fbpx

Na slovenskih cestah in mejnih prehodih tudi ta konec tedna daljši zastoji

Foto: STA.

Tudi danes je na slovenskih cestah povečan promet, ki je ponekod že povzročil zastoje. Daljše čakalne vrste so že nastale tudi na večih mejnih prehodih, kot so Sečovlje, Dragonje, Metlika, Sočerga, Starod, Jelšane in Gruškovje. Pred predorom Karavanke je nastal sedemkilometrski zastoj, zato voznikom priporočajo izvoz Jesenice vzhod ali Lesce. Predor Ljubelj občasno zapirajo zaradi gostote prometa in kontrole, ki jo izvajajo na avstrijski strani. Voznikom na Prometno-informacijskem centru priporočajo, da se na pot odpravijo zgodaj zjutraj ali proti večeru.

Na mejnem prehodu Sečovlje morajo vozniki čakati eno uro za vstop in izstop iz države, pol ure pa se čaka na prehodih Obrežje in Sočerga, kjer morajo vozniki enako dolgo čakati tudi za izstop iz države. Najdaljše čakalne vrste so nastale na mejnih prehodih Dragonja, Jelšane in Starod, kjer se čaka uro in pol za izstop iz države, medtem ko se na mejnem prehodu Gruškovje čaka ‘le’ eno uro.

Po podatkih hrvaškega avtokluba HAK je daljši zastoj pred mejnima prehodoma Sečovlje in Dragonja dolg že 6 km.

Med Hajdino in razcepom Draženci proti Hrvaški je na koncu podravske avtoceste kilometrski zastoj, na pomurski avtocesti pred prehodom Pince pa je po prometni nesreči še vedno polkilometrski zastoj, še poroča STA.

To poletje smo priča skorajda vsakodnevnim zastojem na avtocestah, zaradi sistematičnega preverjanja vseh potnikov v skladu z novo evropsko uredbo, ki ga policisti izvajajo od 7. aprila letos, smo se morali privaditi tudi na daljše čakanje na mejnih prehodih s Hrvaško. Nov režim na mejah je med vozniki povzročil veliko nejevolje in kritik, še posebej v poletnih mesecih, ko Slovenci množično romajo na počitnice na Hrvaško. Zato je že kmalu po uvedbi novih pravil slovenska policija je v skladu z veljavnimi schengenskimi pravili opustila nadzor pri tistih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje, zlasti pri starejših in otrocih.

U. V.