Muzej svobodne prihodnosti

Dr. Jože Dežman (Foto: STA)

V MuZXXI tako hitijo v prihodnost, da jim ni mar za ime, premoženje, sistematizacijo, program … A kaj nam bosta preteklost in sedanjost ob svobodni prihodnosti.

Še 20. januarja 2023 sem mislil, da bi morali od Vlade Republike Slovenije čim prej dobiti konkretne odgovore na tedaj še neodgovorjena vprašanja: Kdaj bodo javno predstavljene strokovne analize, ki naj bi pogojevale ukinitev dveh muzejev in ustanovitev tretjega? Kakšno bo ime nove ustanove? Kakšno bo premoženje nove ustanove? Kakšna bo organiziranost nove ustanove? Kakšne bodo okoliščine delovanja nove ustanove?

Razpravo o tej odločitvi in argumente zanjo so zahtevali tudi zaposleni v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS),  svet MNZS. 176 podpisanih pod izjavo dr. Marka Štepca in ddr. Verene Vidrih Perko.

Odgovorov svobodne samoupravne oblasti ni bilo.

Na Okrožno sodišče v Ljubljani sem 20. februarja vložil tožbo na ničnost izbrisov/vpisa v sodni register.

Toda nekako nismo dojeli, kako se kolo vodi. Vse nas je »nadmudrila« presvitla vladarica slovenske  sramote z iztegnjenima sredincema dr. Kaja Širok. Bistro in bodro je 28. januarja v Delu napovedala, da si muzej prihodnosti predstavlja »kot prostor deljenih spominov, povedanih zgodb o naši deljeni preteklosti, ki prihodnjih generacij ne razdvaja, temveč jih povezuje«.

Vir te utopične misli najdemo v Rdeči zlobi, dragocenem aktivističnem priročniku za vsako komunistično-socialistično rabo Jaše Zlobca (1987). On prefinjeno opiše stanje, ko ni šlo ne z nategovanjem preteklosti, s sedanjostjo je bilo pa neskončno križev in težav. Zlobec pribije, da imamo v rokavu »še en adut, in to močan: prihodnost. Ta je pa zares  čisto in  samo  naša,  nihče  je  ne  more  pohopsati in manipulirati z njo. /…/ Naš sistem, ekstrapoliran v prihodnost, je brez madeža  in  razpoke. Zato je to tisti konj, ki mora nanj staviti naša misel in praksa«.

In ni čudno, da so dr. Širokovo v Delu imenovali vlečna kobilica slovenske kulture! Z MK in Vlado RS nas za nos vleče v prihodnost. Saj v sedanjosti ni sposobna odgovoriti na nobeno javno postavljeno kritično vprašanje o svojih strokovnih polomijah in lažeh, o nasilju nad zaposlenimi … Laže je pridigati o svetli samoupravni prihodnosti …

MuZXXI bo tako ali pa kako drugače!

Ime Muzej novejše in sodobne zgodovine je morda pobrano po Slovenskem zgodovinskem društvu za novejšo in sodobno zgodovino, ki resnici na ljubo nima z utopijami nič skupnega. Ime ni bilo resno mišljeno.  Pri prevodu so v MuZXXI ostali kar pri Museum of contemporary history.

Nekje je bilo že odločeno, da bo, še preden je sploh zaživel MuZXXI, že dobil novo ime.

Med zaposlenimi v MuZXXI so izvedli anketo. Deset glasov je dobil predlog Muzej novejše slovenske zgodovine, tri pa Muzej novejše zgodovine Slovenije in muzej slovenske osamosvojitve, da o drugih šestih niti ne govorimo …

Res, samoupravni muzej svobodne prihodnosti …

Jože Dežman