Na misijo v Kijevu se je prijavil nekdanji LDS-ov minister Kopač

dr. Janez Kopač (Foto: STA)

Medtem ko napotitev diplomatske misije v Kijev močno razburja opozicijo, se je izkazalo, da se je na misijo v Kijevu prijavil nekdanji LDS-ov minister in kandidat na listi stranke Zares, dr. Janez Kopač. Po naših podatkih Kopaču na prijavo sicer še niso odgovorili, je pa premier Janez Janša napovedal, da bo civilno diplomatsko misijo vodil pripadnik Slovenske vojske.

Predsednica stranke SD  Tanja Fajon je diplomatsko misijo označila za “skrajno neodgovorno, nespametno in problematično potezo, za igranje z varnostjo naših državljank in državljanov”. Po njenih besedah gre za nepotrebno izzivanje Rusije in dodatno eskalacijo konflikta. “Tega ne potrebuje ne Ukrajina ne Slovenija. Potrebujemo umiritev, premirje in pogajanja za mir,” je bila kritična. Tudi predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je premierju Janezu Janši očital pretirano vmešavanje v ukrajinske razmere: “Janez Janša že od začetka te vojne spodbuja takšno retoriko, kot da so Rusi že zasedli Madžarsko in so že tik na tem, da bodo udarili preko Lendave v Slovenijo, kar pa seveda ni res. Kot predsednik vlade bi največ naredil, če bi se ukvarjal z domačimi problemi, ki so tudi posledica vojne v Ukrajini.

Medtem ko so premierjevo pobudo kritizirali tudi v stranki SAB in Levici – “V najslabšem primeru se lahko res zapletemo v to vojno in samo bog ve, kakšne so lahko posledice tega,” je dejal Luka Mesec, pa očitno niso vsi z levega političnega pola mnenja, da gre za slabo potezo. Dobro obveščeni viri so nam namreč sporočili, da se je na misijo v Kijevu prijavil dr. Janez Kopač, nekdanji LDS-ov minister za okolje in prostor. Kopač je sicer del ožjega kroga Gregorja Golobiča, na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi Zares, od leta 2012 pa je direktor Sekretariata Energetske skupnosti s sedežem na Dunaju. Tudi na levi strani je torej ostalo še nekaj razuma, škoda je, da KUL-ovci v svoji predvolilni ihti le-tega ne premorejo.

https://twitter.com/MiroCerar/status/1506924958034841605?s=20&t=bpUk6k0YBrNxpVV_wgh3yQ

“Odločitev, da se (vojaškega) odpravnika poslov napoti v Kijev, je tako za Ukrajino kot tudi za Slovenijo v tem času brez prave koristi in pomena ter kaže na neproduktivno politično pretiravanje na mednarodnem parketu,” je svoje kritično mnenje delil tudi nekdanji premier dr. Miro Cerar, kar v komentarjih ni ravno poželo odobravanja. Med drugim so ga poučili, da če ima odpravnik poslov, ki bo šel v Ukrajino kot uslužbenec MZZ, vojaški čin in je dosedanji uslužbenec obrambnega ministrstva, zato še ni “vojaški odpravnik” poslov. Spomnili pa so ga tudi na to, da je sam na mednarodnem parketu totalno pogorel, in sicer ravno zaradi svojih odločitev oz. neodločitev.

Sara Kovač