Na tisoče demonstrantov po svetu protestira proti Putinu, shod v podporo Ukrajini napovedan tudi v Ljubljani

Foto: epa

Na tisoče protestnikov v mestih po vsem svetu se je v preteklih dneh podalo na ulice in pozvalo ruskega predsednika, naj ne napade Ukrajine, potem ko je Putin proti vsem mednarodnim aktom razglasil avtonomni republiki v Ukrajini. Putin je danes pričel invazijo, zbiranja ljudi po svetu v podporo Ukrajini se nadaljujejo, svojo podporo Ukrajini bo izkazala tudi Slovenija s shodom, napovedanim za petek ob 16. uri v Ljubljani pred ruskim veleposlaništvom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je s priznanjem dveh separatističnih regij zanetil ogenj v Ukrajini, s tem je neposredno in posredno napovedal invazijo, zato je bil pričetek vojne neizogiben. V podporo Ukrajini in s pozivi ruskega predsednika, naj svoje invazijske misije ne nadaljuje, se je po vsem svetu zbralo na tisoče demonstrantov, ki so s plakati kritizirali ruskega predsednika zaradi njegovega agresivnega držanja ali pa so s plakati pozivali k izogibanju vojni.

Foto: epa

Protestniki so pred ruskimi veleposlaništvi in ​​drugod po mestih, vključno z Londonom, Berlinom, Parizom, Kopenhagnom, Tokiom in Talinom, kazali podporo Ukrajini. Podobne demonstracije s sloganom “Stojimo z Ukrajino” so potekale tudi v drugih svetovnih mestih, med drugim v Stockholmu na Švedskem, Katmanduju v Nepalu, Varšavi na Poljskem in po več državah v ZDA.

Foto: epa

V luči dogajanja in vojnega stanja, v podporo Ukrajini in k pozivanju k miru, bo v petek, 25. februarja, ob 16. uri pred ruskim veleposlaništvom organiziran shod, k vabilu pa je organizator pozval s citatom: “Mi vsi gradimo sedanjost, mi vsi gradimo prihodnost! Ne le Ukrajine, temveč prihodnost vsega sveta”.

Globalno izkazovanje podpore Ukrajini se je pričelo odvijati, ko je ameriški predsednik Joe Biden opozoril ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na neizogiben napad Putinovih vojakov v naslednjih 48 urah, le nekaj ur po tem, ko je Ukrajino prizadel množičen kibernetski napad, usmerjen v njeno vlado in banke.
Tanja Brkić