fbpx

Na terenu sekretar Šefic in predsednik Pahor, ministric Györkös Žnidarjeve in Katičeve pa nikjer

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je danes obiskal namestitveni center v Šentilju, kamor že ves dan z avtobusi in vlaki dovažajo begunce z drugih delov Slovenije. Na teren se sicer odpravlja tudi predsednik Pahor, svojih policistov in vojakov pa danes očitno nimata namena obiskati niti notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar niti obrambna Andreja Katič.

Kljub kaosu je Šefic prepričan, da Slovenija zaenkrat dobro obvladuje položaj, kar naj bi priznavali tudi migranti. “Moram reči, da sem navdušen nad odlično organizacijo, tako kar se tiče civilne zaščite kot varnosti ter sodelovanja med slovensko policijo in vojsko. Resnično vse pohvale in zahvale celotni ekipi, občini in vsem prostovoljcem, ki sodelujejo v tem nastanitvenem centru,” je dejal v izjavi za medije po sprehodu skozi šotorišča. Slednja je obiskal v družbi šentiljskega župana Štefana Žvaba ter predstavnikov Civilne zaščite in policije.

Prostovoljci vse bolj izčrpani
Po obisku je Šefic ugotavljal, da pri oskrbi beguncev ne prihaja do večjih težav, razen da prostovoljcem, “ki tu odigrajo izjemno pomembno vlogo,” počasi pehajo moči, zato bodo potrebovali okrepitve. “To je ena od prioritet, ki jo skupaj z upravo za zaščito in reševanje, ministrstvom za delo in drugimi iščemo. V bistvu smo že našli neko rešitev, ki pa jo moramo v prihodnjih dneh tudi operacionalizirati in formalno urediti,” je pojasnil.

Policisti so na območju Rigonc danes sprejeli že tretjo skupino beguncev, ki je prestopila zeleno mejo. Na vlaku, ki je v bližino meje pripeljal okoli 11.30, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1403 beguncev. V Šentilju pa v naslednjih urah pričakujejo 3017 migrantov.

Na področju prehajanja slovenske meje s Hrvaško ne vidi večjih sprememb. “Danes bomo še tekom dneva dali neke nove predloge, da vendarle vzpostavimo konstruktivno sodelovanje s Hrvaško,” po vzoru sodelovanja z Avstrijo. “Z avstrijsko stranjo sproti usklajujemo in urejujemo vse aktivnosti,” je dejal.

Predsednik Odbora za obrambo in poslanec SDS Žan Mahnič je po današnjem obisku brežiške občine predlagal rešitev po madžarskem vzorcu. Slovenija pa bi morala tudi čim prej sprejeti pomoč, ki jo ponujajo države Višegrajske skupine ter Nemčija in Avstrija oz. pomoč, ki jo je vlada v preteklosti nespametno zavrnila, je med drugim še povedal Mahnič.

Slovenija ni nikoli zavrnila pomoči drugih držav članic ob soočanju z migrantskim valom, se je na navedbe poslanca SDS Žana Mahniča odzvala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Mahničeve navedbe je označila kot neodgovorno in nedržavotvorno dejanje tistih, ki za svoj politični obstoj potrebujejo vtis izrednih razmer.

Vrhovni poveljnik Pahor na terenu
Predsednik republike Borut Pahor se je danes seznanil z begunsko problematiko na brežiškem območju. Ocenil je, da je nedeljski mini vrh EU in Zahodnega Balkana odločilen dan za Slovenijo. Če bodo sprejeti za Slovenijo neugodni sklepi, bo Slovenija ukrepala sama in ne bo čakala, da to prej storita Nemčija ali pa Avstrija, je poudaril Pahor.

Slovenija ne sme postati žep, v katerem bi se ob zaprtju avstrijske in nemške meje zbirali begunci, ker Slovenija tega ne zmore,” je opozoril Pahor.

Na nedeljskem vrhu naj bi se po predsednikovih besedah sestala tudi slovenski in hrvaški premier, Miro Cerar in Zoran Milanović. Kot je pojasnil Pahor, naj bi mini vrhu sledila seja sveta za nacionalno varnost.

U. U., STA