fbpx

MZZ poziva: Slovenski državljani naj zapustijo Ukrajino!

Zunanji minister Anže Logar (Foto: STA)

Vedno več držav v luči napetih razmer na območju Ukrajine zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino poziva svoje državljane k umiku. Iz slovenskega zunanjega ministrstva so za STA dopoldan sporočili, da se za omenjeni korak zaenkrat še niso odločili, in dodali, da pozorno spremljajo razmere. Povedali so, da so v neprestanem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu, slednje pa je v stiku s Slovenci, ki živijo v Ukrajini. Iz MZZ pa so sedaj slovenskim državljanom priporočili, naj državo brez odlašanja in na varen način zapustijo.

Na MZZ so za STA sporočili, da lahko slovenski državljani Ukrajino zapustijo z osebnimi vozili ali s komercialnimi leti. V Ukrajini je po njihovih podatkih trenutno med 70 in 80 državljank in državljanov Slovenije. “Večinoma gre za osebe, ki so v zakonski zvezi z osebami ukrajinskega državljanstva, zato vsi verjetno ne bodo zapustili Ukrajine,” ocenjujejo.

Odsvetujejo vsa potovanja
Na račun nepredvidljive situacije odsvetujejo vsa potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo ter potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja Donecke in Luganske regije. “Tistim, ki se odločajo za pot na območje Ukrajine, pa priporočamo resen razmislek o tem, da se potovanju odpovejo ali ga prestavijo na ugodnejši termin,” so izpostavili.

Zaradi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino so k umiku državljanov najprej pozvale naslednje države: ZDA, Velika Britanija, Latvija, Estonija, Nizozemska, Belgija, Avstralija in Nova Zelandija. Tem državam se je sedaj pridružila tudi Slovenija. K umiku pa so danes med drugim pozvale tudi Nemčija, Italija, Španija in Belgija.

Sara Kovač