fbpx

Na vladnem računu za spopadanje s koronavirusom skoraj pol milijona evrov

Slika je simbolična (foto: STA)

Uradni govorec vlade Jelko Kacin se je na novinarski konferenci zahvalil vsem, ki so donirali sredstva na račun pri ministrstvu za finance za spopadanje z novim koronavirusom. Račun ostaja aktiven še naprej, do sedaj pa je na njem zbranih kar 472.652 evrov.

Jelko Kacin se je na novinarski konferenci zahvalil vsem Slovenkam in Slovencem za potrpežljivost in odgovornost v minulih dneh, ki so zaradi lepega vremena kar vabili na svež zrak. Tej zahvali so se pridružili tudi slovenski policisti, ki so konec tedna zaznali še manj kršitev kot teden poprej, in to kljub dejstvu, da so se v soboto sprostili številni ukrepi. “Gre nam zelo, zelo dobro. Zato smo, zato ste zaslužni prav vsi. Ukrepi ne učinkujejo, če se jih ne držimo, toda mi se jih držimo,” je dejal Kacin.

Od danes naprej sicer velja vladni odlok, ki nekatere omejitve še dodatno sprošča. Vrata so odprle nekatere prodajalne, storitvene in športno-rekreacijske dejavnosti, možen je tudi osebni prevzem hrane. Množičnih javnih dogodkov pa še dolgo ne bo – vlada se očitno opira na strokovna mnenja številnih infektologov in epidemiologov, zato je Kacin realno povedal, do kdaj bo še tako: “Vsaj dokler ne najdemo sredstva proti covidu-19 oziroma ne najdemo drugih načinov sodelovanja na takih prireditvah.” Pomembna podlaga za nadaljnje korake pa bo po Kacinovih besedah tudi raziskava, ki jo je 20. aprila 2020 začel izvajati Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, še dodaja Sta.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin. (Foto: STA)

Jelko Kacin je razkril, koliko sredstev se je zbralo na vladnem računu, ki je namenjen za spopadanje z novim koronavirusom – 472.652 evrov, kar je svojevrsten uspeh, glede na to, da je bilo odprtje tovrstnega računa napovedano šele pred slabim mesecem, natančneje 25. marca 2020. Kacin je takrat izpostavil, da gredo evakuacijski leti, s katerimi v Slovenijo pripeljejo slovenske državljane, na račun države. “Slovenija teh letov ne zaračunava in jih ne more zaračunavati. Vseeno pa mislim, da lahko tisti, ki jih na ta način pripeljemo domov, njihovi svojci in prijatelji, donirajo drugim, ki so pomoči potrebni”, vlada pa je v ta namen odprla račun za donacije. Veliko zanimanje za doniranje je bilo tudi med slovenskimi podjetji.

Ministrstvo za zunanje zadeve je še pred tem, 14. februarja, ustanovilo krizno celico, katere glavna naloga je bila pomagati domov vsem Slovenkam in Slovencem, ki so zaradi pandemije obtičali po svetu. Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci razkril Kacin, so doslej 800 državljanov pomagali pripeljati iz tujine, 1500 pa je način vrnitve domov ob pomoči slovenske vlade našlo samih. Po svetu je sicer še vedno vsaj 500 slovenskih državljanov, ki so se obrnili po pomoč ministrstva, hkrati pa je še veliko takšnih, ki slovenskih oblasti niso kontaktirali, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Barbara Majdič