fbpx

Na Žalah položili vence padlim v vojni za Slovenijo, Kopač Mrakova pobegnila še pred koncem slovesnosti

Foto: mo.gov.si.

Na ljubljanskih Žalah so se tako kot vsako leto pred dnevom mrtvih na posebni spominski slovesnosti spomnili vseh žrtev vojne za Slovenijo leta 1991. Slovesnosti so se udeležile tudi tri ministrice, med katerimi je ena izmed njih, Anja Kopač Mrak, Žale zapustila že po nekaj minutah, še preden so ostale delegacije položile vence.

Spomenik padlim v vojni za Slovenijo, Pomnik 1991, vendarle postaja razpoznaven tudi s statusom državnega pomena, ki ga je letos obravnaval Zavod za varstvo kulturne dediščine in nato podal Ministrstvu za kulturo. Le-to je potrdilo, da ima spomenik ustrezne lastnosti za takšno razglasitev, kar so svečano storili junija ob 25-letnici zmage nad jugoslovanskim agresorjem.

Petkove slovesnosti, ki se je začela nekaj po 11. uri dopoldne, so se med drugimi udeležili ministrica za obrambo Andreja Katič z delegacijo, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. V delegaciji ministrice Katičeve sta bila tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Andrej Osterman in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But. 

Vse tri ministrice so ob častnem postroju Garde Slovenske vojske in spremljavi orkestra Slovenske policije k spomeniku položile venec, toda Kopač Mrakova, ki je venec položila v imenu Vlade Republike Slovenije, na spominski slovesnosti ni ostala in je z veliko mero nespoštljivosti do žrtev vojne Žale zapustila, še preden je njena vladna kolegica Vesna Györkös Žnidar nagovorila svojce padlih in druge udeležence.

To je samo še ena v nizu neprimernih potez glavne akterke afere CSD Velenje, proti kateri sta bili v kratkem času vloženi že dve interpelaciji in je bila že v petek zjutraj na zagovoru pri premierju Miru Cerarju. Ta niti po sodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit in da so njuni babici kršili ustavne pravice, ne premore dovolj poguma, da bi ministrico pozval k odstopu. Kam se je Kopač Mrakovi z Žal tako mudilo, ni znano.

Simbolni nagrobnik je sicer delo arhiteka in akademika Marka Mušiča, ki so ga na novem delu Žal postavili leto dni po osamosvojitvi, predstavlja pa del celovitega oblikovanja spominskega ter pokopališkega območja osrednjega ljubljanskega pokopališča. Kenotaf je bil zasnovan kot ovalno kamnito podnožje z izpisanimi imeni vseh žrtev osamosvojitve Slovenije, padlih vojakov in civilistov. Iz glajenega kamna se na spodnjem delu dvigujejo tri zamaknjene stopnice, ki prehajajo v kamnito plamenico v treh simbolnih barvah slovenske zastave – beli, modri in rdeči.

L. S.