Mramor se upira – za javno upravo milijoni, za upokojence drobiž

Foto: STA

Koalicija je enotna o izredni uskladitvi pokojnin, dogovoriti se mora le še, kdaj in kako bo to izvedla. Težavo s tem ima le minister Dušan Mramor. Medtem ko je denarja za večji del javnega sektorja vedno dovolj, pa je finančnemu ministru trn v peti prav ena najbolj ranljivih skupin v državi.

Poslanec DeSUS-a Franc Jurša je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade spomnil, da sta se za izredno uskladitev pokojnin najprej zavzeli DeSUS in SD, pridružila pa se jima je še SMC. A je težava po njegovih besedah v ministru za finance Dušanu Mramorju, ki je zahtevo za izredno uskladitev pokojnin v višini 0,4 odstotka že na samem začetku označil za nesprejemljivo, poroča STA.

Za javni sektor – da, za upokojence – ne
Medtem ko ima minister Mramor težave z usklajevanjem pokojnin, pa nima nobenih težav z zapravljanjem v javnem sektorju. Spomnimo. Uradno poročilo OECD je Sloveniji v ogledalu pokazalo sliko, ki je precej neprijetna. Ko pogledamo Slovenijo v luči primerjave z ostalimi državami, med drugim ugotovimo, da imamo najbolj zapravljivo vlado, v javni sektor namenimo med državami skoraj največ denarja, zaupanje slovenski vladi pa je najnižje – in strmo pada.

70 odstotkov upokojencev v Sloveniji predstavlja socialni problem
Kot smo pred časom že poročali, živi v Sloveniji več sto tisoč upokojencev na pragu revščine. Po podatkih statističnega pregleda ZPIZ-a več kot 200 tisoč upokojencev mesečno prejema med 100 in 500 evri pokojnine. Poleg socialno ogroženih je potrebno prišteti še več kot 160 tisoč socialno šibkih, ki prejemajo med 601 in 700 evr pokojnine. Tako kar 70 odstotkov upokojencev od skupnega števila vseh upokojencev v državi predstavlja socialni problem.

“To je kruta realnost socialnega stanja današnjega časa starejših in nemočnih, zato se upokojenci v državi ne počutimo več varne, saj država in njena politika upokojence potiskata v še večjo revščino,” so že večkrat opozorili v sindikatu upokojencev in invalidov.

Do pokojninskega sistema kritični tudi v SDS in SLS
Predstavniki združenj starejših v SDS in SLS ter drugih zainteresiranih skupin so na današnji javni tribuni opozorili na nezavidljiv položaj starejših oziroma upokojencev v Sloveniji. Kritični so bili zlasti do pokojninskega sistema ter izpostavili potrebo po vzpostavitvi demografskega sklada in potrebo po izvedbi korenite zdravstvene reforme.

Koalicija se je dotaknila tudi napovedi SDS, da bo vložila interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst SD Anjo Kopač Mrak. Koalicijske partnerice so se dogovorile, da bodo počakale na vsebino interpelacije in se zatem o tej zadevi tudi pogovorile. 

N. K.