fbpx

Na današnji dan pred tremi leti je več kot tri tisoč podpornikov pospremilo vodjo opozicije Janšo na prestajanje krivične zaporne kazni

Foto: STA

Na današnji dan pred tremi leti je skupina več kot 3 tisoč podpornikov pospremila predsednika stranke SDS Janeza Janšo na prestajanje krivične dveletne zaporne kazni po obsodbi v protipravnem procesu Patria. Decembra iztega leta so Janšo izpustili na prostost, aprila 2015 pa je Ustavno sodišče RS dokončno razveljavilo celotno sodbo in jo vrnilo prvostopenjskemu sodišču, kjer je sramotno zastarala. Sočasno z odhodom Janše v zapor so njegovi podporniki ustanovili odbor za varstvo človekovih pravic Odbor2014, ki se pod vodstvom Aleša Primca že tri leta bori za vladavino prava v Sloveniji in s shodi pred vrhovnim sodiščem opozarja na kršitve človekovih pravic v sodnih postopkih. 

Pred tremi leti je več tisoč glava množica ljudi pospremila prvaka opozicije, ki je moral zaradi protipravne in krivične obsodbe na prestajanje krivične dveletne zaporne kazni, ki jo je potrdilo Višje sodišče v Ljubljani. Ironično, Janša je takrat zbranim dejal, da se je zgodba po 25 letih ponovila, povsem enako pa so režimski mediji trobili, da je treba vsako sodbo spoštovati, saj takrat razen redkih izjem noben medij ni poročal skladno z resnico.

Sodna odločitev je za več mesecev uničila družinsko življenje družine Janša. (Foto: STA)

Boj, ki se še ni končal
Janša je že ob slovesu napovedoval, da štiriletni boj na sodiščih za pravico še ni končan, po številnih pravnih bitkah s slovenskim sodstvom pa ga je Ustavno sodišče RS decembra istega leta predčasno izpustilo na prostost, aprila naslednje leto pa je sodbo soglasno in dokončno razveljavilo ter vrnilo na prvo stopnjo, kjer niso sledili obrazložitvi ustavne odločbe, zato je primer zastaral, vrhovno sodišče pa je nato zavrnilo zahtevo predsednika SDS Janše za varstvo zakonitosti zoper sodbi ljubljanskega okrajnega in višjega sodišča glede zastaranja zadeve Patria, saj bi se ta morala končati z vsebinsko sodbo.

Po kraji volitev so mu protipravno odvzeli še poslanski mandat
V istem obdobju, ko so Janšo spravili v zapor, so bile razpisane predčasne parlamentarne volitve, ki so bile po mnenju mnogih nelegitimne, saj je bila onemogočena pravična tekma med političnimi strankami, zato je na njih nepresenetljivo zmagala Cerarjeva SMC, SDS pa je bila druga z 20,7 odstotka glasov. Poslanci nove leve koalicije so nato Janši protipravno odvzeli še poslanski mandat, vendar je njihova odločitev znova dobila zaušnico z ustavnega sodišča, ki je Janšev mandat utemeljilo kot povsem zakonit in legitimen.

Foto: STA

Z. V.