Na plebiscitu smo dokazali, da smo zgodovinski narod

Datum:

Danes obeležujemo dogodek, ki je bil prelomen in edinstven v zgodovini slovenskega naroda. 26. decembra 1990 je bil razglašen izid plebiscita o samostojnosti. Slovenke in Slovenci smo glasovali ZA. ZA svobodno in samostojno Slovenijo.

Dan pred svetim večerom leta 1990 je potekal referendum, na katerem se je odločalo o slovenski samostojnosti in neodvisnosti. Vprašanje na glasovnici je bilo: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” Ob izražanju želje po samostojnosti smo pokazali veliko enotnost. Enotnost, ki ji v zgodovini slovenskega naroda še nismo bili priča. Republiška volilna komisija je ob izidu glasovanja ugotovila, da se je glasovanja udeležilo 1.361.738 volilnih upravičencev oziroma 93,2 odstotka. Za samostojno Slovenijo je glasovalo 1.289.369 ali 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev, proti jih je bilo 57.800 oziroma 4 odstotke, 12.412 ali 0,9 odstotka glasovnic pa je bilo neveljavnih. 99.354 volilnih upravičencev se plebiscita ni udeležilo. Okoli 170.000 državljank in državljanov osamosvojitve Slovenije ni podprlo. Tistim, ki osamosvojitve niso podprli, Slovenija ni bila nikoli intimna opcija.

Odločitev, da se bo zgodil referendum, je padla novembra 1990 v Poljčah. Na posvetu so tedanji delegati vladne koalicije DEMOS in nekateri strokovni sodelavci sprejeli zgodovinsko odločitev. Gonilo odločitve, ki je nas uvrstila med zgodovinske narode, je bil dr. Jože Pučnik. Sestanku v Poljčah je v začetku decembra 1990 sledilo sprejetje Zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Ta je med drugim narekoval, da se bo plebiscit zgodil 23. decembra in da mora republiška skupščina v šestih mesecih od dneva razglasitve plebiscitarne odločitve sprejeti ustavne in druge akte ter ukrepe, potrebne za osamosvojitev. Na podlagi tega sta bili 25. junija 1991 sprejeti Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracija o neodvisnosti, s čimer so bili postavljeni formalni temeljni slovenske samostojnosti.

Dan samostojnosti in enotnosti je spomin na čas, v katerem je v vsem svojem sijaju vzcvetela slovenska pomlad. To je bil čas iskanja osebne in nacionalne svobode, poudarjene domoljubnosti, čas upanja in vere v boljše življenje Slovenk in Slovencev. S strani slovenskega naroda je bila izkazana velika enotnost. Toda za domovino ni dovolj narediti zgolj ene velike stvari, ampak se je zanjo potrebo truditi vsaki dan. Težko se je znebiti občutka, da v teh prazničnih dneh na slovenskih domovih vihra premalo slovenskih zastav, s čimer ob tako pomembnem slovenskem prazniku izkazujemo premalo spoštovanja. V Slovenski demokratski stranki se bomo še naprej zavzemali za vse tiste vrednote, ki smo jih podprli na plebiscitu leta 1990. Zagotavljamo, da bomo prispevali svoj delež k ohranjanju slovenske državnosti in se še naprej zavzemali za krepitev državljanske enotnosti. Decembra leta 1990 smo uresničili tisočletne želje naših prednikov o lastni državi, zato bodimo na ta zgodovinski trenutek izjemno ponosni.

Vsem Slovencem in Slovenkam čestitamo ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Oblast bi za 100% višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...