fbpx

Na RTVS prestrašeni zaradi prihoda Luke Svetine

Voditelja Odmevov Tanja Starič in Igor E. Bergant (foto: Facebook)

Dejstvo, da Luka Svetina, nekdanji novinar in voditelj na Nova24TV prihaja v Odmeve na RTVS, je več kot očitno v nekaterih medijih, kot je Reporter, pa tudi na sami javni televiziji, zbudilo paniko. Nekateri mu očitajo “propagandno” vodenje na Nova24TV, medtem, ko se nekateri novinarji na RTVS bojijo, da bo posegel v njihovo dosedanjo samooklicano “nepristranskost”, čeprav so ravno oni tisti, ki so pravila nepristranskosti doslej večkrat kršili. Zadnji primer je poročanje o Blejskem strateškem forumu, ki je bil za razliko od prejšnjega leta letos v ospredju, česar se očitno zavedajo tudi sami, zato brišejo lanske Odmeve, ki bi to dokazali.

Nekateri mediji se še kar ne morejo sprijazniti, da na javno televizijo prihaja nekdanji novinar na Nova24TV Luka Svetina. Očitajo mu pristransko vodenje v prid SDS, kljub temu, da je bilo v njegovih oddajah večkrat moč videti tudi pripadnike leve opcije, seveda le tistih, ki so si povabilo upali sprejeti, saj je več pripadnikov leve opcije iz neznanih razlogov večkrat zavrnilo povabilo. Svoje mnenje o njegovem prihodu v Odmeve sta izrazila tudi Tanja Starič in Igor E. Bergant, medtem, ko je po poročanju Reporterja Rosvita Pesek ostala brez komentarja. Ponovno je bil poudarek na objektivnosti in pristranskosti, ki so jo sami večkrat kršili. To dokazujejo številne pretekle analize UKOMA, o katerih smo tudi že poročali.

Znano je, da novinarji na RTVS niso naklonjeni spremembam, niti “drugače mislečim”, zato je prihod nekdanjega novinarja Nova24TV na RTV toliko  večji šok. Tanja Starič je za Reporter povedala, da njegovega dela sicer ne pozna, da pa je naklonjena prihodu četrtega člana v ekipo, vendar je ob tem močno poudarila, da v Odmevih “o dnevnih dogodkih torej ne samo poročajo, ampak jih skušajo umestiti v širši kontekst, jih analizirati, podrobneje pojasniti, soočiti različna menja. Ključna je verodostojnost oddaje in ekipe, ki jo ustvarja.”, je dejala Staričeva, medtem, ko je “nepristranski” novinar Igor E. Bergant njegov prihod komentiral s posmehljivim pregovorom. Ironično, da se ponovno omenjata verodostojnost in profesionalnost, ko pa so analize Ukoma v preteklosti neštetokrat dokazale, da se oddaj na RTVS lotevajo vse prej kot nepristransko. Spodaj je le nekaj primerov njihovega preteklega enostranskega poročanja.

RTV Slovenija ob hudih obtožbah ni poiskala vladnega odziva. (Foto: posnetek zaslona)

Njihovo lažno profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje je za Domovino razkril že Andrej Copabianco, ki je podrobno analiziral poročanje v prvem večernem dnevniku po zaprisegi Janševe vlade leta 2020 in po nastopu Golobove vlade 2. junija letos, ko sta nastopala isti voditelj in ista politična komentatorka. S svojo analizo je prišel do jasne ugotovitve, da sta bili poročanji na obeh zaprisegah med seboj izrazito drugačne, kot so bile drugačne uporabljene besede ob poročanju. Seveda, so bile lepše in mehkejše besede in besedne zveze uporabljene v poročanju o Golobu, medtem, ko so za Janeza Janšo uporabili bolj grob besednjak.

Mediji, ki več kot očitno niso spremljali doslejšnjega dela Svetine mu očitajo politično propagando v prid SDS medtem, ko trdijo, da na RTV Slovenija že po zakonu veljajo standardi nepristranskosti. Veljajo že, vendar jih je RTVS že neštetokrat kršila, zadnji in nedavni očitni primer kršenja pravila nepristranskosti poročanja je bilo letošnje poročanje o Blejskem strateškem forumu. Čeprav je bila udeležba predsednikov vlad in držav na letošnjem Blejskem strateškem forumu kar nekajkrat nižja od lanske, je bilo mogoče opaziti velikansko razliko v poročanju osrednjih medijev.

Še posebej izstopa poročanje javne RTVS, ki jo financiramo prav vsa gospodinjstva. Letos je bilo namreč dogajanje na Blejskem strateškem forumu v ospredju, lani pa je bil dogodek potisnjen v ozadje, saj je bilo tistega dne precej pomembnejših dogodkov, kot je denimo zmaga našega kolesarskega asa Primoža Rogliča na etapi dirke po Španiji. Na RTVS se svoje pristranskosti zavedajo, saj je več kot očitno namerna, vendar so za vsak slučaj začeli brisati sledi oziroma lanskoletne Odmeve, kjer je vidno, da je bila lani BSF je obrobna tema.

Tanja Brkić