe razumela. Potrebuješ prevajalnik? Od njih se ne pričakuje, da se bodo borili zate. Od njih se pričakuje, da rečejo, da to ni prav! Modreci družbe so in morali bi biti spoštovani. Ne pa tihe in mirne mravljice.

  • neny

   res je to…. problem je pa tudi, da jih ogromno dela za minimalno plačo.

   • indijanka

    Drži. Težko je preživeti. Pa, vendar otroci in starejši tvorijo občutljivi skupini, ki jim je treba pri preživetju pomagati. Tihi in skromni so. To ni prav!

    • neny

     seveda ni prav….osebno opozarjam na predrago državo, torej na verigo, ki požre majhne. Ker se pa večina boji videti dlje od jutrišnjega dne in je zadovoljna, da ima malo, ne more bit drugače. Problemi so kompleksni.

     • indijanka

      Ne gre samo za prevelik aparat s čudnimi zavodi, kot je tisti za vesoljce. Gre zato, da se preko javnih razpisov napajajo napačna podjetja. Zato ni obrata. Ker ta denar državi prijazni lastniki, preprosto zapravijo.

     • neny

      tudi to je res…razpisi se gredo preko žlahte in “kuvert” – provizij. Kljub temu pa imamo absurdno drag državni aparat… saj pojejo JS in JU 4 milijarde iz proračuna. Torej pol. Toda zmer isto ropotati se mi zdi že nesmisel, ker nihče ne razmišlja ali malokdo.

 • PIA PlA

  Mramor lahko samo še odstopi. Prezadolževanje, dodatki za pripravljenost, offshore vlaganje, …

  Ne pozabimo:
  Politically connected ownership appears in SKAT, which is owned by current nationalist MP Valeri Simeonov, and in Powernet, whose ownership structure is linked to the current Minister of Finance of Slovenia Dušan Mramor and the former Slovenian Minister of Finance Franc Križanič.
  Vir: https://www.reportingproject.net/internetownership/?p=150

  Kot piše danes časnik Dnevnik, sta finančni minister Dušan Mramor in poslanec Socialnih demokratov (SD) Franc Križanič med vlagatelji v sklad tveganega kapitala P & S East Growth v Luksemburgu.
  Oba v svojem političnem delovanju sicer nasprotujeta odtekanju denarja v davčne oaze, a kot kaže, tako ne delujeta zasebno. Vir: http://www.times.si/slovenija/dusan-mramor-in-franc-krizanic-vlagala-v-davcno-oazo–36851007bf40412f1ca36405799f15d671d3bcd7.html

  • neny

   no osebno sem mislila, da se furata preko kakega podjetja, tako sta pa naložila le svoje prihranke. Če je to res.

   • PIA PlA

    Vložila sta v tuje sklade, ki domujejo v davčni oazi, koder seveda ni nobene potrebe, da bi plačala davke v Sloveniji. Toliko se trenutno v medijih ve. Pri tem je Franc Križanič znan kot eden največjih nasprotnikov davčnih oaz. Sama sem trdno prepričana, da se nista ustavila le pri vlaganju v tuje sklade.

    Križanič ima skupaj z Mencingerjem tudi firmo EPIF, ki prejema redne prihodke iz proračuna. Ne smem pa pozabiti tudi na mega zsalužke z avtorskimi honorarji, s katerimi je Mramor zaslužil okoli 600.000 evrov. Rada bi videla, koliko davkov je plačal od tega zneska oziroma od naložbe v tuje sklade. Mramor mora odstopiti, pravzaprav mora pasti kar cela vlada.

    • neny

     hvala…… Kot si napisala, pasti mora cela vlada.

    • indijanka

     Kako pa nek Mramor lahko zasluži 600.000 eur avtorskih honorarjev?

     • neny

      V Islandiji bi letel brez komentarja.

     • indijanka

      Kriza je lepo pokazala mnogo nerealnosti. Ceno delnic, ki ni imala pokritja v realnem stanju podjetja. Tudi ta kar neki storitev, ki nima nobene vrednosti v realnem svetu sodi med povzročitelje krize. Kakšne učinke pa je prinesla?

     • neny

      zaenkrat puf na puf…. kako dolgo ne vem…. grdo povedano: j. se jim.

     • samsara

      Daleč je Islandija v vseh pogledih.

    • samsara

     Če se prav spomnim, je bilo govora o Bramorjevi investiciji v sklade s sedežem v davčnih oazah, že kmalu po njegovi instalaciji, a se potem iz vsega skupaj ni izcimilo nič. Se je možicelj izgovarjal, da ni bil pozoren na to kje so skladi ragistrirani… Torej je šlo vse mimo brez posledic, tako, da ni bil onobene potrebe, da bi to postavko svojih investicij kenslal. Torej, če je to v zvezi z Bramorjem vse, ne bo nič, ker je vse že videno.
     Še se spomnim, kako je modroval, da bo dodatke vračal v (številnih) obrokih in samo tiste ki jih mora po zakonu…

  • Kučko pod pručko

   Mramor ne bo odstopil, pa tudi Cmero ga ne bo nagnal iz vlade. Preveliko podporo ima od Bilderbergov, ki nadzirajo Euro group, on pa je od leta 2014 njen član. Žal je tako, da se največjih barab ne moremo znebiti!!!

   • samsara

    Zato je tudi bil širče izpostavljen in nagrajen kot najuspešnejši finančni ministrant. Dobro streže, komur streže. Zanimiv poidatek tole z Bilderbergi…

    • Kučko pod pručko

     Predsednik Eurogroupa je Jeroen Dijsselbloem, 50-letni bivši finančni minister Nizozemske, kar si lahko ogledaš na internetu. Potem vtipkaj v iskalno okence ”

     Jeroen Dijsselbloem Bilderberg” in boš dobil potrditev tega, kar sem napisal. Skupina Bilderberg se sestaja že od leta 1954 naprej, dobijo pa se enkrat letno in sicer za 4 dni okrog 10. junija. Na lanskem srečanju, ki je bilo na Tirolskem, je sodeloval tudi Mramorjev bruseljski šef, Jeroen Dijsselbloem. Mramor je eden od 20 članov Euro groupa od septembra 2014 dalje … https://en.wikipedia.org/wiki/Eurogroup#Members!!!

     • samsara

      Hvala za dodatno pojasnilo…
      Bilderbergi mi seveda niso neznanka, a sem mislil, da je Slovenija preveč marginalna zanje, da bi rekrutirali kakega njenega državljana.

     • Kučko pod pručko

      Mramor ni kar tako. Pri svetovnih bankirjih, ki so Bilderbergi, najema kot naš finančni minister ogromne kredite, s katerimi uničuje Slovenijo, dobiček pa imajo velebankirji in etični Mramor!!!

     • samsara

      Mislim, da je bila to praksa (škodljivi krediti) v izdatni meri že za časa vladavina alenke b..
      Torej če si dober zanje in strežeš njihovim interesom, te pripustijo zraven tudi če si neki marginalec iz bivše udbokomunistične državice.

     • Kučko pod pručko

      Prav imaš. Vsi delajo po navodilih svetovnih zločincev. Kako pa bi taki nesposobneži, kot sta Pahor in Šivilja, sedaj pa Cmero drugače prišli na oblast!!!

     • samsara

      Resnučno in žalostno…
      Vendar pa obdobje v katerem se nahajamo zdaj že dobrih 5 let, obeta marsikaj…
      Upam, da se bo obrnilo v smer splošnega dobra za širšo populacijo. Možnosti so za marsikaj revolucionarnega, a smer v katero bo šlo je nepredvidljiva. Odvisno od svobodne volje ljudi in kako se bodo opredelili ter kaj so in bodo pripravljeni storiti, da se kaj spremeni/popravi. Brez muje se še čevelj ne obuje.
      Ljudstvo pa v tej fazi razvoja zavesti potrebuje kar precej hudo mujo. Lahko tudi v več zaporednih ponovitvah, preden se kaj posveti.

 • Duhec

  Na morm verjet, razumet, da taki odlocajo… da vecina podpira to levico.

  • neny

   Meni je pa logično…..Privilegirani so večji del vsi, zato volijo sami sebe, saj imajo večino. Levice nas lahko reši samo bankrot..

  • trobenta

   Ankete drugače kažejo…..

  • lidija

   Pomeni, da imamo večino goljufov.

 • dob

  nam ga je Mr.Amor spet fteknil?

 • xtc

  Samo še bedakom ni jasno ;kaj je Mramor počel v Nemčiji pri Schaubleu skušal ga je nategniti;ker se levaki potapljajo:

 • plamen100

  Oj Urednik, a res ni lepše fotke?? Od tega ksihta me nočna mora tlači, si zamislite da vidite takšen ksiht ko bi šli ponoči mimo pokopališča???? Upam da ne bo spet 14 dni na prvi strani vašega portala, kot oni prejšnji!!!!!

 • tramal

  Pošljimo ga na kitajsko,tam sedaj koljejo pse za praznik.Upam da ga bodo takoj ulovili samo pasmo mu še določijo

 • Unikatna

  Kaj sploh razmišlja DESUS? Če ni, je treba razbiti koalicijo in je stvar rešena! Nisi normalen Mramor, daj imej ti plačo 300-400 € in bomo videli, če boš preživel!! S takšno majhno pokojnino človek lahko le crkne!!

  • lidija

   Mramorju se še sanja ne, kako večina naroda živi in jemlje pa prav tem, ki že itak imajo premalo za približno normalno življenje, ker imamo preveč požeruhov na levici in preveč pokradenega slovenskega denarja v Panami in še marsikje skritega. to g. Mramor dobro ve, a o tem molči.

 • Shalalabayzer

  “Medtem ko ima minister Mramor težave z usklajevanjem pokojnin, pa nima nobenih težav z zapravljanjem v javnem sektorju.”

  Mramor izvaja program SMC — v sredini tiste konstelacije na prvih straneh je bil Javni Uslužbenec in ne upokojenec. Manjšina je to izvolila, večine volilcev pa ni bilo na volitvah.

  • črnaovca

   Seveda nima težav ker je sam del javnega sektorja in to tistega ki se pretvarja da dela tudi popldne in si izplačuje neko pripravljenost. Svinjarija je še to da bodo, če bodo, vračali le za 10 mesecev nazaj, med tem ko od delavcev ki delajo v avstriji sedaj hočejo dohodnino za nekaj let nazaj. Kar se tiče njihovih dodatkov za pripravljenost bom verjel da so kaj vrnili ko bom videl dokaz o nakazilu v proračun. Naj ga novinarji zahtevajo me zanima koliko in kakšnih izgovorov bo da ga le ne bi bilo treba predložiti.

 • črnaovca

  Iz pokojninske blagajne naj ukinejo vsa plačila ki nimajo osnove v plačanih prispevkih in bo dovolj denarja za upokojence tiste prave ki so celo delovno dobo plačevali prispevke, seveda je politika narinila notri en kup modelov ki niso nikoli plačevali sedaj pa dobivajo pokojnino, dostikrat večjo od tistega ki je plačeval.

 • Anton

  al mi lahko kdo pove natančno cifro zaposlenih v javni upravi. Vse je vodeno po metodologiji obračunavanja plač.

 • Antonius

  Dr. *dušan *mramor je v visokošolski celofan zavita aroganca, okrancljana z nesramnostjo.

 • MEFISTO

  Mramor si je že z vso pravico zaslužil častni naziv Varuh premičnega in nepremičnega premoženja ter prevarantskih in plenilskih interesov rdečih aktivistov.

 • tomaz_oberkrainer

  MRAMOR TI SI EN NAVADN BDLE/HAVDRE/ŠOJA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!