Na današnji dan leta 1952 komunistični teroristi zažgali svetniškega škofa Vovka – bodo stranke tranzicijske levice tovrstno dejanje proslavljale?

Anton Vovk

Glede na številne manifestacije, ki jih prireja borčevska zveza in jih podpirata zlasti SD in Levica, se lahko vprašamo, ali bodo omenjene organizacije “proslavile” tudi današnjo obletnico – na današnji dan leta 1952 so namreč komunistični teroristi v Novem mestu najprej napadli, nato pa še zažgali ljubljanskega škofa Antona Vovka.

Anton Vovk, sicer pranečak največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna (rodil se je celo v isti hiši v Vrbi), je bil v času največje revolucionarne morije eden najbližjih sodelavcev tedanjega ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana.

Ko je slednji šel na Koroško in se ni več vrnil (čeprav si je želel), je bil Vovk v njegovi odsotnosti najprej imenovan za generalnega vikarja, leta 1946 pa je bil posvečen v škofa. Formalno je bil sicer pomožni škof in škofijski upravitelj vse do Rožmanove smrti v begunstvu, šele kasneje je bil imenovan za škofa oz. nadškofa ordinarija. Ker ni želel obsoditi svojega predhodnika Rožmana, je svojo načelnost plačeval s hudim preganjanjem, stalnim udbovskim zasliševanjem, šikaniranjem in nagajanjem s strani komunistične oblasti. Niti dejstvo, da je bil Vovk sorodnik Prešerna, ni pomagalo.

Na simbolično kazen obsodili zgolj enega izmed napadalcev
Napad v Novem mestu, ko je želel birmovat v Stopiče, vendar ga nahujskana množica ni pustila, se je zgodi, ko ga je eden od napadalcev polil z bencinom in nato zažgal. Samo prisebno ravnanje škofovega spremstva je preprečilo zanesljivo tragedijo. Ob tem je nahujskana množica, ki so jo iz ozadja usmerjali udbovci, preprečila celo prihod zdravnika. Hude opekline, ki jih je utrpel svetniški škof Vovk, so na njegovem zdravju pustile številne posledice. Umrl je enajst let kasneje, star 63 let. Komunistična oblast, ki je stala za tem atentatom, pa je na zgolj simbolično kazen obsodila le enega od napadalcev.

Doprsni kip nadškofa Antona Vovka. (Foto: STA)

Leta 1960 je škof Vovk obiskal Rim, kjer je počastil grob apostolov Petra in Pavla, ob tem pa je srečal papeža Janeza XXIII. Škof Vovk se je papežu opravičil, da zaradi bolezni ne more poklekniti pred njim. Papež pa mu je odgovoril: “Jaz bi moral poklekniti pred Vami.” Na praznik Fatimske Matere Božje, to je 13. maja 1999, je bil izdan škofijski odlok o začetku postopka za njegovo beatifikacijo, s tem pa je nadškof Vovk dobil naziv Božji služabnik.

Demokracija

 • Janež Grimz

  Ne vem kam to vodi? Da je vsak drugi članek o tem kaj so komunjare delale po vojni. Dejte še mal pisat o tem, kaj so v imenu cerkve delali tatovi, posiljevalci in razni “raziskovalci” STOLETJA po Evropi, Afriki, J.Ameriki … Ko so izginevale cele nacije, kulture … Samo en clanek na to temo bo dovolj. In jasno bo zakaj so se v imenu komunizma temu odločili narediti konec v 19. st. … Preberite eno resno knjigo, ki ni izpod peres potomcev izdajalcev slovenskega naroda.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Vodi v to, da se bo razkrilo kakšno govno so komunajzarji že od nekdaj. Do sedaj se je to skrivalo. Kaj so delali osebki v imenu cerkve, je splošno znano, odvratni zločini slovenskih komunajzarjev pa ne. Ampak ne pričakujem, da bi ti to razumel…

   • Janež Grimz

    Ja ampak v imenu cerkve so tudi delali strahotne stvari (in ti, ki si bil legionar še več veš o tem) in se mi ne zdi OK, da se 30 let komunizma sploh primerja s 1000 krvavih let nasilnega pokriščanjevanja. To seveda ne opravicuje dejstva, da so posamezniki v imenu komunizma na nečloveške načine poračunavali s škofi, to definitivno ni prav. Ampak čudno je to, da se o nečloveškosti govori “iz zavetja” organizacije, ki je bila ravno znana po zverinskosti. In pravim, da se je moralo enkrat nekomu odtrgat. Pa se opravicujem, če sem koga užalil, samo mi je res čudno to dvojno merilo

    • Lustrator

     “Nasilno pokriščanjevanje”? Mi lahko kot laiku razložiš tale tvoj umotvor? Kdaj se je dogajal, kdo ga je izvajal in kako to, da se je ravno v državah, kjer so nas partijski “zgodovinarji” učili o “nasilju” misionarjev, krščanstvo najbolj prijelo še do danes? Pojdi malo raziskovati širjenje krščanstva v zgodovini in ugotovil boš ravno nasprotno: poganski divjaki so pomorili (in še danes morijo!) ogromno število neoboroženih misionarjev zgolj zato, ker so želeli domačinom predstaviti Kristusa. Ne vem pa niti za en primer, ko bi misionar umoril kogarkoli – ne zdaj, ne prej.

     PS; tako kot Štromajer, nisi užalil nikogar razen sebe in družbe, ki sama zase meni, da ima dober javni izobraževalni sistem.

     • Janež Grimz

      Ravno o tem ti govorim. Jaz na to gledam z vidika hruške, ti pa z vidika jabolka. Tukaj so dovoljena samo jabolka očitno. ;)
      Vse dobro

     • Lustrator

      Tole ni stvar vidikov, ampak stvar dejstev. Mit o nasilnem pokristjanjevanjem je močno iz trte izvit – ne pomeni, da se kaj takega ni nikjer zgodilo, je pa dejstvo, da je bilo to prej anomalija kakor pravilo. Med misionarji je ogromno mučencev, ki so umrli za vero, marsikdo med njimi je bil razglašen tudi za svetnika.

  • bubamara

   Izdajalec slovenskega naroda je bil tisti, ki je zažgal škofa. Džabe ti vse te tvoje knjige, ki si jih prebral. Neumni dolenčki in škof Vovk nimajo nič s tvojo mantro.

  • Andrej

   Ja, lahko. Kaj bi rad: Friderika Ireneja Barago, Ignacija Knobleharja, Pedra Opeko….?

  • Peter

   Priporočaš Zbrana dela Josipa Broza Tita ali preferiraš Kardeljev pristop, no?

   • DEATH TO COMMUNISM

    Dveh pokvarjenih komunajzarskih primitivcev…

  • Waltter

   Mogoce si pozabil da lahko pac vsak pise o cem kar zeli ne da mu drugi diktirajo ali pa cenzurirajo, seveda je to sploh tezko razumet nekomu ki se mu samoumevno zdi da lahk drugim narekuje kaj naj delajo. To da so posiljevali in unicevali ter kradli drugod po svetu zavojevalci nimam jaz in niti slovenci nic skupnega. Ce mislis da je to pravica da navlecejo dvkrat pecene jebace in socialce v slovenijo se prekleto motis. Ko koces narediti uravnilovko najprej pometi pred svojim pragom torej se sprijazni da so balkanski pofukli celi cas iztrebljali slovence in nad njimi vzganjali teror. No pa lep dan ti zelim….

   • DEATH TO COMMUNISM

    Hahaha, legenda!

  • Lustrator

   Nisi malo prestar, da bi verjel tem rdečim pravljicam? Ne, to niso resne knjige, to so prostozidarske slikanice s katerimi želijo sovražniki vsega človeškega sprati možgane nevednim = otrokom, a očitno delujejo tudi na lahkoverne odrasle, ki menite, da bodo laži o “drugi strani” naredile vašo zločinskost kaj manj zločinsko.

   • freedomfighter

    A si ze kdaj pomislil da ti beres pravljice ali si vedno tako preprican v svojo crno belo sliko zgodovine…to da smo kristjani iztrebili in zasuznili prakticno celotni novi svet je zate pravljica…galeje polne izropanega zlata ki so vozile v evropo niso zlocin?..ladije polne suznjev ki so jih evropejci razvazali po svetu niso zlocin? Namerno zaavojiti celotno kitajsko na opij ni zlocin?

    Enkrat se ze prebudi iz sanj in se sprijazni ta vsak ki je imel v zgodovini moc nad ostalimi jo je izkoristil…rkc je najboljsi primer tega

    • DEATH TO COMMUNISM

     Sam tolk, s suženjstvom v Ameriko so začeli židi.

    • Lustrator

     STE kristjani? Dogodki o katerih govoriš nimajo neposredne zveze s kristjani, saj je šlo za vojni plen posamičnih kolonialnih velesil, vseh po vrsti s POSVETNO oblastjo. Tvoja “logika” ni nič drugega kot to, da smo za vsa slaba dela, ki jih je beli človek naredil po svetu krivi kristjani, medtem ko vse civilizacijske pridobitve moderne družbe (ki so skorajda vse brez izjeme prišle v svet preko evropskega krščanstva) šteješ kot samoumevne in pridobljene s strani “družbe”. Ja, tudi za pridobitve, ki so (in jih še vedno) tako v Afriki, kakor v J.Ameriki prinesli misionarji, ki so s svojo požrtvovalnostjo v nekaj desetletjih uspeli odpraviti krivične, brutalne in živalske običaje s katerimi domorodci niso znali obračunati v tisočletjih obstoja.

     Kar pa se tiče Cerkve in njenega “izkoriščanja moči”; kdaj nazadnje si videl, da bi Cerkev na kakršenkoli način to moč uveljavljala v negativne, egoistične namene (kot recimo zgoraj omenjena dejanja posvetnih držav za katere zmotno misliš, da so Cerkvina)? Če bi Kristusov nauk temeljil na takšni moči kot recimo judovski ali muslimanski, si lahko prepričan, da bi bila danes večina držav sveta podložna svetemu sedežu, medtem ko bi bila islam in judovstvo že zdavnaj izkoreninjena. V praksi pa je praktično ravno nasprotno – kristjani smo drugorazredni državljani celo v državah, kjer zgodovinsko tvorimo veliko večino in smo (že večkrat dokazano) daleč najbolj preganjano verstvo na svetu, čeprav nas je največ in smo doma v najmočnejših državah sveta.

     Skratka spet si ustrelil mimo po vsej liniji.

  • freedomfighter

   Ah kje a ne ves da je na novi vsak ki naredi kaj nrobe komunist…te zlocini rkc ki jih nastevas so v bistvu zlocini komunistov ker kristjan memda ne more biti slab clovek in tudi ce se je po ukazu rkc izgrebljalo narode in kulture to ni njihova krivda ampak krivda iztrebljenih ker se niso podredili….glej ce nemci pobijejo vas civilistov so menda za to krivi partizani…a je potrebno reci se kaj?
   Zadnjicme je en prepriceval da jude niso pobili nacisti ampak americani

   • DEATH TO COMMUNISM

    Zabij si žide v gobec. Ko jih jebe!

    • freedomfighter

     Ne…oni jebejo tebe

  • Van Der Waals

   ČE NE VEŠ KAM TO VODI… POTEM BERI 24UR ČLANKE O PEDRIH LEZBIKAH FEMINISTKAH IN KOMUNISTI KI SO TAKO SOČUTNI DA IMAJO LASTNE TERORISTE KI SE IMENUJEJO ANTIFA.

   • freedomfighter

    Torej za vse je potrebno kriviti komuniste vsi drugi zlocini so pa kristjanom oprosceni in o njih se ne sme govoriti ker to lahko pelje v clanke o toleranci do drugacemislecih in drugacnih na splosno…hvala sedaj vsaj vem iz kje izhaja vse vase socraztvo in prirejanje resnice

    • Van Der Waals

     ZLOČINI KRISTJANOV?!?! O ČEM PA TI GOVORIŠ. KDOR MORI NE MORE BITI KISTJAN. KOMUNISTI SO MORILI DA TUDI SKRITI NE MOREJO. 100 MILJONO UMORJENIH NA RAČUN MAKRSIZMA SE VIDI Z VESOLJA. IN KOMUNISTI SOCIALISTI MORIJO NAPREJ V 21 STOLETJO V VENEZUELI… ČE TI PA JE MARUDO POZITVIN SE PA ODSEL V VENEZUELO.

     • Lustrator

      Ne le, da ne morejo skriti, ampak celo NOČEJO. Komunizem je povsod prišel na oblast preko genocida in prav povsod so poskrbeli za to, da so se ljudje še kako zavedali kaj se bo z njimi zgodilo, če ne bodo sledili partiji. O zločinih so prepovedali govoriti šele takrat, ko se je kazala nevarnost, da se svojci žrtev organizirano uprejo, ko pa te nevarnosti več ni bilo (Slovenija je ena redkih takih držav), spet ponosno slavijo svoje zločine in zločince ter obljubljajo nadaljevanje morilske zgodbe v kolikor si bo kdo drznil okrcati njihova dejanja.

     • freedomfighter

      Ne to si sedaj spet lepo izpostavil razliko med nami normalnimi in vami spranimi…ce jaz kritiziram rkc to ni nobena pohvala socialistov ker nimajo veze…ce recem je olimpija zanic to ni pohvala maribora…taki kot ti ste ideolosko tako zaznamovani da ce kdo samo malo pokritizira vaso ideologijo ali vaso vero ga takoj oznacite za nekega komunista ali socialista…vecina ljudi ki jih jaz poznam ne mara ne enega ne drugega ne vem pa kje ti zivis da je vse tako crno belo…o zlocinih kristjanov a zate suznjelastnistvo ni zlocinsko…sploh samo 150 let nazaj…a tebi spansko iztrebljanje ameriskih ljudstev ni zlocin? A tebi namerna zasvojitev kitajcev z opijem ni zlocinsko? A tebi pogromi niso zlocinski? A tebi sezigi nedolznih zensk nuso zlocin? A tebi klanje protestantov ni zlocin? A zate jeruzalemski genocid ni zlocin? A nadaljujem?
      Res me zanima kako lahko ljudje kot ti prezivite ce mislite da je vsak ki se ne strinja z vami nek sovraznik…ni cudno da ste vsi na robu zivcnega zloma ker ce bi jaz vrjel da je vsak ki se ne strinja z mano moj sovraznik bi se mi sigurno odpeljalo tako kot se je tebi…ps. maduro je kristjan tako kot vecina venezuelcanov tako da…kristusov nauk pa ima sam po sebi ogromno skupnega s socialisticnim sploh glede odnosa do uspesnih in bogatih

 • bubamara

  Golazen dolenjska je dvignila roko nad velikega moža tako po postavi kot duhu. Dejanje vredno največje obsodbe. Neposreden dokaz kakšna je bila inteligenca primitivcev v takratnih časih. In ti primitivci so prevzeli v roke državo. Bljek.

  • jan Gedli

   Še vedno imajo moralni primitivci v rokah državo.

 • Antonius

  Fritzl bi lahko na dražgoškem opevanju vseh mogočih revolucionarnih gošarskih zmag, omenil še veličastno zmago nad nadškofom Vovkom. Ognje je omenjal, zažig nadškofa Vovka pa niti z eno besedo ni k praznično zmagovalnemu vzdušju pridodal.
  ————
  Sicer pa, na današnji dan pred 75 leti so se revolucionarji pohvalili, da so na *osvobojenem* ozemlju speljali prvo partizansko smučarsko tekmo v Cerknem. Poudarek je na partizanskem *osvobojenem*.
  —-
  Na današnji dan pred 30 leti se je začel tudi zadnji jugoslovanski partijski kongres, ki nam je Sloveniji na koncu navrgel krokodilje solze partijke Lokarjeve, Kučan je pa s svojo protislovensko opcijo še danes na tistem partijskem kongresu v Beogradu.

  • RATATA

   ves dan o komunistih, o jugoslaviji in o holokavstu nabijajo na RaPrviSlo!!

   • DEATH TO COMMUNISM

    Misliš, o holohoaxu?!

    • RATATA

     o holokavsu ja

 • Janež Grimz

  Ja ok, spoštujem vaše mnenje. Nekaterim se vidi, da ste tempirane bombe…. :)
  Ampak še enkrat sprašujem, je to način, kako prepričati neopredeljene in na dolgi rok večati bazo desničarjev, da se koncno upre levemu ustroju, ki naj bi simpatiziralo s komunizmom ali zgolj širjenje tovrstne propagande, da se začnejo ljudje še bolj sovražiti med seboj. Potomci ne eni ne drugih nimajo nič s tem in morajo slišat, izvedet za oba vidika. Tukaj se mi pa zdi, da se lajna damo eno in isto. Ne vem.

  • marker

   Za vse bi bilo najbolje da se pospravijo ti dogodki v zgodovinske anale. S tem mislim, da se končajo te nesmiselne proslave, ki se vrstijo vse leto. Po 75 letih imamo že vsega dovolj. Žal so ravno te proslave gorivo za tranzicijsko levico, ki si prilašča zgodovino.

   • Janež Grimz

    Evo, točno to! Začnimo govorit o sedanjosti. Ker čim začnemo govorit o zgodovini, se lahk sam še vrtimo v krogu. Nikad kraja :)

  • nobenemu se ni potrebno ničesar upirati :) še vsak komi-socialističen sistem se je sesul sam v sebe :) ponavadi krvavo….in ta lep dan čakamo….ko se bo sesulo, da ga naredimo krvavega :) mi smo pripravljeni :)

 • nočna mora

  Komunisti niso bili teroristi…bili so naša legalna in legitimna oblast. So pač čistili klerikalno izdajalsko golazen… Pa kaj zdaj?

  • DEATH TO COMMUNISM

   Legalna in legitimna oblast…?!?!?! Mislis tisto legalno in legitimno oblast, ki je prevzela oblast z revolucijo in de-facto državnim udarom?!?!? Legalna in legitimna oblast je to lahko samo za zabite primitivce, kot si ti. Usrane!

   • nočna mora

    Partizani in komunisti so premagali naciste, kaznovali izdajalske domobranske podgane in postavili legitimno oblast. Celi svet je to priznal…razen vas neodomobrančkov. Kapish?

    • DEATH TO COMMUNISM

     Kaj tako zavrženo idiotskega lahko pride samo od tebe! Partizani so premagali naciste… brez ene same dobljene bitke!?!?!?!?!? Da so Nemci izgubljali vojno zaradi Rusov in ZDA za kretena kot si ti sploh ni pomembno…. Še bolj si zabit, kot sem mislil!!! Domobranci so bili v kaosu 2.sv. vojne edina častna vojaška tvorba, nastali so pa zaradi idajalskega nasilja komunajzarskega VOSa nad lastnim narodom. Pizdun, zgodovine se uči!!!

     • nočna mora

      Kdo ti je to povedal…Dežman? Kvazi zgodovinar?

     • DEATH TO COMMUNISM

      Zato, da se kaj neodvisnega in objektivnega izve, ne rabiš Dežmana, ampak mal soli v glavi in mal te mora zanimat, pa boš našel vse kar rabiš. Vi levuhi ste tolk nesposobni, da niti datumsko ne znate pošlihtat zgodovinskih dogodkov, kaj šele kaj drugega… Že samo vrstni red dogodkov bi ti veliko lahko razkril, pa si 1. preveč zabit za kaj takega in 2. preveč nafopan z rdečo kugo, da bi zmogel pogledat kaj dlje od svoje riti.

    • rabbit

     Kje so jih premagal,i a da so dva dni potem, ko so le ti odšli vkorakali v prazno Ljubljano, kje vidiš ti kakšno zmago.

     • DEATH TO COMMUNISM

      Nemci se zaradi dogodkov drugje po Evropi umaknejo iz Slovenije, partizani pa to proslavljajo kot zmago… hahahahaha pizda, kaj tako bebavega so zmožni sproducirat samo komunajzarji!

     • a še nisi opazil, da gre za življenjske poražence, ki iz luzerstva poizkušajo narediti zmagoslavje….da bi se vsaj enkrat počutili zmagovalno :) pa jim razen lastnega razglašanja “zmag” ni uspelo nič :) še rusi so se jih znebili :) oziroma jih dali na vrvico v majhno sterilno kletkico, kot se za duševno motene spodobi….

 • ptr

  Naredite še malo primerjave z goriškim cerkvenim zborovodjo Lojzetom Bratužem. Tako kot Vovk je tudi on živel po totlitarnim škornjem, izkoriščal tisto malo pravic, kolikor jih je režim še dopuščal (cerkveni zbori so tudi pod fašizmom smeli peti v slovenščini), oblasti ga nikakor niso mogle obsoditi po legalni poti. No, tu se začne nekaj razlik. V celi Gorici je bilo premalo toliko zakrknjenih fašistov, da bi nadenj lahko naščuvali ruljo, kot so jo nad Vovka. Pravzaprav so komaj uspeli rekrutirati nekaj črnosrajčnikov, ki so ga ugrabili, mučili in silili v pitje strojnega olja. Pa še po tistem je, za razliko od komunizma, bil nemudoma sprejet v goriško bolnišnico in čeprav je bilo očitno, da so posledice zatrupitve usodne, so se maksimalno potrudili in ga pri življenju obdržali še skoraj dva meseca. Ko je bilo jasno, da so mu že dobesedno šteti dnevi, so se pod bolnišničnim oknom zbrali njegovi učenci in mu zapeli slovensko pesem. Fašoti se niti niso preveč trudili, da bi jih poskusili ujeti, najbrž bi bili komunisti dosti vztrajnejši, če bi kdo kaj podobni nezaželjenega zapel med Vovkovim zdravljenjem. In nenazadnje so mu dovolili celo nek normalen pogreb, karabinjerji so dovolj daleč stran celo pazili, da ne bi kakšen fašo prišel izzivat.

  • bubamara

   Fašisti so amaterji proti komunistom.

   • DEATH TO COMMUNISM

    Res je. Majhni otroci…

 • rabbit

  To je bil zadnji slovenski škof, ki ni sklepal kompromisov s komunisti in je na prvo mesto postavil vero in svoje ljudi, ne pa bil za par drobtinic pripravljen spregledati umore, krajo in ostale svinjarije, ki so jih delali komunisti.

  • Lustrator

   No, po Vovku jih je bilo še nekaj, med njimi je najbolj trpel Stanislav Lenič, ki so ga komunisti držali v zaporu kar 8 let in pol, od tega kar 26 mesecev (2 leti in 2 meseca!) v samici (!!!). Tudi nadškof Rode je svoje škofovstvo vzel zelo resno in se ni uklonil rdečemu režimu – to kar se zadnja leta dogaja, pa raje pozabimo…

 • nočna mora

  Zakaj pišete samo to kar vam odgovarja? Zakaj ne poveste celotne zgodbe? Vovk je ljubljansko škofijo prevzel v težkem obdobju, materialno in moralno zlomljeno. V času revolucionarnega prevzema oblasti se je moral spopadati z upravičenimi očitki, da je cerkev, vsaj ljubljanska škofija, v drugi svetovni vojni pomagala okupatorju. Tako je Vovk za novo leto 1946 napisal posebno pismo duhovnikom ljubljanske škofije, v katerem je predstavil svoj pogled na medvojno dogajanje, na vpletanje cerkve v politiko in na krivdo, ki jo je zagrešila ta ustanova.

  • nočna mora

   To pismo je velikega pomena za naše zgodovinopisje, ne vem sicer, zakaj je prišlo v javnost šele sedaj. V tem pismu je povsem pomembno, da je škof Anton Vovk povedal, da je naša cerkvena skupina, ki je vodila kolaborativno akcijo, popolnoma napačno razumela vatikansko politiko.

 • JANEZ GUS

  Če misli komunistično zgodovino pisje ta dogodek pomesti pod preprogo se zelo moti.Reponja in fašist Perjazzi sta z Možinovim Razkolom prilezla v svojih lažeh na pokošeno.Piše se tudi zločin v Novem mestu nad nadškofom Vovkom.Kako je že rekel zločinec in vele izdajalec Kučan-nič več ne bo tako kot je bilo,jutri je nov dan.Komunjarji,vašim lažem zmankuje municije.

 • KUKI12

  Po pripovedovanju stare mame, ki je napadalce poznala po imenu in priimku ( bili so iz okolice Trebnjega), ni noben umrl naravne smrti. Imeli so zelo težak preostanek življenja, če se temu lahko tako reče.

 • milanček

  kot glavni izvajalec v tem kriminalnem dejanju, se omenja priimek, jakič! a je komu ta priimek poznan? sorodnik, ja verjetno!

 • pesjanar

  Pozabljamo na duhovnika iz Prekmurja Danijela Halasa,umorjen na grozovit način leta 1945 po vojni in to samo zato ker je pridigal da ni dobro če ljudje prestopijo v zadruge,pri njegovem umoru je imel prste zraven pisatelj miško kranjec v tistih časih partijski človek in velik sovražnik cerkve.

  • Lustrator

   Na wikipediji pa seveda “politično korektno”; “16. marca 1945 so ga, na poti iz Lendave proti Veliki Polani, v Hotizi zajeli neznanci, ga mučili in ubili, njegovo truplo pa vrgli v Muro.”

   Sramota, kako si ideološki potomci zločincev še danes ne upajo priznati resnice, kaj šele se pokesati in za zločine opravičiti svojcem. Takšna (ne)dejanja so vedno vodila v vojne.

 • MEFISTO MODRI

  A Marko Prec se pa ni oglasil, saj običajno prec reagira?