fbpx

Na Šarčevi strankarski televiziji POP TV z lažjo in zavajanji nad Milana Zvera: Je urednica Dejstev plačana za diskreditiranje SDS in propagiranje levice?

Alenka Marovt in Branko Čakarmiš. Foto: instagram, sta

Z volilno kampanjo za evropske volitve so na POP TV postregli s pestrim naborom novih laži, zavajanj in neresnic. Tokrat so si pomagali z njihovim novim segmentom, imenovanim “Dejstva”, ki pa se je hitro izkazal za zgolj še eno uporabno orodje v kampanji proti SDS.

V Sloveniji se je v zadnjih letih vzpostavil določen vzorec delovanja osrednjih medijev. Pri svojem hujskaštvu pa prednjači predvsem komercialna POP TV. Tako so se tokrat spravili na tvit evroposlanca SDS Milana Zvera, objavljenega v januarju 2019.

Takrat je Zver zapisal: “Izglasovali smo novo direktivo EU: Če boste izgubili, poškodovali potni list med potovanjem po državi, kjer ni slovenskega veleposlaništva, boste lahko dobili nujni kratkoročni potovalni dokument na veleposlaništvu katerekoli države članice EU.”

Pri 24ur pa so v naslov novice, ki je ostala na vrhu naslovne strani dobršen del dneva, zapisali, da se Zver “hvali z novostjo, staro 15 let”. Po informacijah naših virov naj bi članek sprva trdil, da ta “novost” obstaja več kot 20 let, preden so popravili. A pri tem se niso dali motiti s komentarji na socialnih omrežjih, ki so jih označili za lažne.

Namreč, v svojem tvitu se Zver ni nikjer hvalil, da je storil nekaj, česar ni. Uporabil je množino, in jasno je, da se je ta nanašala na evropske poslance. To, kaj je bilo že prej, je v celoti nerelevantno za dokazovanje resničnosti “dejstva”, ki so ga “preverjali” na 24ur. Namreč, neizpodbitno dejstvo ostaja, da je Evropski parlament izglasoval novo direktivo, ki  državljanom EU omogoča pridobitev začasnega potnega lista tudi na drugih veleposlaništvih držav članic EU, če matična država v določeni državi nima svoje ambasade.

Dr. Milan Zver. Foto: printscreen

Dejstva postavljajo trditve 24ur na laž
V obrazložitvenem memorandumu so namreč pojasnili, da nekatere države članice zaradi pomislekov glede njenih varnostnih značilnosti niso več uporabljale enotne oblike potne listine za vrnitev v EU. Nova direktiva pa bo prisilila vsa veleposlaništva držav članic EU v izdajo teh dokumentov.

Na to so opozorili tudi urednico Dejstev Alenko Marovt, ki pa se za to ni menila. Poslanec SDS Žan Mahnič je tako na Twitterju zapisal, da je edino dejstvo pri Dejstvih to, “da je Alenka Marovt pred vsakimi volitvami plačana za diskreditacijo SDS in propagiranje levice”. Ob tem se je Mahnič obregnil še ob dejstvo, da je vodilna kandidatka LMŠ Irena Joveva še do pred kratim delala na POP TV, kjer je pela hvalospeve ravno premierju Marjanu Šarcu.

Ob tem velja spomniti ravno na nedavni nastop Joveve, na katerem ni znala odgovoriti niti na preprosto vprašanje glede vstopa Hrvaške v schengensko območje. Ob tem se lahko vprašamo, kako točno so se pri 24ur lotili preverjanja “dejstev”, ko pa jih lahko postavi na laž vsakdo, ki si vzame sekundo časa in sam preveri njihove trditve. Mar sploh lahko govorimo o preverjanju dejstev ali gre zgolj za še en propagandni umotvor, ki se ga rabi zgolj za širjenje lastne politične agende pod pretvezo objektivnosti in nevtralnosti?

R. O.