fbpx

Na Balkanu čaka okoli 23 tisoč migrantov: Pričakuje se nov val proti Sloveniji

Ilegalni migranti v kampu Lipa v Bihaću (Foto: epa)

Po podatkih slovenskega notranjega ministra Aleša Hojsa je v Bosni in Hercegovini trenutno okoli 15 tisoč migrantov, ki si želijo nadaljevati pot v države EU, še okoli 8 tisoč jih je v Srbiji. Skupno je to okoli 23 tisoč migrantov. V prvih dveh mesecih je slovenska policija sicer obravnavala manj nezakonitih prehodov, podobno ugotavljajo tudi na Hrvaškem in celo v Grčiji. Povečan val se pričakuje s toplejšim vremenom.

Večja pooblastila slovenski vojski in aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi minister Aleš Hojs ne bo več predlagal (to bi bilo že tretjič v kratkem času), saj opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB vse minirajo. V primeru povečanega migrantskega vala bo minister za pomoč zaprosil tujo policijo.

Migranti spreminjajo svoje poti, se pa tako na Hrvaškem kot v Sloveniji pripravljajo na povečani val v obdobju toplejšega vremena.

V dveh mesecih skoraj 600 migrantov, prijetih 24 tihotapcev, slovenski zapori so polni
Januarja in februarja je slovenska policija obravnavala 597 nezakonitih migrantov, od tega 105 v zadnjem tednu februarja. V 18 primerih so prijeli 24 tihotapcev migrantov, od tega 21 tujcev in 3 slovenske državljane, ki so nameravali pretihotapiti 110 migrantov. Za 20 od 24 tihotapcev je bil odrejen pripor.

Število tujcev v slovenskih zaporih se sicer povečuje, lani so bili na prestajanju zaporne kazni ali v priporu tujci iz več kot 50 različnih držav, to pa je bilo povezano s porastom kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Minister Aleš Hojs se je v četrtek pogovarjal z grškim ministrom, pristojnim za migracije, ki mu je povedal, da beležijo manjši pritisk migrantov na mejah, pa tudi, da se je sodelovanje s Turčijo stabiliziralo. Ne glede na to, da je grška meja bolje varovana, pa se minister Hojs po poročanju STA ne slepi, da ne bo šla krivulja obsega migracij spomladi spet navzgor.

Slovenija bo za pomoč za varovanje meje prosila tujo policijo
Če bo obseg nezakonitih migracij takšen, kot je bil lani, bo Slovenija za pomoč za varovanje meje prosila tujo policijo, s katero je minister, kot poroča STA, v zaključni fazi bilateralnih dogovorov.

Foto: epa

Večja pooblastila slovenski vojski oz. aktivacijo 37.a člena minister ne bo več predlagal, saj opozicija vse minira
Glede na vnaprejšnje nasprotovanje levega pola parlamenta podeljevanju dodatnih pooblastil vojski (aktivacija 37.a člena), slednjega nimam v načrtu še tretjič predlagati. Sem pa kot minister dolžan policiji nuditi podporo in v tem primeru iščemo rešitev skozi druge policije. Ne vem, če je to modro, glede na to, da imamo vojsko, ki bi lahko to podporo nudila, a prihod tujih policistov ni v rokah parlamenta,” je povedal Hojs. O prihodu tujih policistov na slovensko južno mejo tako v državnem zboru ne bodo odločali in tega v opoziciji (SD, LMŠ, Levici in SAB) tudi ne morejo minirati oziroma preprečiti.

Dodajmo še, da sta v parlamentarni obravnavi tudi spremembi dveh zakonov, Zakon o tujcih in Zakon o mednarodni zaščiti, kjer opozicija in razne nevladne organizacije vlagajo izredne napore v to, da spremembe, ki bi bile v dobro Slovenije in njenih državljanov, ne bi bile sprejete.

Dodatnih 50 kilometrov ograje
Ministrstvo bo v 14 dneh objavilo tudi razpis za nakup novih 50 kilometrov ograje, ki jo bodo dodatno postavili na južni meji. Hojs pričakuje, da bi začeli ograjo postavljati v spomladanskih mesecih. Postavili pa bi jo nato v več delih. Za nakup je v proračunu namenjenih šest milijonov evrov, kar je primerljivo z razpisom pred tem.

Trenutno manj migrantov tudi na Hrvaškem, ti spreminjajo svoje poti
Da je letos sicer manj migrantov, ugotavljajo tudi na Hrvaškem, kjer navajajo, da je intenzivni pritisk migrantov na hrvaške meje po treh ali štirih letih rasti v velikem upadu. V prvih dveh mesecih letos je bilo 28 odstotkov manj poskusov nezakonitih prehodov meje, poroča portal Kamenjar (vir). Na Hrvaškem opozarjajo tudi na spremembo migrantskih poti. Tako migranti iz Bosne in Hercegovine (BiH) in Srbije po novem poskušajo v EU priti preko Madžarske in Romunije. Vsekakor pa tudi na Hrvaškem pričakujejo več poskusov nezakonitih prehodov s toplejšim vremenom, zato pospešeno vlagajo v tehnično opremo za nadzor na mejah, kot so nadzorne kamere in podobno.

Sanacijska dela na ograjah v polnem teku
V začetku tega tedna so se začela tudi sanacijska dela na mejni začasni tehnični oviri (ograji), sporočilo o tem in fotografije je na Twitterju objavil generalni direktor Policije dr. Anton Olaj.

Moja-Dolenjska