fbpx

Na gospodarskem ministrstvu kar trije novi primeri koronavirusa

Foto: STA

Na ministrstvu za gospodarstvo so v zadnjih dveh tednih pri treh javnih uslužbencih potrdili okužbo z novim koronavirusom. Vsem okuženim so odredili samoizolacijo. Minister Zdravko Počivalšek ni med okuženimi, prav tako ne v samoizolaciji ali karanteni. Doslej so ga dvakrat testirali, obakrat je bil negativen. Minister Počivalšek tudi ni bil v stiku z okuženimi, so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Od pojava epidemije so bile na gospodarskem ministrstvu sicer potrjene štiri okužbe z novim koronavirusom, ena že v samem začetku epidemije. Nazadnje so okužbo zasledili v sredo. Vsem obolelim so takoj odredili karanteno po navodilih NIJZ. V sodelovanju z epidemiologom in osebnim zdravnikom je ministrstvo zaposlenim posredovalo tudi navodila in usmeritve NIJZ. Zaposlenim, ki so bili v morebitnem stiku z okuženim, so odredili delo od doma in omogočili oddaljen dostop za nemoteno opravljanje dela na daljavo, poroča STA.

Zaradi preventivnih ukrepov in zagotavljanja varnosti zaposlenih na ministrstvu redno izvajajo razkuževanje vseh poslovnih prostorov. Zaenkrat so v javnost sicer prišli podatki iz ministrstva, ni pa še jasno ali so bile tudi kakšne morebitne okužbe pri drugih organih v sestavi in v izvajalskih organizacijah. Namestnica vladnega govorca za koronavirus Špela Horjak je na današnji vladni novinarski konferenci ob vprašanju okužb na gospodarskem ministrstvu sporočila, da se ministri in predsednik vlade testirajo dokaj redno.

Foto: STA

Po njenih navedbah je 50 odstotkov vseh okužb preneseno v službi. Horjakova ob tem še poziva, da moramo tako v zasebnem življenju kot v službi spoštovati samozaščitne ukrepe, ker le sami lahko preprečimo nadaljnje širjenje virusa. “Covid-19 kroži v Sloveniji in nikakor ne moremo trditi, da so visoke številke povezane z vnosom virusa iz tujine,” je opozorila.

Sara Kovač